„БЪЛГАРИЯ-ВЕНЕЦУЕЛА“

„Фашисткият тероризъм във Венецуела няма да успее!“

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА АСОЦИАЦИЯТА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО

„БЪЛГАРИЯ-ВЕНЕЦУЕЛА“

Днес, 21 февруари 2014г., членовете на Асоциацията за приятелство „България-Венецуела“, сме се събрали в посолството на Боливарска република Венецуела с г-н посланика Рафаел Анхел Барето Кастийо и дипломатическия и консулски персонал, за да изразим нашата солидарност с народа на Боливарска Венецуела и нейния президент Николас Мадуро.

Ние заклеймяваме опита за държавен преврат и осъждаме насилствените актове на дестабилизация на демократичния ред, застрашаващи неговите институции и народната воля, изразена чрез народния вот в 14 проведени избори.

Ние се противопоставяме на тези, които имат за цел да свалят законно избрания президент на Венецуела, Николас Мадуро, цел която е част от империалистическата стратегия на САЩ, които искат да отнемат суверенитета на венецуелския народ, както и неговите демократични права и контрола върху петрола.

Ние категорично осъждаме намесата на правителството на САЩ в този нов опит за извършване на държавен преврат във Венецуела. Ние отново потвърждаваме и изразяваме нашата подкрепа за демокрацията с участието на народа, на правителството на президента Николас Мадуро, на славния народ на Боливарска република Венецуела и на идеите на Команданте Уго Чавес Фрйас, които продължават да вдъхновяват милиони хора.

Ние казваме от все сърце и на висок глас: „3аветът на Уго Чавес е валиден за цял свят! Латинска Америка и страните от Карибския басейн ще продължат да бъдат територии на мир и справедливост! Фашисткият тероризъм във Венецуела няма да успее!“

София, 21.02.2014г.

АСОЦИАЦИЯ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО „БЪЛГАРИЯ-ВЕНЕЦУЕЛА“

***

Изявление относно последните събития в Боливарска република Венецуела


1 -. Осъждаме актовете на насилие в Каракас и в големите градове на Венецуела на 12 февруари, от страна на опозиционни групи, упражняващи насилие и повтарящи детайли от сценария по който е бил замислен неуспешния преврат от април 2002 срещу Президента – Команданте Уго Чавес, а сега срещу президента Николас Мадуро. Оттогава насам, Боливарското правителство се опитва да изложи тези факти пред международната общност.

2 -. На 12 февруари няколко държавни институции в Каракас и други градове, бяха нападнати с огнестрелни оръжия и остри предмети от по горните дестабилизиращи групи, водени от лидера на крайната десница, Леополдо Лопес и след актове на вандализъм и унищожаване на обществена собственост, разрушаване на сградата на генералния прокурор на републиката, както и блокиране на основни пътни артерии на града, се създаде ситуация на насилие, довела до смъртта на трима венецуелски граждани и над шестдесет ранени.

3. – Важно е, че има достатъчно доказателства, че тези актове на насилие са насърчавани, организирани и финансирани от външни елементи.

4. – Тези групи, упражняващи насилие отново са поканени към гражданско неподчинение от лица, целящи хаос и конфронтация и са същите онези, които доведоха страната до тази критична ситуация на насилие, сблъсъци и непризнаване на държавните институции, както и петролна стачка, което се отрази сериозно на имиджа на страната, с тъжната загуба на човешки животи.

5. – Тези събития, които се случват от април 2013 г., след избирането на президента Николас Мадуро Морос, имат за цел да делегитимират резултатите от изборите, което коства живота на 11 наши съграждани. Оттогава насам е в ход стратегия за преврат чрез икономическа война и улични бунтове с дестабилизиращи цели.

6 – Не е случайно съвпадение и фактът, че тези неприятни събития се случват точно в момента, в който Боливарското правителство предприема конкретни мерки за сигурност и мир, в рамките на Дните, посветени на Движението за мир и живот.

7 – В рамките на тези Дни, на 14 февруари Президентът Николас Мадуро представи План за национално помирение.

21 февруари 2014

Tags: