ИНФОРМАЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ НА КОРЕЯ

На 12 февруари 102 години от чучхе (2013) в отрасъла на отбранителната наука на КНДР успешно беше проведен третият подземен ядрен опит в Северния ядрен полигон.

Ядреният опит беше проведен като част от реалните ответни мерки за защита на нашата национална сигурност и суверинитета против безрасъдната враждебност на САЩ, които жестоко нарушиха законното право на КНДР за мирно изстрелване на спътник.

За разлика от предишните опити, последният ядрен опит беше проведен на високо равнище, по безопасен и съвършен начин, с използването на малогабаритна и лека атомна бомба с голяма мощност. И беше потвърдено, че той не оказа каквото и да е отрицателно въздействие върху екологията на околната среда.

Всички данни на измерванията, в това число функционалната характеристика и взривната сила на атомната бомба, напълно съответстват на целите на проекта и по такъв начин бяха доказани добрите характеристики за диверсифициране на ядрения потенциал за сдържане на КНДР.

Днешният ядрен опит в значителна степен ще вдъхнови борбата на нашата армия и народа, които със същия дух и порив, с който усвоиха космическото пространство, заедно строят мощната процъфтяваща държава, и се превръща във важно събитие за мира и стабилността на Корейския полуостров и в региона.

12 февруари 2013 година

Пхенян

Tags: