ТРУДОВИЯТ НАРОД ЗАЯВИ: ОТМЕНЕТЕ ЗАКОНА НА ГИЛОТИНАТА

Gyrcia-protesti

На 4 февруари в Гърция се проведе много голяма  стачка за последните години: хиляди хора, трудещи се, селяни, самонаети, студенти и ученици затвориха улиците на всички големи градове в страната, с искане към правителството на СИРИЗА-АНЕЛ да отмени законопроекта за социално застраховане.

Този закон беше наречен „закон на гилотината”, понеже предвижда орязване на пенсиите, увеличаване на данъците на работещите, намаляване на държавните разходи за социално подпомагане и здравеопазване, повишаване на пенсионната възраст.

По цялата страна имаше мощни демонстрации, организирани от Общия боен фронт (ПАМЕ) заедно с другите сили на обществения народен съюз: Общоселския боен съюз (ПАСИ), Общогръцките антимонополистични съюзи на занаятчиите и търговците (ПАСЕВЕ), Фронтът за борба на студентите (МАС) и Федерацията на жените на Гърция(ОГЕ). Участието на селяните с тракторите си в протеста в много градове на Гърция, символизира общата борба на работническата класа с бедните и средни селяни.

От ранни зори по цялата страна хиляди трудещи се въстанаха в защита на стачката с жив щит в заводите, държавните служби и пристанищата, за да попречат на доносниците използвани от работодателите.  Цялото производство замря, беше парализирана работата на магазините и предприятията в сферата на услугите.

В Атина с небивал размах премина демонстрацията на ПАМЕ пред парламента, за неговите мащаби свидетелства факта, че когато първите колони на демонстрантите се намираха пред храма на Зевс Олимпийски, краят на колоната се намираше на площад Омония, т.е. колоната се простираше на площ от три километра. Съгласно различните оценки, тази демонстрация беше четири пъти по-голяма от тази която организираха съглашателските  ръководства на профсъюзите ГСЕЕ-АДЕДИ заедно със социалдемократическите и левичарските политически сили, както и с т.н. „противовластни” групи, които в крайна сметка извършиха дребно сбиване с полицията.

На централния митинг ПАМЕ в Атина говори Г Перрос, член на Изпълнителния секретариат на ПАМЕ, който осъди плановете на правителството на СИРИЗА-АНЕЛ, ЕС, едрия капитал и отбеляза: „Те не се отказват от интересите си за големи печалби! Те непосредствено са заинтересовани от унищожаването на системата за социална сигурност. Мерките, които предприемат, означават ново обогатяване за тях, увеличаване на печалбите им! За нас това означава много големи страдания и беди, бедност, живот без права, минимална защита на здравето, минимално социално осигуряване!

Ние имаме сили, за да ги спрем! Ние имаме сили, за да засилим нашата борба, за да създадем непристъпна жива стена, единен фронт, който не може да бъде спрян!”

На митинга произнесоха   приветствени слова Христос Пасулас, член на общогръцкия секретариат на ПАСИ и Валентин Пацо, заместник на генералния секретар на Световната федерация на профсъюзите (ВФП).        В атинския митинг на ПАМЕ взе участие Генсекът на ЦК на КПГ Димитрис Куцумбас, който направи следната декларация:

„Успешната общонационална стачка, грамадните митинги, състояли се във всички градове на страната, стачните постове на селяните, участването на стотици хиляди самонаети работници, учени, младежи и жени от народните семейства е сигнал, че така повече не може да се продължава.

Трябва незабавно да бъде премахнат този чудовищен законопроект за реформа на системата на социално застраховане. Трябва да се отменят антиработническите антинародни закони. Ние усилваме, продължаваме нашата борба и ще я доведем до победен край. Необходимо е да укрепим единството на трудещите се, да бъдем в авангарда на борбата, да създадем социален съюз на трудещите се от всички отрасли на производството. Борбата трябва да бъде насочена срещу монополите, които ни експлоатират, против капиталистическата система, която постоянно влошава живота на трудещите се. Ние трябва да вземем съдбата си в ръцете си”.

В декларацията си ПАМЕ призова трудещите се след стачката да се започне с още по-голямо настроение и решителност за борба умножаване на усилията за организиране на митинги и протести, да се правят общи събрания на работните места, да се засилят отрасловите стачки, да се спира работата. Борбата трябва да се разгърне във всички отрасли на производството, профсъюзите трябва да вземат решение за организиране на нова, още по-масова стачка, за да не посмее правителството да внесе за разглеждане този законопроект.

Както се отбелязва в декларацията:

„Днес е специален ден. Той ясно показа, че без трудещите се нищо не работи. Нито заводите, нито магазините, нито пристанищата, нито железните пътища, нито транспорта. Когато работният народ  спре работа производството и страната се парализира!

Днешната общонационална всеобща стачка, преминала с голям успех, с масовите митинги във всеки град, постоянните постове на селяните из цялата страна, по централните улици на градовете, бяха изпълнени с народ, демонстрира възможностите си, които демонстрира днес, за предотвратяване на престъпните планове на правителството за премахване на системата за социално подпомагане и издигна нови искания. Днешната стачка показа, че съюзът на работниците, самонаетите, селяните, жените и младежите, са мощно оръжие на народа. Днешният успех на общата стачка показва мащаба на силите на народния съюз, важността от създаването и укрепването му, който ще издигне искания и лозунги против тези, които сега се обогатяват за наша сметка, против нашите експлоататори, против монополистите, големите работодатели, ЕС и техните правителства. …

Работническата класа и народните слоеве могат да живеят така, както заслужават. За това ние трябва да настояваме за лозунга „Премахнете закона на гилотината”, да настояваме незабавно да се снеме чудовищният законопроект, който разрушава системата на социално подпомагане.

ПАМЕ призовава за организиране на решителни, активни форми на борба. Ние можем да спрем това престъпление!Те трябва да осетят нашето присъствие на всякъде: всекидневно на всяко работно място, във всеки отрасъл, в университетите и техникумите, във всеки район!

Борбата не е завършила! Това е само нейното начало!

Tags: ,