„АГРЕСОРИТЕ” СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА ГЛОБАЛНА ВОЙНА

 

agresori

  Както е известно, американската военщина не жали средства, за да продължи завоевателната си външна политика. И в подготовката на местни пилоти участват т.н. „елит” на ВВС на САЩ авиосъединението „Агресор”. Да се опитаме да подредим нещата.

Да се започне с масирана бомбардировка срещу неудобните страни и планомерно да се унищожава мирното население – това е характерната особеност на американската авиационна стратегия. При това, независимо от финансовата издръжка на „янките” те продължават да превъоръжават парка си.

В днешните условия, когато Западът продължава да засилва маховика на антируската истерия, американците не само провеждат информационна война, но и се стремят да използват и новите наши летателни апарати. И спецподразделението „Агресор” подхожда точно при изпълнението на тези задачи.

По непълни данни, за състоянието на подразделението „Агресор” през ноември 2017 година е следното:

– Ескадрилата „Red Hats” („Червени барети”) е снабдена с нови машини от различни видове и модификации, не само собствено производство, но и с изтребители МиГ-29 и Су – 27П, дислоцирана в секретната „Зона 51” в щата Невада;

– 18-та ескадрила е комплектувана с мнгоцелеви изтребители F-15C и          F-16C, мястото и́ на дислокация е в авиобазата „Ейлсен” в щата Аляска;

– 64-та ескадрила притежава F-16C, разположена в авиобазата „Нелис”;

– 65 –та ескадрила е снабдена с тактическите изтребители F-15C, също дислоцирана в „Нелис”;

– 26-та ескадрила „космически агресори” (нейната задача е да защитава космическите обекти на САЩ от радиоелектронни средства за борба и системи за поразяване на вероятния противник, разположена е в авиобаза „Шривър”, щат Колорадо);

-507-ма ескадрила на „агресорите” от ПВО е дислоцирана в авиобазата „Нелис”;

– 527-ма ескадрила на „космическите агресори” е разположена в авиобазата „Шривър”.

Освен това, още през 80-те години за подготовка на летци-инструктори в авиацията на ВМС на САЩ бяха сформирани следните учебни заведения:

– Школата за бойно използване на оръжие от изтребителната авиация, по-известна с името „Тop Gun” („Добър стрелец”); снабдена с изтребители    F-16C и F/A – 18C, дислоцирана в авиобазата „Мирамар” в щат Калифорния;

– Центърът за бойно използване на щурмовата авиация, притежава на въоръжение изтребители F/A-18C и F/A-18E, самолети за радиоелектронна борба (РЕБ) ЕА-6В и ЕА-18G, разположен в авиобазата „Фалън” на щата Невада;

– Центърът за бойно използване на средствата на ПВО от авиацията и морската пехота, притежаващ изтребители от пето поколение F-35B, дислоциран в авиобазата „Юма” на щата Аризона.

След контрареволюциите в Източна Европа още през 1990 година, по инициатива на Министерството на отбраната на САЩ беше сформирано Командването за тактически опити и оценка на ОРТЕС (Operational Test and Evaluation Command) – специална военна структура, отговаряща, включително и за използването на авиационна техника съветско (руско) производство при учебните полети. Ученията се провеждат редовно във военните бази на „Форт-Брег”, „Форт – Ракер”, „Форт-Полк” и „Форт-Ирвин”.

Покрай американската техника, „агресорите” експлоатират и съветски летателни апарати, получени от страните на Източна Европа, както и от републиките на бившия СССР. В частност, „янките” притежават изтребители МиГ-21бис, МиГ-29, Су-27П, многоцелевите вертолети     Ми-2/Ми-8Т/Ми-17, ударните винтокрили машини Ми-24В/Ми-24П, тежките транспортни самолети Ил-76ТД, леките бипланери Ан-2. Също, американците получиха от Украйна и Молдавия – Су-27П и МиГ-29, а Ми-8Т/Ми-17/Ми14ПЛ/Ми-24В бяха доставени от страните от Източна Европа, както и отнети от иракската армия. Тази техника се използва за изучаване на нейните летателни параметри, както и да запознае местните летци с особеностите на нейното пилотиране.

Необходимо е да отбележим, че ескадрилите на „агресорите” още през 70-те години са главните подразделения, провеждащи редовно ученията „Червен флаг” в авиобазата „Нелис”, в което пилотите от ВВС на САЩ и страните от НАТО се учат да водят боеве с „руските асове”. За още по-голяма правдоподобност самолетите на „агресорите” са оцветени в камуфлаж, напомнящ маскировката на нашите изтребители.

