ИСТИНАТА ЗА ЕС И КАКВО СА КРИЛИ ОТ НАС!

sara-13

Заместник-председателят на Лявата партия на Германия Сара Вагенкнехт направи разтърсващо изявление в Бундестага, в което разкри цялата манипулация, която в момента се извършва в Европейския съюз. Манипулация, имаща една – единствена цел, да облагодетелства богатите концерни и да направи така, че бедните да затънат още повече:

„ЕС – това е разбита купчина на неолиберални договори. Разбити отломки на една недемократична технокрация, управлявана от концерните. Но са и също така купчина с разбити отломки на една арогантност. Който си мисли, че Европа ще се остави да бъде управлявана от Берлин, то не трябва да се учудва, че вятърът духа срещу него.

Имаше време, когато голямото мнозинство от европейците свързваше европейското обединение с надеждите за мир, благоденствие и социална сигурност. Но днешният ЕС е преди всичко ЕС на икономически силните и богатите. Който нарушава  дълговата спирачка, получава синьо писмо от Брюксел. Но спирачка на бедността или безработицата сред младите, която да задължава да се действа, такова нещо не съществува. Напротив.

Когато например правителството на Португалия или през последната година гръцкото иска да промени малко това, че в техните държави толкова много хора живеят в бедност, тогава има груба интервенция от Брюксел! Но когато някои от страните залагат на това да предложат на концерните привлекателни модели за  спестяване на данъци и да стопяват приходите от данъци някъде другаде, тогава такива страни  биват наградени с високи постове за техния персонал на брюкселско ниво. Междувременно почти една четвърт от гражданите в ЕС живеят в бедност, а в същото време от началото на кризата в ЕС броят на европейските милиардери се е увеличил повече от два пъти! И трябва да ви попитам: защо се учудвате, че все повече хора обръщат гръб на такава Европа и се разпространява чувството, че може да избират когото си поискат и въпреки това в тази Европа влизат едни и същи неолиберални политици. И че в такива условия националистическите партии се засилват все повече. Ние намираме това за ужасяващо, но не и за удивително. А също и британците, които са против ЕС, това показват анкетите, са загрижени за социалните последствия от имиграцията, от дъмпинга в заплатите и недостига на жилища…

Тогава вече се питам: защо не се питат всички хора в ЕС? Защо не се допитате до населението в Германия какво мисли за неолибералните договори? Има свидетелства за това, че и у нас все по-малко хора искат да живеят в пазарно ориентирана демокрация, в която наемните работници биват манипулирани едни срещу други и социалното неравенство става все по-голямо. Една демократично ориентирана Европа, която не разгражда социалната държава, а я гарантира – това би бил проект, който би могъл отново да въодушеви хората за европейската идея. И ако не искате Европа напълно да се разпадне в национализъм, тогава променете политиката си и създайте социална и демократична Европа! Това е единственият шанс тази Европа да оцелее! Иначе няма да я има! ”

Tags: