ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ НА КОРЕЙСКАТА НАРОДНА АРМИЯ

genshtab-KNDR

Независимо от нашите нееднократни предупреждения, САЩ и Южна Корея започнаха съвместни военни учения „Ки Ризолв” и „Фоул Игл”, което е подготовка за агресивна война против КНДР. В тези учения, които започнаха на 2 март и ще завършат на 24 април по цялата територия на Южна Корея, ще бъдат мобилизирани големи военни контингенти на САЩ, към тях ще бъдат дислоцирани  военни от базите на САЩ, Южна Корея, Япония и други военни бази, както ще бъде включено колосален брой военно снаряжение, включително и брегови кораби „Фортворт” на ВМС на САЩ, изградени специално за релефната специфика на шелфа на Корейския полуостров.

Сегашните военни учения, които се провеждат за пореден път от САЩ и Южна Корея, представляват недопустима агресивна акция, изхождаща от стратегията за „унищожаването” на социалистическата система на КНДР.

САЩ се опитват чрез продължителен военен натиск да ни попречат да се концентрираме върху икономическото строителство и повишаването на благосъстоянието на населението. Те преследват коварната цел – чрез лъжливите предизвикателства на „поредни”, „отбранителни” учения да ни заставят да свикнем с тях, да отслабнем и след това да ни нападнат.

САЩ, въпреки протестите на съседните страни, непрекъснато провеждат съвместни военни учения на Корейския полуостров, понеже искат да реализират стратегията си за Азиатско-Тихоокеанския регион. В хода на непрекъснатите съвместни военни учения САЩ се стремят да засилят контрола си над слугите си от Южна Корея, да блокират прогреса в междукорейските отношения и да използва южнокорейската армия като пушечно месо в окръжаването и сдържането на съседните страни.

Днешните съвместни учения се различават с откровено провокационен характер. С настъпването на новата година ние издигнахме редица смели и конструктивни предложения за спирането на военната заплаха, смекчаване на напрежението и изграждането на мирна обстановка върху Корейския полуостров и направихме искрени усилия за тяхното реализиране. Заявихме също готовността си да предприемем ответни мерки за временното спиране на американските съвместни военни учения в Южна Корея и нейните околности и да седнем на масата за преговори по всяко време.

Но в самото начало на годината президентът на САЩ обяви за въвеждане на „допълнителни санкции” против КНДР и открито обяви намеренията си да „унищожи” нейната социалистическа система. А този път САЩ заедно с Южна Корея, които не се отказаха от провеждането на агресивни военни учения против КНДР, хвърлиха открито предизвикателство срещу нашите искрени инициативи и усилия.

По такъв начин, стана очевидно, че САЩ са поръчителите на нагнетяването на напрежението и нарушаването на мира, че тяхната риторика за диалог носи лицемерен и лъжлив характер.

Отчитайки днешната угнетителна обстановка и атмосфера, предизвикана от провокационната мания на конфронтация с КНДР, не може да не отбележим за извънредно голямата вероятност за избухване на случайни военни конфликти.

В условията, когато враждебната политика на САЩ по отношение на КНДР е крайно безразсъдна и свирепа, справедливите ответни мерки на нашата армия и народа за нейния разгром ще станат още по-интензивни и твърди.

Както казахме вече, армията и народа на КНДР се намират в пълна готовност да отрази войната във всичките и форми, каквито ще изберат САЩ, и преизпълнени с твърда решимост ще отговорят със справедлива война за обединяване на Родината и на най-малката провокация на противниците.

Ако все пак избухне война на Корейския полуостров, то САЩ и Южна Корея никога няма да могат да се избавят от последствията и отговорността за нея.

ЦТАК

2 март 2015 година                 превод Милчо Александров

Tags: ,