Освен това, дори служебните помещения и жилищата са оформени със съответната символика (червени звезди, знамена, емблеми и т.н.т.), а личният състав парадира със съветски и руски военни ритуали. Във въздуха „агресорите” по-рано водеха учебни боеве в съответствие с уставите на ВВС на СССР и на страните от Варшавския договор. Днес с ескалирането на международното напрежение всяко авиосъединение подготвя пилотите си в съответствие с военните стандарти на Воено-въздушните сили на Русия, Китай и КНДР.

В спецподразделенията се подбират само най-опитни летци, чрез много трудни конкурси, имащи повече от 600 летателни часове с изтребителите F-15C  и F16C, които имат квалификацията на пилоти-инструктори, а за претендентите за командни длъжности са необходими 2 000 летателни часове. Службата в „агресорите” се смята като признание за висш професионализъм за летец-изтребител и конкурсите и днес в тези подразделения са много трудни. Освен това, до зачисляването в състава на ескадрилите всички кандидати преминават допълнителен курс на обучение в авиобазата „Нелис”.

В хода на този курс те трябва да изпълнят, като минимум до 40 учебни полета за отработване на тактиката на въздушния бой, приета във  ВВС на „вероятния противник”, да изслуша съответните теоретични курсове по класни занятия и да положи изпит. От съобщенията в американската преса, много от преминалите тези занятия инструктори имат опит от пилотирането на изтребители МиГ-29 и Су-27П. Те редовно посещават международните авиосалони, в които се запознават с новите образци чужда авиотехника, и преди всичко с руските.

Както отбеляза още през май тази година американското аналитично издание „The National Interest”, ВВС на САЩ, се подготвят за война с Русия, купуват за пилотите си руски самолети. Понеже американската армия въведе за тренировки три изтребителя МиГ-29, които бяха доставени от територията на бившия Съветски Съюз”. При това функционират редица компании, които оказват услуги по снабдяването с руска военна техника, като „Tactical Air Support” и „Draken international”, които ги снабдяват с пълен спектър авиационна техника, като започнем от последните модификации тренировъчни самолети и завършим с МиГ-21 бис.

Но не само на пилотиране ги учат американските бойци. „Да мислят като врага” се пропагандира от историци, културолози, съветолози – тоест от тези специалисти, които познават психологията на руския (съветския) човек. Нажежаването на емоциите на „агресорите” и обикновенните пилоти помага да се постигнат целите,  поставени от командването: „янките” свирепо ненавиждат всичко руско (съветско) и при всяко споменаване на нашата страна буквално освирепяват. За личния състав на ВВС на САЩ се предоставя злобна пропаганда срещу Русия от всякакъв род – пари за русофобски издания Вашингтон е отделял винаги.

В днешната сложна международна ситуация е необходимо да се отчита, че Западът, прикривайки се зад т.н. „демокрация” и „декомунизация” и с други демагогски лозунги, се стреми на всяка цена да прокара русофобията с цел да се разруши Русия. Нима русофобите започнаха да ни уважават повече след ликвидирането на СССР? Не, не започнаха. Поводи ще се намерят, а целта е една.

Освен това, трябва да признаем, че усвояването на наша техника, от подобрената подготовка на американски пилоти (чрез марионетните режими от Източна Европа) в учебните боеве, нарастването на финансирането на военните програми – всичко това не стана даром за ВВС на САЩ. Понеже в хода на агресията във войната на НАТО срещу Югославия през 1999 година летците от Североатлантическия алианс , свалиха, по различни данни, от четири до шест сръбски изтребители   МиГ-29. Коментарите са излишни.

Има още един съществен момент, международните юристи на практика не осъждат откровено незаконното дръзко използване от американските пилоти руската държавна символика върху самолетите си. Както е известно, от международното право, използването на такава практика е категорично забранено. Очевидно е, че Русия има отличен повод да предяви срещу Вашингтон съдебен иск за сериозна сума за компенсиране на моралните загуби и нанасяне на вреда на държавните интереси.

По този начин, от плановете за изучаване на руската авиационна техника, на американците им провървя повече от всеки друг от последствията при унищожаването на Съветския Съюз.

Олег Усик

Централна информационна агенция на Новорусия       превод Милчо Александров

Tags: