КЪРВАВА ИНФОРМАЦИОННА КАСАПНИЦА НА ХИБРИДНИЯ ФРОНТ

hibridna-wojna

ИЛЯ ЕВГЕНЬЕВИЧ ПОЖИДАЕВ

  От изказването на началника на Генералния щаб на ВС на РФ Валери Герасимов, Русия трябва да бъде готова към така наречената „хибридна война”, която наред с позиционните бойни действия, включва и кибератаките, контролираните революции, както и многобройните провокации и „нахлувания”. Герасимов направи прозрачен намек за остаряването на традиционното позиционно противопоставяне, което се разграничава от информационната сфера и протича изключително в плоскостта на кръвопролитията на ясно изразените фронтове. Това е много актуално изказване, особено пред вид на това, че за последните няколко дни последваха вълни от вражески атаки на фронта на хибридната война.

В съответствие със съществуващите, все още железобетонни и куршумо- непробиваеми родни стереотипи, има два противоположни типа противопоставяне: гореща война и студена война. Горещата война е война в класическото и разбиране, когато има явно означени врагове, те имат напълно конкретни въоръжени сили, тези врагове се мразят и не желаят да преговарят и да правят каквито и да са компромиси. Студената война е противопоставяне на същото както и при горещата война, само, че не става дума за физическо противоборство, а за трупането от двете страни, и за заливане един друг с купища компромати (истински или не), с лъжи и обиди.

Но има и по-изящен вариант, който по виртуозен начин синтезира чертите  на горещата и на студената войни – това е хибридната война. Явлението, исторически, е още много младо – може да се каже, че се намира в детска възраст и за това можем да сме сигурни, че ще претърпи различни промени, при това не е изключено те да са много съществени. Хибридната война е на около седемдесет години, макар, че на концептуално равнище да е на петдесет и половина години. Разбира се, че различни нейни компоненти съществуват в продължение на цялата човешка история (да си спомним убийството в Сараево), но хибридната война като технология е само на няколко десетки години.

И така, под хибридна война трябва да се разбира система от военно-тактически и информационно-организационни технологии, построени в единна матрица, с цел отначало за ментално (мисловно), а след това и за физическото унищожаване на врага. В хибридната война органически се преплитат елементи и от студената и от горещата война.

Може да се обърка хибридната война със студената. С горещата като,че ли всичко е ясно и очевидно, но когато се задейства информационния компонент – тук се получава объркване. Трябва да запомним, че в хода на студената война се използва изключително буквено-словесно-карикатурната схватка между страните, в хода на хибридната война широко се използват символите, акциите, задействат се всевъзможни налудничави трикове, периферни типове и извратеняци – за да бъде принуден стратегическия противник да извърши неадекватни действия.

Като примери можем да дадем идиотските изявления на Филип Бридлав за ядрената и миграционна заплаха от Русия – това е проява на студена война, стрелбата по майдановците от собствените им провокатори, както и невменяемата „кървава бавачка”, убила дете заради Путин – това очевидно са прояви на хибридната война. В първия случай информацията се представя във вид на лозунг, а във втория и третия във вид на акции на отрепки; в първия случай се въздейства върху колективното съзнание, а във втория и третия на колективната несъзнателност.

Защо е важно да разбираме разликите на хибридната война от всички останали типове войни и конфликти? Дори и само за това, че в скоро време тя ще бъде единствения фактор за осъществяване на масирани антируски и русофобски диверсии, предимно по трите фронта: украинския, северокавказкия и близкоизточния. Въздействието върху колективното съзнание стана неизгодно в условията на глобална информационна комуникационна завеса за западно глобалистките лъжи, които все повече лесно се разкриват, а западно глобалистката идеология става все по-жалка. Колективният разум, все по-активно реагира  срещу глобалисткия либерален империализъм. А колективната несъзнателност плюе на фактите и се основава на животинските си истинкти и именно по тази причина хибридната война, провеждана от Запада, е способна да влияе на психиката на зависимите в емоционален смисъл хора. В това е и главната опастност на днешния атлантически информационен проект.

Нашата информационна система е адаптирана в режим на студената война, при това много късно, едва през последните няколко години. Режимът на хибридната война за нас определено е нов и за сега не сме готови за него. Като пример даваме, невъзможността да задържим нацистите да разкъсват безразборно всеки узбек или мюсюлманин след животинската постъпка на „кървавата бавачка”. А трябва да бъдат неутрализирани, защото враговете само това чакат, неадекватна реакция от страна на емоционално неустойчиви и интелектуално незрели хора – за да дискредитират страната ни, да обявят пред целия свят за „пияните и тъпи руснаци” с техния нацизъм и такива подобни. Аргументирането е безполезно – необходима е ответна дискредитация по аналогичен алгоритъм, само, че не в кървавия атлантически формат, а във формат на символно-жестово осмиване на врага пред целия свят – той ще дава все повече поводи за това.

Но за сега нямаме нито техника, нито опит за противоборство. Но най-главното което имаме е умното ни стратегическо ръководство, което реагира оперативно грамотно на вражеските трикове и големия брой наши граждани, които стоят на патриотични и антизападни позиции. Конфигурацията е печеливша и да се пропилее тя е не само глупаво, но и престъпно. А за да не се пропилее трябва да се разработи система за хибридна война, при която, както се казва нашата страна трябва да е – „по конете”. Герасимов правилно и прецизно обяви дневния ред в сферата на държавната и обществената сигурност.

Хибридната война  не е антитеза на взривовете, престрелките и отрязаните глави, от една страна и карикатурите и компроматите – от друга. Това е война на универсалните символи, символите често са обагрени с кръв, за това информационната сфера не е защитена от смесването на тези символи, дори с кървавите касапници – дори напротив, именно информационната сфера смесва символиката на враждата и агресията много планомерно, обмислено и интензивно. Тук е „чипа” на западната информационна политика, на водената от Запада хибридна война и за да и́ се противопоставим е необходимо като начало да я разберем, след това да поставим нейните идеали под контрол. Това е повече от реално – още повече, че ние ставаме все по-умни, а врагът все по-еднообразен.

Novorus.info                     превод Милчо Александров

Tags: