ЛИКВИДАЦИОНЕН ЕКИП

  ukrajna

 

Изминаха четири години от събитията „Майдан” 2014 г. Резултатите от управлението на новия екип ръководители, начело с президента Порошенко, са направо потресаващи. Пълно съсипване на икономиката, унищожение на промишления потенциал и наукоемките отрасли, пълна разруха на Украйна.

Както отбелязва ръководителят на информационно-аналитичния център „Трети сектор” Андрей Золотарев Украйна е обречена да живее в рамките на трите „Д” – деиндустриализация, депопулация и деградация на социалната сфера. Под „вещото” ръководство на Запада за три години Украйна се прости с остатъците от научно-промишления потенциал, разгроми и унищожи основни отрасли от народното стопанство. Така бяха унищожени ракетно-космическия отрасъл, авио, автомобило и корабостроенето, производството на автобуси, тежкото и селскостопанско машиностроене, производството на комбайни и трактори, загина речният флот, металургията, химическата промишленост, производството на торове… Този списък може да бъде продължен. Истината е, че като съвременна индустриална държава Украйна изчезна. Унищожила своя ракетно-ядрен потенциал още през 90-те г. на миналия век, след осъществяването на деиндустриализацията Украйна се превърна в подмандатна територия с марионетно правителство, управлявано отвън. Световният капитал определя ролята на Украйна като аграрна „свръхдържава”, заемаща „достойно място” в „семейството на цивилизованите народи”. Но тъй като за съвременното селскостопанско производство са нужни само няколко процента от населението, то необходимо е окончателно да се разправим с „излишното население”. А това може да стане по два пътя: да се създадат такива условия за живот, при които колкото се може повече и по-бързо хората да се преселват в отвъдното и второ да може да напускат страната в търсене на по-добър живот. Това е и смисълът на безвизовия режим на Украйна с Европа.

За постигането на тези цели и бързото им претворяване в живота днешната власт планира да проведе три основополагащи реформи: медицинска, пенсионна и поземлена, които са наречени реформи на Гройсман – министър-председател на Украйна.

МЕДИЦИНСКА РЕФОРМА

Същността на тази реформа може да се изрази с две думи – „плащай или умирай”, т.е. да се направят болшинството медицински услуги платени. Министърката на здравеопазването на Украйна Уляна Супрун от петия опит успя да прокара законопроекта за здравеопазването в парламента на първо четене. Проектът изцяло противоречи на конституционните норми за правото на безплатна медицинска помощ. Фактически безплатен ще остане само т.н. „гарантиран пакет медицински услуги”, бързата помощ, консултацията при общопрактикуващия лекар и палиативната медицина /лечението на безнадеждно и психично болните/. За всичко останало просто трябва да се плаща. Президентът на благотворителния фонд „Помощ за онкоболните деца” Валентина Маркевич заяви, че планираната медицинска реформа е насочена към унищожението на гражданите и съкращаване населението на Украйна. „Тази реформа е пълна катастрофа. Напълно отсъства вторичната медицинска помощ. След като си отиде бързата помощ, за всичко останало трябва да се плаща. С този законопроект се отварят вратите към бездната. Искат да ни убиват тихичко, по законен път.”

По данни на благотворителния фонд „Пациенти на Украйна” 50,4% от запитаните отговарят, че са се отказали от медицинска помощ поради липса на средства, а 43,3% са продали ценни вещи, имущество или са взели заеми за да си купят лекарства. Т.е. лишени от медицинска помощ са над 93% от населението на страната. При сегашните условия от медицинска помощ може да се ползва само 6,3% от населението. За какво лечение може да става дума, ако по данни от социологическо проучване, проведено от Киевския международен институт по социология при 18,5% от украинците парите не стигат даже за храна, а стигат само за храна при 51,3%. Само 0,1% са заявили, че не се лишават от нищо. И така 70% от населението нямат средства даже за най-елементарна медицинска помощ. Заради недофинансиране на здравеопазването само през последната година заболеваемостта от морбили /дребна шарка/ се е увеличила 70 !!! пъти. Заболяването е обхванало 18 области на Украйна. Според здравните власти това се дължи на ниското равнище на ваксинацията в страната. По груби изчисления заради недостъпна медицинска помощ и скъпи лекарства на всеки час в Украйна умират 67 човека!

ПЕНСИОННА    РЕФОРМА

Както съобщават СМИ пенсионната реформа е одобрена от МВФ и Световната банка. На 13 май 2017 г. премиер-министърът на Украйна Владимир Гройсман заяви, че ако не проведе пенсионната реформа ще си подаде оставката. Няколко дни по-късно кабинетът одобри проектът на Гройсман. Правителството твърди, че няма да има повишение на пенсионната възраст. Величината на пенсията ще зависи от продължителността на трудовия стаж и установения със закон, по предложение на правителството, коефициент. Така при трудов стаж 10 години човек ще има право на пенсия от 13,5% от своята заплата, при стаж 20 години – 27% от заплатата. За да се получи пълна минимална пенсия е необходим 35 г. трудов стаж. Тъй като болшинството от хората, особено младежите, работят без трудови книжки, то на старини ще останат без пенсия.

РАБОТНИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ И СТАЧКИ

Трудещите се в Украйна не се примиряват с влошаването на своето положение и водят борба. След работната смяна миньори от Кривой Рог – Днепропетровска област, остават на 1300 метра под земята с искане за повишение на заплатите. В подкрепа на стачкуващите се включиха и техните жени и деца. Така управата е принудена да удовлетвори, макар и частично, исканията на миньорите. Своеобразна форма на протест избраха машинистите от локомотивното депо в Кременчуг, Полтавска област, изисквайки допълнително заплащане за работата със стара амортизирана техника. Изпълнявайки стриктно своите професионални задължения, машинистите решително отказват да работят с локомотиви, отработили своя ресурс. Стачкуват и миньорите от „Акселор Миттал” – Кривой Рог, стоманолеярите от същата фирма.

В същото време с ликвидацията на предприятия и цели отрасли в промишленото производство се дава нов тласък на протестите. Не стихват протестите на трудещите се в контролираните от киевските бандеровци части на Донбас. Не закъсняха и акциите на медиците. На 19 септември те организираха многолюдна протестна акция в Киев. Пред парламента те протестираха против приетия на първо четене законопроект за Здравната реформа. Заедно с това митингуващите поискаха да се погасят дълговете по изплащане на заплатите и да се увеличи финансирането на здравеопазването с не по-малко от 3,9 милиарда гривни /150 милиона долара/. Основно тяхно искане бе и подаване на оставка от изпълняващата длъжността министър на здравеопазването, гражданката на САЩ Уляна Супрун.

Изобщо, може да се констатира, че капиталистическият път на реформиране на икономиката на Украйна и разрушаването на икономическите връзки с Русия през последния четвърт век доведоха страната до пълен крах. Именно за да отвлекат вниманието на трудещите се от насъщните, злободневни теми, властите в Украйна се нуждаят от война на Изток. А тя ще отнесе хиляди и хиляди млади животи, т.е. напълно ще се вмести в насоката за съкращаване на населението на Украйна и разрушение на икономическия потенциал на страната.

Наблюдател, г. Киев, 2018 г.

Tags: