ДАДОХМЕ ЕВРОПА НА ТУРЦИЯ. ЧАКАМЕ ОТМЪЩЕНИЕ

РОМАН НОСИКОВ

 Средствата за масова информация от Киевска и Днепропетровска области посрещнаха с голям ентусиазъм решението на Владимир Путин за закриването на „Южен поток”. Това се представя като голяма политическа победа на Киев благодарение на която той си запазва статуса на държава-разпределител.

За глупавата глава, която на всякъде вижда възможност за промяна, това е нормално. Но цялата работа, разбира се, е изцяло друга.

За това трябва да си спомним някои неща.

Смисълът на проекта „Южен поток” се състоеше във включването на няколко страни от Източна Европа в икономическо, а следователно и политическо сътрудничество с Русия. Създаване и укрепване на общите интереси.

Той се появи като съвместен проект, при който главен разпределител за Европа трябваше да стане Германия. Политическият смисъл на сделката беше в стратегията „Договори се с главния”. Путин създаде този проект за Германия, когато изведнъж съвсем неочаквано в Лондон започна гръмко и публично да умира Литвиненко. И Путин беше приет в Германия с топлите плакати „Убиец”.

Сега двусмисленото и несамостоятелно поведение на България принуди Русия да се откаже от „Южен поток”.

Но това не означава, че РФ няма да продава газ на Европа, заобикаляйки майдановци.

Русия ще продава същия обем газ, който щеше да премине по „Южен поток”. Само, че няма да „другарува” с България и други такива от Източна Европа, а с Турция. Привилегиите на изключителния партньор на Русия в Европа ще ги има Турция. И интересите на Русия в Европа ще ги осъществява Турция. Русия ще разговаря с Европа с турски акцент. Тонът от това няма да се промени. Смисълът – също.

Икономическите и политическите интереси на Русия няма да пострадат. Разликата между България и Турция е между куката и мошеника.

За Европа ситуацията е значително по-лоша. Да се „търгува” с марионетната България, която не може да гъкне за интересите си – не е като да получиш услуги от Турция – силна и амбициозна държава с реваншистки настроения към Европа и мястото си в света.

Русия наказа Европа, като я даде на Турция.

Русия унизи публично България.

„Ако България няма възможност да се държи като суверенна държава, нека да поиска пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи” – каза Путин.

Урокът, който трябва да си вземем от станалото, аз бих го формулирал така: Русия може да удря. Русия може да удря лошо. Но Русия не трябва да позволява да я шамаросват.

Следващият въпрос е, много ли са на света страните, които се различават в това отношение от България.

Шамаросвайки България, Путин унизи ЕС и САЩ.

Реакцията не закъсня – САЩ обвини Русия в започването на енергийна война.

Причината, първо е, че Русия откри противоречия в интересите на САЩ и ЕС, несамостоятелност на българското правителство и корумпираността на Европейската комисия. Второ, Русия лиши всички тези субекти от възможност за шантаж и ги обвини в шантаж. Загубите на репутацията им е огромна.

За САЩ сега е жизнено важно да докажат, че са способни да отмъстят на Русия.

Дженифер Псак вече каза, че договореностите между Русия и Иран (две суверенни държави) противоречат на законите на САЩ и на Русия за това ще бъдат  наложени санкции.

Това за пореден път демонстрира, че САЩ са остарели морално и структурно и не стават за лидер на развиващия се свят.

Novorus.info                             превод Милчо Александров

 

Tags: ,