ДЕКЛАРАЦИЯ

на ЦК на БКП

  На 1.ХІІ.2014 г. късно вечерта телеграфните агенции разпространиха новината, че по време на посещението си в Турция президентът на Русия Вл. Путин е обявил отказа на руската страна от проекта „Южен поток” по вина на България.

От тогава в българското медийно пространство заваляха изявления и публикации, отразяващи отношението на своите автори към случилото се.

Такава е и статията „Южен поток” и бъдещето на България” с автор проф. Евгений Гиндев, публикувана в бр. 49 – 2014 г. на вестник „Нова зора”.

Четейки статията не можем да не се съгласим с констатацията на автора, че за това, което се случи, има една главна, най-важна причина, и тя е вън от България, а именно – стремежът на световния капитализъм да увековечи своето господство.

Главна пречка за това в случая се явява Русия, а като цяло комунистическата идеология и оттам главните оръдия на Запада – русофобия и антикомунизъм.

Като важно средство за постигане на своите цели капитализмът използва оглупяването, обезграмотяването на народните маси и особено на младежта. Невежеството на народа е необходимо за господството на световната реакция.

По-нататък професорът изтъква вината на родните русофоби и антикомунисти за положението, в което се оказахме. Впечатлява и величината на пропуснатите ползи в следствие на катастрофата – 10 ноември 1989 г.

Статията щеше да е изцяло положителна, ако не беше последното изречение: „Ако за малкото добро и за многото зло в последните 25 години основната вина за България носи все пак БКП/БСП…” Това изречение изиграва ролята на лъжицата катран в кацата с мед.

През изминалите 25 години БКП е партията най-остро конфронтираща се с БСП. Тя не е била коалиционен партньор с нея. Нашето становище винаги е било, че БСП е дясна партия, най-опасната дясна партия, защото си служи демагогски с лява фразеология. Груба фалшификация е да се приписват заслуги на БКП за „доброто” и лошото, което е сторила БСП след 10. Ноември 1989 г.

Ако казаното от г-н Гиндев беше излязло от устата на някой уличен лумпен, щеше да му е простено, но на един професор това не се прощава.

В последното изречение на статията на мястото на БКП по би прилягало да се постави ПП”Нова зора”, член на чието ръководство е проф. Гиндев.

Ръководителите на тази партия дълго време унизително се самопредлагаха за коалиционен партньор на БСП, а когато станаха, изпълняваха ролята на васал. На последните избори бяха обидени на БСП, но отношението към васалите е такова. Когато са потребни им подхвърлят жълти стотинки, а когато са ненужни ги захвърлят като мръсен чорап – на N-то място в листата.

През последните години името на БКП не веднъж е било подложено на груби фалшификации, манипулации и обругаване. На явните и прикрити антикомунисти ще кажем, служейки си с цитат от статията: „… предполага се, че който не разбира от думи, разбира от бой! Ние ще добавим от гледна точка на толерантността, че това е метафора, изказана публицистично”.

Tags: