КАСПАРОВ Е ЛИДЕРЪТ НА ПЕТАТА КОЛОНА В РУСИЯ

Лидерът на руското опозиционно движение „Солидарност” Гари Каспаров за пореден път призова Запада да тръгне срещу Русия. При това, по негово мнение, не трябва да се ограничава с полумерки, а да действува от позицията на силата. Като, например, в Либия.

Изказвайки се на пресконференцията във Вашингтон той акцентира върху „Рискът от престартиране” и защо Вашингтон трябва да бъде внимателен в отношенията си с Москва. Чрез създаденият консервативен фонд „Наследие” Гари Каспаров традиционно прави критика на действията на руските власти, възпрепятствуващи установяването в страната на истинска демокрация. За липсата на такава, той смята, че от 2004 година в Русия не се е появила нито една нова партия, а извънсистемната опозиция не може да получи властта.

Тази ситуация, според твърденията на Каспаров” може да се поправи само с помощта на западните съюзници, които са длъжни да действуват с по-решителни методи. „Вие разчитате на срещите, правите преговори, а Путин не прави и не променя нищо” – казва той, призовавайки да се отнасят с Путин, като към диктатор. „Никога не се страхувайте да се противопоставяте на диктаторите, защото те разбират само от езика на силата” – обърна се той към събралите се, напомняйки за „успешния” опит при установяването на демокрацията с помощта на военна намеса в страните от Близкия Изток и Африка. Изхождайки от този опит, установяването на демократичните процедури стават чрез „хуманитарни” бомбардировки. Макар, че по отношение на Русия американските военни могат да измислят и нещо друго.

Така или иначе, но от устата на руски политик декларации от този род изглеждат най-малкото странно. Друго нещо е, че руският политик Каспаров може да нарича всичко условно. Традиционният привърженик на западните ценности – световния шампион по шахмат по-голямата си част от времето прекарва извън Русия, предимно на територията на САЩ, където живее неговото семейство. САмият Каспаров отрича американското си гражданство, но и без паспорт той отдавна стана американец по дух. Съответно се и изказва като американец от руски произход, ясно следвайки честите инструкции отвън.

Завоят към „престартирането” на отношенията между Русия и САЩ отдавна вече са тема за обсъждане сред американските политици, смятащи както преди Русия за свой враг №1. Както преди, „крилото на ястребите от американския елит на практика не скриват, че създаващата се система за противоракетна отбрана в (Европа) ще бъде разгърната не против някакви си митични страни от Близкия Изток, а против Руската Федерация”, заяви постоянния представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.

Tags: