КНДР Е ГОТОВА ЗА ЯДРЕН УДАР

 

jadren-udar

  Стратегическите сили на КНДР получиха заповед за готовност за нанасяне на ядрен удар. Разпореждането беше дадено от лидера на КНДР Ким Чен Ун, ръководещ ракетните изпитания (целта на които е отработване нанасянето на ядрени ракетни удари по обектите на САЩ в Япония). Сега стратегическите сили „Хвасон” трябва да поддържат висока степен на готовност,  като заемат позиция за нанасяне на удари по врага, след като постъпи заповед от „партийния център”.

„Под предлог от северно корейска заплаха САЩ искат ако не могат да затворят кръга около Русия, то поне да я обкръжат”. Те започнаха да разполагат системи за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея, като доставиха компоненти на ракети във военната база в Осана, те бяха транспортирани с военно-транспортния самолет  Boeing C – 17 Globemaster III. Очаква се, че работите по разполагане на системата за ПРО на САЩ ще завърши в рамките на два месеца. Първоначално беше планирано THAAD да се разположи в Южна Корея през лятото, но този процес се ускори в светлината на последните действия от страна на Северна Корея.

Мащабите на въздушното прехвърляне на елементи от американската ПРО в Южна Корея може да се съпостави с операцията на Министерството на отбраната на Русия, която беше извършена през октомври миналата година. Напомняме, че тогава в Сирия от силите на ВКС бяха прехвърлени отбранителни системи С-300 ВМ. За разлика от днешната американска операция доставянето на руски ЗРК преследваше превантивно-отбранителни цели. Това се извърши за защита на руските обекти и за предотвратяване на удари от американски крилати ракети по сирийските летища.

Между другото, по оценка на ръководителя на комитета на Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Виктор Озеров, разполагането на ПРО в Южна Корея от САЩ – „е поредно предизвикателство към Русия”, понеже извършените изпитания на балистични ракети от Северна Корея е само претекст за разполагане на нова американска система за ПРО. „Под предлог на севернокорейска заплаха те искат ако не могат да затворят кръга около Русия, то поне да я обкръжат от запад и изток”, – заяви сенаторът пред агенция РИА „Новости”.

Между другото, не трябва да се забравя и за това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече именно Северна Корея заплаха номер едно. Освен това, както съобщи The Wall Street Journal, във Вашингтон не изключват нанасянето на ядрен удар по КНДР.

Накрая, както отбелязва вестник „Взгляд”. Китай преценява появата на комплексите на ПРО THAAD в Южна Корея като заплаха за собствената си сигурност, което доведе до рязко влошаване на отношенията между Пекин и Сеул.

Затягането на източноазиатския военно-политически възел се усложнява и от скандала между КНДР и Малайзия, след като в тази страна беше убит по – стария брат на Ким Чен Ун – Ким Чен Нам. Властите на Малайзия обявиха северокорейския посланик за персона нон грата. Пхенян забрани на гражданите на Малайзия да напускат КНДР, след което малайзийската полиция оцепи посолството на КНДР.

Но най –тревожни сигнали идват от самия Корейски полуостров.

Преди известно време КНДР изстреля по посока на Японско море четири междуконтинентални балистични ракети. Три от тях паднаха в морето на икономическата зона на Япония. САЩ, Южна Корея и Япония поискаха свикването на извънредно заседание на СС на ООН за КНДР.

Северокорейските стрелби се извършиха паралелно с мащабните американо-южнокорейски маневри Foal Eagle. По декларация на Пхенян, маневрите се „съпровождат с прехвърляне в южната част на Корейския полуостров и прилежащите му райони на американски ударни ядрени средства, които могат да доведат до военни действия с непредсказуеми последствия”.

Тези учения могат „да преминат в реална война”, следователно, ситуацията се намира на границата на ядрена война”, заплаши кореспондентът на КНДР в ООН Ча Сон Нам. Трябва ли да се вземат на сериозно такива заплахи?

Водещият научен сътрудник на Центъра за корейски изследвания на Института за Далечния Изток Евгений Ким, коментира във вестник „ВЗГЛЯД” последната декларация на Ким Чен Ун, като каза, че сега Пхенян реално се опасява от военни удари от САЩ. „Вече няколко дни се извършват съвместните учения на Република Корея и САЩ, по време на тези учения вече се отработва десант върху територията на КНДР и унищожаване на северокорейските ракетни бази.

Освен това , в американските СМИ имаше изтичане на информация, че администрацията на Тръмп разглежда един от вариантите за военна операция срещу КНДР, както и свалянето на северокорейския режим” – каза журналистът.

Но, по мнението на събеседника му, Пхенян  няма да атакува пръв. „Военните разходи на КНДР не са повече от 6 милиарда долари, тази цифра е несравнима с военните разходи на САЩ. Силите са неравни. Но независимо от това Пхенян декларира, че е готов да отговори на агресията, но това е съвсем нормално” – добави Ким.

Що се отнася до Южна Корея, то сега, по мнението на Ким, за властите на страната е извънредно важно да пренесат недоволството на населението от вътрешнополитическата ситуация навън, дори с цената на провокации. „Конституционният съд на Южна Корея ще излезе с решение за импичмънт на президентката  Пак Хън Хе. Ако съдиите потвърдят решението на парламента за импичмънт – до 60 дни ще има избори за президент. Сега на десницата е изгодно  да хвърлят прах безпрепятствено на северната граница, за да отвлекат вниманието” – каза изтоковедът. Но той не смята, че ще се стигне до нанасяне на удари, по – скоро ще се ограничат до локални сблъсъци.

Събеседникът смята обосновани опасенията на китайските власти, които смятат, че американската ПРО в Южна Корея не е насочена против КНДР, а против Китай. Комплексът ПРО THAAD е предназначен за сваляне на междуконтинентални ракети, каза Ким. „Тя е прекалено сериозна система за ракетите на КНДР. Такива ракети имат само САЩ, Русия и Китай. От страна на Китай вече последва много рязка реакция” – каза той. Показателно е, според него, че територията, върху която ще бъде доразвърнат комплексът  на ПРО THAAD, преди се притежаваше от Lotte Group. „В Китай населението активно иска бойкот на работата на фирмата, дала собствеността си за разполагане на американската ПРО в Южна Корея. Вече 30 търговски центрове, принадлежащи на тази фирма, прекратиха работата си в Китай” – каза изтоковедът.

Сътрудникът от Центъра за корейските изследвания Института за Далечния Изток на РАН Константин Асмолов, беседвайки с кореспондент на вестник „ВЗГЛЯД”, уточни:  „Северняците пишат, че той е „дал заповед на стратегическите сили на КНДР да запазят висока степен на готовност, като се отчете днешната ситуация”. Има известна разлика между „ да се запази висока готовност в ситуация, когато може да започне война” и „ да бъдат готови за нанасяне на ядрен удар”. Жонглирането с думите не е съществено, но смисълът се променя коренно” – каза изтоковедът.

По мнението на Асмолов, в днешните серии на взаимни заплахи няма нищо ново, но, събеседникът предполага, че през тази година съвкупността от фактори ще увеличат вероятността – взаимните обвинения да прераснат в реални военни стълкновения. „Грубо казано, ако обикновено всяка пролет такава вероятност да е около 10-15%, то сега тя скочи на 25%. Върху това влияе и избирането на Доналд Тръмп, и политическата криза в Южна Корея, както и редица много малки фактори, които допълнително клатят лодката” – смята Асмолов. Дипломатическата криза в отношенията между Северна Корея и Малайзия не са свързани със ситуацията около САЩ, Южна Корея и КНДР, но в нейния ход „двете страни вече направиха много твърди декларации”, отбеляза събеседникът.

в-к „Взгляд”                                 превод Милчо Александров                                       

Tags: