ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ АТАКУВАЩА СТРАТЕГИЯ

M Osherov

МИХАИЛ ОШЕРОВ 

политически анализатор

  Необходимостта за преминаване от отбранителна към атакуваща стратегия в Близкия Изток  с изнасянето на военно-политическата активност извън границите на Сирия от Русия и нейните съюзници е назряла отдавна. Това би позволило да се създадат максимално съществени политически, социални, военни и финансови затруднения за Турция, Саудитска Арабия, Йордания и на други страни, осъществяващи с чужди ръце военна интервенция против нашите близкоизточни съюзници.

На практика сега в Сирия се води трета световна война. Вече назряха най-благоприятни условия за това. В тези страни се наблюдават големи проблеми, предизвикани най-напред от тяхната политика към Сирия.

Саудитска Арабия

В нея се изострят финансовата и политическата криза на фона на несполучливото и́ нахлуване в Йемен. Страната е принудена едновременно да държи половината от добре въоръжената, но нямаща сериозен боен опит армия в източните нефтодобивни провинции, населени от дискриминирани шиитски малцинства.

Взелите властта в Йемен шиитски бунтовници и лоялните им части от редовната армия възстановяват независимостта и териториалната цялост на страната си и периодично нанасят загуби на Саудитска Арабия, извършват нападения по нейната територия.

Армията на Саудитското кралство губи скъпоструваща бойна техника, в това число самолети и кораби. Нарасналите военни разходи са допълнително бреме върху бюджета, подкопан и от падането на цените на нефта, към което саудитите сами протегнаха ръка.

Официално планираните за 2016 година дефицит на кралството е почти колкото самия бюджет и е 87 милиарда долара при планиран бюджет от 137 милиарда долари или ще им трябват 224 милиарда долара.

За покриването на такъв гигантски бюджетен дефицит Саудитска Арабия е принудена да орязва финансови ресурси от всички възможни места, включително  и от различните инвестиционни проекти, в които по-рано тези средства са били вложени.

  Турция

  През последните месеци в Турция се извършва изостряне на противоречието с кюрдите, които се борят за независимостта си с оръжие в ръка. Към това ги тласка самата власт , отказваща им да води каквито и да са преговори за политическо урегулиране на въпроса. Сега там се водят пълномащабни бойни действия на кюрдското опълчение срещу редовната турска армия и военната инициатива не е на страната на последната.

От гледна точка на укрепване на стратегическото положение и усилване на снабдяването сирийските кюрди също забележимо засилват военното снабдяване и на кюрдските отряди, действащи от другата страна на сирийско-турската граница.

Ситуацията в южните райони на Турция е изострена във връзка с наплива на бежанци и бягащи бандити от Сирия. По тази причина правителството обяви жестоки мерки по закриване на границите си, изпълняващ ролята на своеобразен заградителен отряд.

Едновременно това се съпровожда с краха на неосманските амбиции на Реджеп Ердоган. Операцията на РКС срина неговите планове за анексирането на районите, населени туркоманско население. Нещо повече, сега вече и сирийските кюрди са на крачка от създаването на собствено автономно образувание и участие от негово име в международното урегулиране на конфликта.

Загубата на планинска Латакия заплашва президента и управляващата партия и с политически последствия и в самата Турция. Лозунгите за подкрепа на братята по кръв изигра не малка роля за победата на президентската партия в парламентарните избори през есента.

Призивите на Анкара до толкова  въодушевиха патриотите, че дори тези движения, които прехвърляха терористи в Сирия, увеличиха в пъти помощта си. Например, „Сивите вълци”  само през декември изпратиха в „Туркменските планини” 35 товарни камиона с помощи, а благотворителната организация „Имкандер” събра и им достави през ноември 100 хиляди долари.

В Латакия нещата не се развиват както искаха. Всичките усилия на Анкара се оказаха недостатъчни, за да се преборят с армията на Дамаск и авиацията на Русия, и за сега сирийските туркомани не могат да задържат „Туркменските планини”. А Анкара не може да даде повече и нейните обещания се превръщат във фикция.

