СИРИЗА Е НОВИЯТ ФЛАГМАН НА СОЦИАЛ-ДЕМОКРАЦИЯТА В ГЪРЦИЯ

ИНТЕРВЮ НА ЕЛИСЕОС ВАГЕНАС – ЧЛЕН НА ЦК НА КПГ ПРЕД ПОРТУГАЛСКИЯ ВЕСТНИК „JORNAL DE NEGOCIOS

  – Как преценявате резултатите от изборите в Гърция?

  Очакваната смяна на правителството и идването на СИРИЗА – АНЕЛ отразява нарастващото недоволство и гняв на народа от НД и ПАСОК, които го хвърлиха в бедност и го обрекоха на безработица в период на капиталистическа криза, както и призрачната надежда, че правителството на СИРИЗА ще провежда пронародна политика.

  КПГ смята, че сформираното коалиционно правителство между партиите на СИРИЗА и „Независимите гърци” (АНЕЛ) ще следва пътя на отстъпките, компромисите и задълженията към едрия капитал, монополистите, ЕС и НАТО, което ще повлече след себе си негативните последствия за народа и нашата страна.  

  – Какво очаквате от правителството на СИРИЗА? Доволни ли сте от първите му решения?

  Независимо от пропагандистката суета по въпроса за преговорите на правителството с европейските партньори и кредитори, и някои отделни различия, СИРИЗА ще реализира антинародните си задължения пред ЕС. СИРИЗА вече си призна, че на следващия ден след изборите ще проведе програма за съгласуване с кредиторите. Тази програма, дори и да не се нарича меморандум, съдържа антинародни мерки, като намаляване на разходите за безплатни, обществени, социални услуги.

Програмата на СИРИЗА в стратегическите си посоки се движи в рамките за обслужване интересите на предприемачите и стратегията на ЕС. За голямата част от трудещите се и семействата от народните слоеве, програмата на СИРИЗА представлява разпределение на бедността и безработицата сред болшинството граждани.

И по въпросите на външната политика СИРИЗА декларира привързаността си към НАТО и стратегическия съюз със САЩ. Позицията на правителството по въпроса за Украйна, независимо от истината, издържа само три дни. На четвъртия ден гръцкото правителство се присъедини към ЕС и гласува за санкциите против Русия, както и предишното правителство на НД-ПАСОК. При това този път решението на ЕС оставя открит въпроса за допълнителни санкции, независимо че СИРИЗА в миналото критикуваше за това правителството на НД-ПАСОК. Характерна е декларацията на министъра на отбраната за продължаване на сътрудничеството с Израел…

- СИРИЗА сформира правителствена коалиция с партията на АНЕЛ. Нима не е логично да се сформира коалиция с Компартията на Гърция? Защо стана така?

Не, в никакъв случай не беше логично, понеже пътищата, по които се движат КПГ и СИРИЗА са диаметрално противоположни. По време на предизборната кампания ние отбелязахме, че ако СИРИЗА не може да си осигури болшинство в парламента, то тя ще сформира правителство с други партии, които както и тя настояват за членството на Гърция в ЕС и НАТО, признават, че народа трябва да плати непоносимия дълг и утвърждават капиталистическия път на развитие.

По всички тези основополагащи въпроси КПГ има друга позиция и се бори за едностранно анулиране на дълга, за освобождаването на Гърция от оковите на ЕС и НАТО, за обобществяване на основните средства за производство с установяването на работническа – народна власт.

- Каква позиция ще вземе КПГ в парламента на Гърция? Готови ли сте да одобрите мерките, предложени от правителството?

Ключова задача на КПГ е укрепването на бойната работническа народна опозиция вътре и вън от парламента, която ще се противопостави на монополите и тяхната власт, против империалистическите съюзи. Ще използваме силата, която ще ни даде народа, за да възстановим работническото движение и развитието на социалния съюз. Ние ще оказваме натиск, ще защитаваме завоеванията на работническата класа, ще приемем незабавни мерки, за облекчаване живота на народните слоеве. Освен това, ние внимателно ще разглеждаме всеки законопроект, като критерий ще бъдат работническите народни интереси и ако те помагат за по-добър живот на трудещите се, то ние такъв законопроект ще подкрепим, както между другото, винаги сме го правили в подобни случаи.

  – По какво се различава КПГ от СИРИЗА?

Различията са огромни: СИРИЗА е нов флагман на социал-демокрацията в Гърция и тя желае да участва в управлението на буржоазната власт с „лява мантия”. КПГ е партия на работническата класа, която се стреми да свали варварския капиталистически строй и се бори за изграждането на друго – социалистическо – комунистическо общество.

-Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Според нас, това е недостатъчно. Ако не бъдат реализирани и други фактори, които посочваме, такива като всеобщото освобождаване от ЕС и НАТО, обобществяването на средствата за производство, изграждането на друга организация на икономиката и обществото, самото връщане към националната валута може да се получи лош обрат за народните слоеве.

- В цяла Европа левите партии празнуват победата на СИРИЗА. Вие предполагате, че КПГ продължава да бъде реален представител на левите идеали в Гърция?

  Преди няколко години тези партии празнуваха предполагаемия повей на „свежия вятър” при избирането на Франсоа Оланд във Франция. Днес всички знаем, какво последва след това. КПГ, в частност, изразява истинските бойни традиции на работническото-народно движение в нашата страна, които СИРИЗА отдавна прекрати.

-КПГ е известна със своите манифестации. Ще продължат ли?

Ние ще продължим да помагаме организирането на акцията на протеста, за да се планира и подготвя по-добре, използвайки всички възможности, за да се засили сред народа линията на контранастъпление, реорганизиране на работническото-народно движение, което е решаващ фактор за изхода на борбата.

КПГ – ЦК                                            превод Милчо Александров