ХАМАС ОБЯВИ НАЧАЛОТО НА ТРЕТАТА ИНТИФАДА

hamas

Палестинското движение ХАМАС заяви, че започва третата интифада след решението на САЩ да признаят Йерусалим за израелска столица, съобщи прессекретарят на движението Абдулатив Алкан.

„Ние обявихме началото на третата интифада, за да продължат протестите и да принудим САЩ да отменят решението си” – заяви Алкан.

Той заплаши с нов „Ден на гнева” срещу решението на Америка.

intifada

  „Протестите ще продължат и в Западния бряг на река Йордан и в сектора Газа, и в Йерусалим. Понеже ние протестираме против признаването от Америка за столица на Израел да бъде Йерусалим, защото ние го смятаме за столица на Палестина. Ние смятаме, че протестите ще се развиват все повече и повече” – каза прессекретарят.

Първата палестинска интифада беше от 1987 до 1991 година, която се изразяваше в борбата на палестинците против израелската окупация на отнетите територии в хода на шестдневната война през 1967 година. През 2000 година започна втората интифада, повод стана посещението на премиера на Израел Ариел Шерон с негови привърженици на Храма на планината. По-късно втората интифада започна да отслабва, но обстановката в зоната на палестинско-израелския конфликт е все още много нестабилна, предаде РИА Новости.

превод Милчо Александров

Tags: ,