  Йордания

  Кралство Йордания не отдавна също обяви за жестоки мерки по закриване на границата си във връзка с бягащите терористи от Сирия, като не им позволява да напускат бойните действия.

Враждебното и́ отношение към Сирия носи горчиви плодове и за Хашимитското Кралство. Един милион и половина бежанци, подкрепят инфраструктурата на терора – лагерите за подготовка на терористи, складовете с оръжие, логистиката на терора – всичко това изисква много финансови разходи, които, съвсем скоро, вече никога няма да могат да се възстановят.

Неотдавна сирийските власти освободиха от терористите ключовия град на юг в Сирия – Шейх-Маскин, продължавайки да изтласкват терористите към йорданската граница. Йорданските власти, обикновено са много внимателни, като се въздържат от резки политически декларации и действия, не отдавна развиха силна дипломатическа активност.

Израелския сайт „Дебка”, специализиран за дейността на спецслужбите и информацията, получавани от тях, на 27 януари публикува важна статия, в която се твърди, че между руското ръководство и лидерите на Йордания и Израел е имало някакви договорки, че военната намеса на Русия в сирийския конфликт не трябва да създава заплаха за националната сигурност на тези две държави.

Но сега, твърди изданието, след превземането на Дараа, едва ли не тези договорености се оказват под заплаха.

Дараа се намира само на 32 км от Южен Голан и на 12 км от йорданската граница. Силите на „Хизбола” в този град се намират в границите на лесно достижимите северни части на Израел и Йордания”.

При това, според изданието, сирийският президент Башар Асад, „използвал таен канал за разузнаване, като изпратил уведомително писмо до генерал Бахджат Сюлейман, бивш посланик на Сирия в Йордания (преди да бъде изгонен през май 2014 година), че кралят Абдолла трябва да се сблъска с последствията за своята  продължителна подкрепа за бунтовниците на юг в Сирия.

  На монарха е трябвало да се даде съвет да започне подготовка за спасяването на хилядите прииждащи терористи, които обединените сили на Сирия и „Хизбола” изтласкват към йорданската граница”.

  Израел

Израел, който води своя отделна война срещу правителството на Сирия, в близко време може да се натъкне на няколко нови проблеми, които са следствие от днешната израелска политика.

Израелските безпилотни летателни апарати нееднократно бяха забелязвани във въздушното пространство на Сирия и Ливан. От израелска страна средствата на артилерията периодично обстрелват позициите на сирийската армия в сирийската провинция Кунейтра. Израелските самолети нееднократно извършиха нападения върху територията на Сирия, жертви на които само през 2015 година станаха девет войници на сирийската армия и няколко десетки бойци на „Хизбола”.

През 2013 година снимачна група от канал Foxnews засне с камера израелски спецназ, излизащ от територията на Сирия.

На осми декември 2015 година в британския вестник Daily Mail беше публикуван репортаж за израелски център за транспортиране на сирийски терористи от огневата линия до израелска болница. От поместеното видео в репортажа и фотоматериалите се вижда, как израелски военни лекари спасяват живота на чуждите бандити и убийци, воюващи в Сирия против сирийското правителство.

В болницата „Зив” в Цфат в един от терористите беше открита бойна ръчна граната, което накара израелските власти да евакуира хората от помещението.

  „… както съобщава порталът Ynet, в джоба на бронежилетката на един от ранените бунтовници, транспортиран в болница „Ривка Зив” (Цфат), беше открита ръчна осколочна граната. Служителите на болницата незабавно извикаха сапьори да неутрализират опасната находка”.

Всичките тези действия говорят на практика за отделна война, която Израел води срещу Сирия и нейния народ.

Ръководството и представители на Израел нееднократно провеждаха преговори с ръководството и с представители на Русия, дори и сега, вече след засиленото руско военно присъствие в Сирия.

На 22 декември по инициатива на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху се състоя телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин.

В неделя, на 27 декември, журналист от един израелски вестник съобщи, че в миналия четвъртък в Израел е пристигнал с краткотрайна визита Александър Лаврентиев, специален представител на президента на Русия Владимир Путин за урегулирането на Сирия.

