В РФ ЩЕ СЕ ПОЯВИ БОЙНИЯТ ЖЕЛЕЗОПЪТЕН РАКЕТЕН КОМПЛЕКС „БАРГУЗИН”

В Русия ще се появи новият, на съвременно технологично равнище боен железопътен ракетен комплекс „Баргузин”, съобщава „Интерфакс” като се позовава на командващия Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) генерал-полковник Сергей Каракаев.

„Създаването на новия БЖРК е планиран в съответствие със заповедите на президента на РФ. Той се изработва само от предприятията на родния отбранително-промишлен комплекс и ще включва най-напредналите постижения на нашето бойно ракетостроене” – подчерта командващия на РВСН.

Той добави, че към 2020 година на въоръжение в РВСН ще постъпи нова тежка течна междуконтинентална балистична ракета (БМР) „Сармат”. През 2015 година е планирано да се пристъпи към експериментални изпитания на опитните образци на нов ракетен комплекс със стационарно базиране с ракети клас тежък „Сармат” – уточни Каракаев.

По неговите думи, разработката на ракетния комплекс „Сармат” снабден с тежка течна МБР се провежда в строго съответствие с утвърдените графици за работа. „Сега се извършват изпитания на отделните възли и агрегати, създава се нова експериментално-изпитателна база” – отбеляза той.

Каза също, че при създаването на комплекса „Сармат” не е необходимо да се използва потенциала на украинския отбранителен отрасъл”. „От 1933 година всички ракети за РВСН се изработват само от руски производители. Така че ние нямаме никакво съмнение, че новата тежка течна ракета ще бъде създадена до края на това десетилетие”.

Одноко                           превод Милчо Александров

Tags: ,