НА ДОНЕЦК МУ ОСТАВАТ ТРИ МЕСЕЦА. ИНАЧЕ ЩЕ ЗАГУБИ

Военен експерт Руслан Таскаев,фронтови офицер,военен журналист, участник в бойните действия

  В Украйна се предприема търсене на летища за натовските самолети в Днепропетровск, Запорожие, Харков. Напомням, те бяха закрити за полети на авиацията. В интернет плъзнаха слухове, че едва ли не на тези летища се приземяват американските „Херкулес”, пренасящи оръжие. Появиха се съобщения, че те се приземяват и около Житомир на летището в Озерное и около Киев в Гостомел.

Да се провери тази информация е трудно, за това ще използваме косвени факти.

Първо, трите летища не могат да бъдат закрити просто така, независимо от заплахата от диверсионни действия с преносими ракетно-зенитни комплекси, както беше заявено официално. Много ефективно се унищожават транспортни самолети, пък и всякакви други въздушни цели, когато кацат на пистата. Дори и най-незначително попадение е достатъчно да бъде унищожен всякакъв апарат, дори и вече да се е докоснал до земята, което успешно беше доказано на летището в Луганск, където беше унищожен транспортен самолет. Радиусът на действие на тези ПЗРК не е голям, за това да се защити летището е необходимо да се засили охраната в периметъра на обекта. Разчетът на ПЗРК, обикновено от двама-трима човека, не би могъл да се промъкне в зоната на поразяване. И си струва да попитаме: а защо, по-рано тези летища нямаха охрана?

Ако е ударен макар и един такъв транспортен самолет на НАТО на летището, то това е невъзможно да се скрие.

Второ, спомнете си, защо толкова дълго Киев държи маловажното от тактическа гледна точка летище в Луганск. Всички въоръжени сили се държат близко до него, защо упорито се задържа летището, за прехвърлянето на какви войски? Да се отбраняват от руски десант? Но защо, когато границата е само на 70 км? Луганското и донецкото летища се необходими и за това толкова дълго се охраняват за прехвърлянето на военен контингент, но не киевски и не руски, а някакъв друг. За всеки чуждестранен десант тези гранични летища са удобни.

Да, възможно е, натовските самолети да са се приземили тази седмица в Днепър, Харков и Запорожие. Възможно е да са докарали оръжие и други средства за водене на бой, но това не е най-важното.

Важно е друго. Тези три летища са ключови точки за изпращане на ранени и за подготовка на щурмови групи на авиацията за атаки срещу Донецк и Луганск. Закриването на летищата, освен това, е един от признаците за подготовка на военни действия срещу Донбас. Натовската помощ, разбира се, е важна. Нещо повече, тя доведе и до приемането на сенатския закон, позволяващ да се доставя оръжие на властите в Киев. Възможно е през тези дни да са докарани допълнителни контингенти поляци и литовци в земите на Юго-Изтока в Украйна. Възможно е, но не е толкова важно.

Важно е друго: в Киев, новоназначеният секретар на СНБО Турчинов, който, разбира се, започна войната в Донбас, няма намерение да се успокои и подготвя нови военни операции в региона. Това за мен е резултатът от закриването на летищата в трите градове на Юго-Изтока.

Спиралата на конфронтацията не е завършена. Най-напрегнатите дни ще започнат в средата на януари и ще продължат до април-май. Те ще решат всичко. На Донецк му остават само два, при свръх сили три месеца за изграждане на собствена социална база, макар това да е някаква автономна финансова система, социални иструменти и други основополагащи неща. Ако Киев издържи през зимата, а Донецк не изгради тази база – той рискува да загуби всичко.

Novorus.info                            превод Милчо Александров

 

Tags: , ,