Както пише журналистът позоваващ се на високопоставени източници от политическото ръководство на Израел, Лаврентиев бил съпроводен от директора на департамента за Близкия Изток в МВнР Сергей Вершинин и представители на разузнавателните служби на Русия. Делегацията била посрещната от главата по национална сигурност на Израел, който скоро ще заеме поста на ръководител на външното разузнаване.

Главна тема на беседите през тази визита е била преговорите за регулиране на Сирия. Представителите на Израел заявили, че правителството настоява за запазване свободата на действия по прекратяването на терористичните актове на сирийска територия и снабдяването със съвременно въоръжение на „Хизбола”.

Представителите на Израел са поискали да знаят за всяка договореност, която ще бъде постигната, включително прекратяването използването на сирийската територия за организиране на терористични актове срещу Израел, пише журналистът.

Израелският вестник отбелязва, че нито един официален източник от ръководството на Израел не коментира визитата на руската делегация. След завършването на визитата в Израел руската делегация се отправи за Египет.

САЩ

Глобалното противоборство между Съединените щати на Америка и Русия постепенно върви към загуба на американците и никога няма да се прекрати след конфликтите в Сирия и Украйна. Те видимо губят монопола  си върху силовото разрешаване на конфликтите по целия свят, както и статуса на „световен жандарм”.

Това се случва за пръв път от изтеклите 25 години от ликвидирането на Съветския Съюз. Сред причините, довели до загубата от САЩ на статуса на лидер в еднополярния свят, трябва да се отдели именно военната съставляваща.

Руските крилати ракети от пусковите установки, като обикновени стандартни торпедни апарати, изстреляни от относително малки военни кораби на Каспийската флотилия, поразяват с точност до няколко метра цели на хиляди километри в Близкия Изток. Край бреговете на Сирия постоянно се базират руски военно-морски съединения, които с един залп могат да унищожат малка страна.

А руските стратегически бомбардировачи, въоръжени с по няколко крилати ракети, могат да носят ядрено оръжие, облитат Европа от север, прелитат цялото Средиземно море, поразяват целите в Сирия и се връщат в Русия, летежът им е около 13 хиляди километра.

Съединените щати на Америка на всичко това просто нямат какво да противопоставят. Нови самолетоносачи САЩ не са пускали от средата на 80-те години, 11-те стари самолетоносачи постепенно изчерпват ресурсите си и остават на пристан. Три-четири от тях се намират на постоянно бойно дежурство в Тихия океан край бреговете на Китай.

Няма с какво да се смени излезлият самолетоносач на САЩ от базата в Персийския залив. Новата основна ударна сила на ВМФ на САЩ – фрегатите,  в който са струпани цели 52 броя, са лесно уязвими, както показа случая със спирането в Черно море на американския ескадрен миноносец „Доналд Кук”, на който имаше аналогично като на фрегатите оборудване.

След въздействието върху него от руските системи за радиоелектронно въздействие той се превърна в плаващ къс желязо, на който бяха унищожени почти всички радиолокационни, навигационни системи за управление и електронното оборудване, както и системите за управление на оръжието.

Този епизод показа, какво може да се случи с всички американски надводни кораби при приближаване на руските кораби и самолети, снабдени със съответните комплекси за РЕБ.

Американската армия е много скъпа армия. Тя е снабдена със скъпоструващо оръжие и обмундировка, с огромни тилови служби. Грубо казано, на всеки американски войник се полага един готвач и бръснар.

Издръжката на големите военни контингенти в чужбина струват на САЩ все по-скъпо и по-скъпо, а ефективността им все повече пада. По-скоро, последната декларация на американското ръководство за разгръщане на значителен американски военен контингент в Близкия Изток за борба с ИД ще си остане само декларация.

Няма пари в американската хазна, доларът губи статуса си като световно разплащателно средство, което означава понижаване на доларовите маси, които се използват извън САЩ и изгонването му обратно в Съединените Щати, което за тях това означава предпоставка за финансова криза.

В Сирия сега на практика се води трета световна война между Русия, Сирия, Иран и техните съюзници срещу САЩ и нейните съюзници. И в тази война няма да победят Съединените щати на Америка.

превод Милчо Александров

Tags: ,