КАНАДСКА ЖУРНАЛИСТКА СРЕЩУ ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ

eva-bartlet-14

На 9 декември 2016 г. след завръщането си от Сирия независимата канадска журналистка Ева Бартлет дава 52-минутна пресконференция пред ООН. В нея журналистката критикува западните медии за начина, по който представят ситуацията в Сирия, и опитите на Запада да извърши смяна на режима, използвайки терористичните организации, намиращи се там.
Представяме ви откъс от пресконференцията

 

Въпрос: Когато говорите за желанията на сирийците, как преценявате какви са те. Имате ли някакви свои независими източници, чрез които да ги докажете? И второ, говорите за корпоративните медии, за лъжите на западните медии и т.н. Обяснете каква би могла да бъде нашата цел, защо бихме лъгали, защо нашите източници от Сирия биха лъгали?  Защо не трябва да вярваме на всички добре документирани факти, идващи от тях – бомбардираните болници и всички зверства срещу цивилните? Защо ни наричате лъжци? Благодаря.

Ева Бартлет: Със сигурност има и честни журналисти сред всички компрометирани масмедии. Ще отговоря първо на втория въпрос, за независимите организации в Сирия. Кои от тях в момента са в източно Алепо? Добре, аз ще ви кажа – нито една. Тези организации разчитат на Сирийската обсерватория за правата на човека (СОПЧ), състояща се от един-единствен човек, която се намира в Ковънтри, Англия. Разчитат на компрометирани организации като „Белите каски”. Да поговорим малко за тях. Организацията е основана през 2013 г. от бивш британски военен офицер с финансиране от близо 100 млн. долара, което идва от САЩ, ЕС, Великобритания и други държави. Твърдят, че спасяват цивилни в източно Алепо и Идлиб, но никой в източно Алепо не ги е чувал. И това като имаме предвид, че в момента 95 % от източно Алепо е освободено. „Белите каски” твърдят, че са неутрални, но от техните клипове се вижда, че носят оръжия и стоят над загинали сирийски войници… В техните клипове присъстват и деца, които участват в различни репортажи. Например момиче на име „Ая” се появява в репортаж, да речем от август, но се появява и следващия месец в репортаж от съвсем друго място. Така че „Белите каски” и СОПЧ са неправдоподобни. Както и данните от анонимни активисти. Един-два пъти може, но не и всеки път. Така че нямате никакви местни източници.

Колкото до целта ви, не вашата, а тези на някои от корпоративните медии, тя е смяна на режима. Как може „Ню Йорк таймс”, който четох сутринта, или „Демокраси нау”, който четох онзи ден, все още да говорят за гражданска война в Сирия?  Защо продължават да твърдят, че протестите са били мирни, да речем, до 2012 година? Това е абсолютно невярно. Защо твърдят, че сирийското правителство атакува цивилни в Алепо, когато всеки идващ от район на терористите казва точно обратното?

Как определям какво иска сирийският народ? По изборите. В Сирия имаше избори през 2014 г. На тях огромното мнозинство гласува в подкрепа на президента Асад. Да, някои искат промени в управлението, не се преструваме, че няма такова нещо, но сирийците не смятат, че проблемът е техният президент Асад. За тях проблемите са тероризмът и някои елементи от тяхната политическа система. Но не смятат за такъв президента Асад и огромното мнозинство го подкрепя. Мнението ми се гради на техния избор и на мои разговори с най-различни сирийци.

Превод: Илиян Станчев

Tags: