ОТГОВОР НА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РУСИЯ РЯБКОВ НА ВЪПРОСА НА „РУСИЯ СЕГОДНЯ” ЗА ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА РУСКО-АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕГОВОРИ ЗА СЪКРАЩАВАНЕ НА ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ

rqbkov

  Въпрос: Как можете да коментирате прозвучалия от Белия дом призив на САЩ към Русия да се започнат преговори за по-нататъшно съкращаване на ядрените арсенали?

Отговор: Позицията на руската страна относно перспективите за продължаване на преговорите по СНВ и като цяло за съкращаването на ядрените оръжия си остава предишната. Ние излезнахме на границата, зад която  двустранните руско-американски преговори в тази сфера не биха били възможни по няколко причини. Първо, ние вече понижихме равнището на наличните ядрени бойни заряди и на техните носители до параметрите, които бяха в края на 50-те и началото на 60-те години. Това обстоятелство е много важно да се разбере, при това не само от колегите от Вашингтон, но и от всички в международната общност, които продължават да не се съобразяват с фактите, да агитират за по-нататъшни ядрени съкращения.Руската страна изхожда от необходимостта да се включи в диалога на тази тема всички държави, притежаващи ядрен оръжеен потенциал. Държава имаща такъв потенциал, много добре разбира за какво става дума. Двустранните руско-американски договорености са изчерпани като „оръжейно-ядрена аритметика”.

Второто обстоятелство, което ни пречи да водим преговори за по- нататъшното съкращаване е свързано с продължаващите дестабилизиращи действия на Вашингтон в такива области, като създаване на глобалната система за ПРО, която продължава да разработва средства, които могат да нанасят удари без ядрено оръжие, но по дължината на поразяване, са еквивалентни на стратегическите средства. Аз имам предвид програмата за „глобален удар”. Освен това, ние много сме загрижени от перспективата за пренасянето на надпреварата във въоръжаването в космическото пространство и настояваме от необходимостта да се изработят  юридически обвързващи документи, които биха довели до забрана на разгръщането на ударни оръжейни системи в космическото пространство. Съществуват обезпокоителни дисбаланси в сферата на обикновените оръжия. Има сериозни проблеми, свързани с липсата на прогрес по вина на САЩ по  въпроса за задействане на Договора за всеобща забрана за ядрени опити. Списъкът на нашата загриженост не се изчерпва с това.

Третият момент, за който е необходимо да се „напомни” на Вашингтон, е пълната липса на политическа логика и здрав смисъл в предложенията за „разоръжаване” в условията, когато днешната администрация на САЩ в продължение на дълъг период от време полага целенасочени действия за саботиране на отбранителната и отбранителния-промишлен потенциал на Русия със своята санкционна политика. Получава се, че се опитват да ни отслабят чрез санкции – това няма да стане, но независимо от всичко, такива опити има и едновременно ни канят да се включим към преговорите за съкращаване на въоръженията. Но така не се прави. Не може да има сериозно разглеждане на предложението, защото това е равнозначно „да играем на една врата”, в игра без правила или при променящи се американски правила.

Ако някога всички посочени от мен обстоятелства се променят и нашата загриженост и приоритети бъдат отчетени и когато равната сигурност за всички върху основата на всеобщото суверенно равенство между държавите се спазва, то тогава, навярно, може би ще се върнем към въпроса за продължаване на преговорите. Но не по-рано.

6 февруари 2016 година               превод Милчо Александров                 

Tags: