ЗАБРАНЯВАТ СЪС ЗАКОН НАШИТЕ СИМВОЛИ

 

M-A

МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

    “Депутатите Методи Андреев от ГЕРБ, Мартин Димитров, Вили Лилков и Петър Славов от Реформаторския блок внесоха в деловодството на парламента „Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“. Те предлагат всички символи, лозунги, фотоси, знаци и всякакви предмети, създадени през комунистическия режим с цел неговата възхвала да бъдат премахнати.

Предвижда се законът да засегне всички държавни органи, техните филиали в страната, както и на местната власт. Задължението се вменява и на „публично-правни организации, физически или юридически лица“, които ще трябва да предприемат действия за преодоляване на тежкото наследство от комунистическия режим.

Всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9-и септември 1944 година до 10-и ноември 1989 година, могат да бъдат предоставени в „Музея на социалистическото изкуство“. Законът забранява също поставянето на публични места на предмети, надписи, скулптури или символи, невярно пресъздаващи комунистическия период и такива, които възхваляват дейността на БКП. Единственият вариант, при който такива предмети могат да бъдат видени публично, е като задължително бъде посочен престъпният характер на режима чрез информационна табела.

На монументи, чието преместване не може да бъде направено веднага, задължително трябва да има поставена указателна табела, която да гласи „Комунистическият режим в България – 9.09.1944 г.-10.11.1989 г. и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Нов текст пък задължава МОН директори на училища, учители и ректори и преподаватели в университетите, както и публични организации да предприемат действия, така че в помагала, учебни планове, учебници и в образователния процес комунистическият режим, както и неговите партийни и държавни ръководители да бъдат точно и обективно отразени.

За нарушение на изискванията физически лица могат да бъдат глобявани с 200 лв., а юридическите лица – с 2000 лв. Санкциите ще се налагат от съответните областни управи. Ако областните управители не си свършат съвестно работата, министър-председателят ще може да издава наказателни постановления срещу тях. Всички отговорни по този закон институции имат възможност в срок от 1 месец от влизането на закона в сила да предприемат всички действия за премахването на символите…”. Това е част от съобщението в сайта на „faktor.bg”.

Относно същността на този закон,  в който българските фашизоиди, нас българските комунисти и нашата народополезна история ни   определят като „престъпни”, аз смятам, че съм им отговорил в статията си „По повод на един фашистки закон” -http://archivek-p.org/12/%D0%BF%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD/, публикувана във всички наши издания през декември 2011 година. За това, че днешните вносители на новия антикомунистически закон са малоумни, аз не смятам да се повтарям, ако желаят могат да си я припомнят отново на посочения адрес. Но едва ли, доказаното им политическо малоумие, е причина за този нов антикомунистически проектозакон. Нека се опитаме да си отговорим на въпроса: а защо именно в този момент, след близо 16 години, фашизоидите се сетиха за това законотворно недоразумение?

Според мен, причините трябва да търсим в провалилия се, за сега, план на техните господари да  унищожат Русия като суверенна държава и превръщането и́ в суровинен придатък на транснационалните корпорации (на империалистите). Или иначе казано, нашите нещастни, пишман-политици се опитват да дадат своя дан в хибридната война срещу Русия.

Какво представлява хибридната война изобщо? Тя е система от военно-тактически и информационно-организационни технологии, построени в единна матрица, с цел отначало за мисловно, а след това и за физическо унищожаване на врага. В хибридната война органически се преплитат елементи и от студената и от горещата война. „В хода на хибридната война широко се използват символите, акциите, задействат се всевъзможни налудничави трикове, периферни типове и извратеняци – за да бъде принуден стратегическия противник да извърши неадекватни действия” (Пожидаев). По този въпрос може да се говори много, но това е напълно достатъчно да си изясним „налуничавите трикове” на различни „периферни типове”, които се смятат, едва ли не, за основна сила на българската буржоазия. По телевизия „Европа” се мярнаха и „извратеняци”, които бяха видимо млади, но се опитваха да се представят за „жертви на комунизма”, които през 1962 година, или са били невръстни, или са били проекция в главите на своите родители.

Но да се върнем на проектозакона. Какво искат да забранят четиримата „лапнишаранковци”?

Ето какво – „всички символи, възхваляващи комунистическата власт от 9-и септември 1944 година до 10-и ноември 1989 година”.

Че това по доказан, абсолютно необоснован начин ще наруши нашите политически и морално-естетически права, след гласуването на проектозакона на второ четене е несъмнено. Но целта на този бандитски закон преследва други цели. Болшинството от запазените тук, там, паметници от нашето минало са свързани обикновено с Червената армия, другите отдавна са разрушени завинаги и само незначителна част от тях са запазени в МСИ. Значи в ход е разрушаването на паметниците на Съветската армия, за чийто наследник в момента се смята Руската армия. Да, днешната  олигархична руска власт се отказа от всичко свързано със социализма и КПСС, но няма намерение да се откаже от техните победи в международен план. Това вече може да се смята за сигурно. Тоест, приемайки този недоносен проектозакон, днешните „соросоиди” (според Атака), целят постигането на една своя провокаторска мечта – разрушаването на паметниците на Червената армия в България. След което ще последват, ответни дипломатически реакции от Руска страна и влошаване на отношенията между двете братски страни, които, благодарение на лакейската политика на буржоазните правителства в България след промените, са на незавидно ниво. Ще бъдат задействани с пълна сила елементите от хибридната война в първия и́ етап. Дали този проектозакон ще свърши някаква работа за тази цел – ще видим. Но желанието за това на продажната компрадорска сган в парламента е несъмнено. Те могат да въздействат върху съзнанието само на несъзнателния елемент от българското общество, тоест от тази негова част, която приема всичко изречено от  буржоазните СМИ като безусловна истина. А ние въпреки всичко, ще се опитаме да даваме правдиви данни за случващото се и в съответствие с нашето класово разбиране за него на онази част, която може да мисли и мисли критично.

Аз много отдавна, когато Турция изглеждаше в апогея на своето „икономическо блаженство”, а ЕС беше мечта на всеки печалбар, казвах, че предстои криза и, че в тази криза след Турция ще изгорят и пазарите на Европа, след което те ще се обезличат. Ще станат поредните роби на икономическата върхушка на САЩ. Малцина бяха тогава тези, които се опитаха да ме чуят. Но днес, тези процеси се виждат ясно. И атаката срещу народите на „фронтовите държави” на империализма е в пълен ход. Затова се появи този нещастен проектозакон, който трябва да изиграе ролята на катализатор на антируски настроения. Но Българо-Руската и Българо-Съветска дружба имат  дълбоки корени, които с глупави закони и репресии не могат да бъдат изкоренени. Нашата буржоазна, жалка политическа паплач се опитва, след националното, верското да наложи и класовото разделение на нашия народ. Не, че то не съществуваше, от появата отново на капитализма то е факт – но новото е, че се опитват да ни налагат и класов терор. Е, драги другари – тези, не ви ли приличат на някои?

27.03.2016 година

гр. София

Tags: ,