ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛА РУСИЯ Е ПОКРИТА С НЕПРЕКЪСНАТО РАДИОЛОКАЦИОННО ПОЛЕ

  

Руската система за предупреждение от ракетно нападение откри всички изстрелвания на балистични ракети през 2014 година, извършени от териториите на „страните-партньори”. В най-близко бъдеще космическият ВВКО ще може да засече изстрелването на ракети във всяка точка на земното кълбо, заяви в интервю за „Руской службе новостей” заместника на командващия на ВВКО генерал-майор Анатолий Нестечук.

„Искам да отбележа, че сега ние водим много сериозна работа върху създаването на нов сегмент на системата за предупреждение от ракетно нападение. Аз мисля, че в близка перспектива този космически ешелон…ще ни позволи да водим непрекъснат и глобален контрол върху цялата акватория на Световния океан, върху световната територия от гледна точка подаването на информация за изстрелването на балистични ракети от всяко едно место на земното кълбо” – каза Нестечук.

Наземният ешелон на ВВКО се развива толкова мощно, че днес е осигурено непрекъснатото радиолокационно поле върху цялата територия на Русия, а върху някои направления, като западното и северното, е осигурено двойно непрекъснато радиолокационно поле. По думите на генерал-майора, през 2014 година се планира ВВКО да изгради и да въведе на бойно дежурство още две нови радиолокационни станции с висока боеспособност в Калининград и Иркутск.

„Тези радиолокационни станции могат не само да се модернизират постоянно, но и да се увеличава техния боен потенциал” – отбеляза Анатолий Нестечук. „Тези бойни възможности, които притежават съвременните станции…по далечина на откриването, по точното определяне на координатите на откритите цели, по достоверността на информацията за откриване, вече говорят, че нямат  аналози в света”.

Замкомандващият на космическото командване на ВВКО каза, че днес руската орбитална групировка включва 130 спътници, от тях 70% изпълняват задачи в интерес и за сигурността на Русия. При това много спътници са космически апарати с двойно предназначение, като: „Спектр”, апаратите от серията „Фотон”, „Бион”, „Ямал”, „Экспресс”.

Както отбеляза Анатолий Нестечук, гордостта на Войските на ВКО е системата за контрол на космическото пространство, аналог на която имат само САЩ. Системата позволява да се проследява пътя на космическите обекти, които наброяват около 100 хиляди, да предвиждат техните възможни посоки и орбити в околоземното пространство. Тази информация се използва както за мирни, така и за военни цели.

http://lifenews.ru        превод Милчо Александров                         

Tags: , ,