НОВАТА ЯДРЕНА ДОКТРИНА НА САЩ Е ИДЕОЛОГИЯ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА НА ВАШИНГТОН

jenmin

„Женмин жибао” ; 7 февруари 2018 година

Преди дни американското правителство публикува нова ядрена доктрина на САЩ. В сравнение с аналогичния документ с осем годишна давност, в новия доклад са занижени задълженията в областта на ядреното разоръжаване, прави се намек за разширяване на условията за използване на ядрено оръжие от САЩ. В доклада също ясно се отбелязва необходимостта от ново ядрено оръжие, което предизвиква безпокойство и загриженост от представителите от стратегическите сфери.

Тази доктрина засилва „стратегическата заплаха”, с която се сблъскват САЩ, като предоставя повод за развитие на политиката в областта на ядреното оръжие. В доклада на Пентагона без основание се критикува „Китай, че засилил разработването на ядрено оръжие за стратегията си и своите планове за извършване на агресивни действия”. Нещо повече, „КНР хвърляла предизвикателства срещу международния ред”. Такива изказвания, които не съответстват на фактите, имат провокационен характер.

Китай неизменно осъществява ядрената си стратегия, в съответствие с характера на самозащита и отбрана, обявява се за всестранна забрана и пълно унищожаване на ядреното оръжие, придържа се към политиката за не употреба на изпреварващо използване на ядрено оръжие. Китай никога не е участвал и няма да участва в надпреварата на ядрено оръжие във всичките и прояви. За това декларира в понеделник официалният представител на МВнР на КНР Ген Шуан.

Американският Съюз на загрижените учени в доклада си казват, че Пентагонът преувеличава „заплахата от Китай”. Директорът на проектите за Китай от Съюза на загрижените учени Грегори Кулак подчерта, че няма никакви признаци за увеличаване на ядреното оръжие в китайската стратегия за военна сигурност, а също няма доказателства, че КНР е променила политиката си за изпреварващо използване на ядрено оръжие.

САЩ е страна, която има голям ядрен арсенал, притежава специални и приоритетни задължения в ядреното разоръжаване. Но в новия доклад на американската политика няма никакви признаци за демонстриране на тези задължения. В продължение на определен период от време Вашингтон декларира създаването на мощен ядрен арсенал, като съобщи, че за поддържането на голям ядрен арсенал са необходими значителни средства, ефектът за сдържане е непечеливш”. Нещо повече, САЩ поставиха условия за разширяване на ядрените си сили, което предизвика съмнения за истинските стратегически намерения на Вашингтон. Укрепването на ядрения арсенал в политиката на Съединените Щати ще даде възможност за глобална стратегия на страната, което ще стане причина за усилване на стратегическия дисбаланс в света.

Трябва да отбележим, че в системата за глобално стратегическо равновесие в новата ядрена доктрина на САЩ не само изглежда като така наречената „реакция на промяната на обкръжаващата среда”, тя носи заплаха за глобалната сигурност. В доклада са предложени конкретни мерки за подобряване на подводните ядрени бойни глави и развитието на крилатите ракети за морско базиране, които могат да носят ядрени бойни глави, тези мерки удрят по стратегическото равновесие на Европа и света. Именно затова бившият помощник на държавния секретар на САЩ по международната сигурност Томас Кантримън подчерта: „ Много е жалко, че сигналът на САЩ  даден за засилване на ядреното оръжие, ще стане по-привлекателен за страните с малък ядрен арсенал или такива които нямат такъв”.

16 американски конгресмени в открито писмо отбелязват, че новият доклад „засилва вероятността от надпревара във военните въоръжения и ядрените конфликти”.

Заедно с доклада на САЩ за държавната стратегия за сигурност и стратегията за отбрана, които предизвикват конкуренцията между страните и декларират за заплаха от страна на други държави, новата ядрена доктрина отново демонстрира идеологията на Студената война. В епохата на печелившите САЩ, както преди, имат намерение да продължат играта без да плащат, в 21 век  Вашингтон все още се придържа към идеите на отминалото столетие.

Tags: