ШОЙГУ ПРЕДУПРЕДИ ЗА НОВА ЗАПЛАХА

 

 Русия и нейните партньори от Таджикистан и Киргизия трябва да са готови „за всякакъв вариант на развитие на ситуацията, включително и най-негативния” – каза Шойгу. Новата заплаха е пряко свързана с изтеглянето на международните коалиционни сили от Авганистан. На срещата с началника на Генералния щаб на ВС на Киргизия генерал-майор Асанбек Алимкожоев ръководителят на руската отбрана отбеляза, че Русия възнамерява да реализира програма за модернизиране и превъоръжаване на въоръжените сили на Киргизия. „Сключени са необходимите договори и ние вече пристъпваме към доставяне на съвременно руско оръжие на киргизката армия” – каза Шойгу. Той предложи на киргизките си колеги да увеличат броя на офицерите, които ще се обучават в руските вузове на отбраната.

На срещата с колегата си от Таджикистан Шерал Мирзо, руският министър отбеляза, че съвместното повишаване на отбранителната способност на трите страни може да постави бариера на пътя на възможната заплаха, включително и на терористическата, която ще възникне с промяната на силовия баланс в региона. Трябва да се повишат бойните възможности на въоръжените сили на Таджикистан и Киргизия, а също и на руските авиобази – 201-ва в Таджикистан и 999-та в Киргизия.

Впрочем, не трябва да се говори за напълно излизане на НАТО от Афганистан. Изтегляйки бойните си подразделения, алианса оставя там военните си консултанти, които както и преди ще подготвят местните терористи. Съветът за сигурност на ООН одобри тази форма на взаимодействие. Новата мисия на алианса започва работа от 1 януари 2015 година и ще включи около 12 хиляди военнослужещи.

Tags: