СИРИЯ ОЦЕНЯВА ВИСОКО ПОЗИЦИЯТА НА КИТАЙ ПО ПРОЕКТА ЗА РЕЗОЛЮЦИЯ НА СС НА ООН ЗА АЛЕПО

siria-kitaj-12

Вицепремиерът на Сирия, министърът на външните работи на Сирия Уалид ал-Муаллем високо оцени и изказа благодарност на специалния посланик на правителството на КНР Се Сяоян за позицията на Китай в Съвета за Сигурност на ООН по проекта за резолюция за ситуацията в Алепо.

На 7 декември Се Сяоян пристигна в Дамаск и проведе разговори с ал-Муаллем и с други официални лица на Сирия, както и с представители на сирийската опозиция. На състоялия се брифинг Се Сяоян, заяви, че целта на неговата визита в Сирия е да изслуша представителите на Сирия, както на правителството, така и на опозицията и да помогне за придвижването на преговорите между страните.

Се Сяоян отбеляза, че Китай няма користни интереси за Сирия. Правителството на КНР неизменно се придържа към позицията на справедливостта и всички страни позитивно я оценяват. Независимо, че преговорите са прекратени, Китай никога не е прекратявал усилията си за подновяване на диалога и даване на път за политическо решаване на проблема.

СС на ООН гласува резолюция на 5 декември, но Китай, Русия и Венецуела гласуваха против нейното приемане. Този документ не беше приет. Мнението на китайската страна е, че определени страни упорито преследват своята си линия, без да съгласуват проекта за резолюция и без да се съобразяват със сериозните разногласия, което не помага за решаването на ситуацията в Сирия.

Информационна агенция „Синхуа”         превод М Александров

Tags: