С МАНЕВРИТЕ „ДИФЕНДЪР-ЮРЪП 20“ ВАШИНГТОН ПОДГОТВЯ ЕВРОПА ЗА ВОЙНА

nato

Б.Р. Поради разразилата се световна епидемия от коронавирус и под натиска на общественото мнение маневрите бяха отменени (или поне временно отложени), но тово с нищо не променя политиката на САЩ. Поради това препечатваме настоящата статия от Baltic Word.

Тази година САЩ провеждат на европейския континент най-големите от 25 години военни учения, наречени „Дифендър Юръп 20“ („Защитник на Европа 2020г.“) . Освен САЩ в ученията се включват също 18 други страни-членки на НАТО и Грузия. Участват общо около 37 хил. души, няколко хиляди бронирани бойни и траспортни средства, стотици самолети и хеликоптери. Основната част от тези 37 хил. военнослужещи са около 29 хил. американски войници, от които 20 хиляди ще бъдат прехвърлени от САЩ, а 9 хил. ще бъдат от американските части, разположени в Европа. Маневрите ще се проведат на територията на 10 държави, включително Латвия, Литва, Естония, Полша и Германия. Германия е главният логистичен център, през който да се осъществи прехвърлянето на американските войски.

САЩ и НАТО планират да осъществят неприкрита демонстрация на силата, прехвърляйки голям брой войници и голямо количество военно оборудване до самите граници на Русия. Въпреки дълбоката криза в американско-руските отношения и въпреки безпрецедентната опасност от военен конфликт между двете ядрени държави, подобно поведение на Вашингтон не е нещо ново. САЩ открито показват, че в „диалога“ си с други държави пред дипломацията и консултациите те предпочитат да действат от позиции на силата и чрез демонстрация на военна мощ.

Този вид американска „дипломация“, както и самите маневри започват да плашат немалко хора от европейските натовски държави. Леви политици в Германия заеха особено критична позиция спрямо ученията „Дифендър Юръп 20“. Маневрите представляват предприемане на антируска провокация вместо да се вземат мерки за намаляването на съществуващите напрежения на европейския континент. Германските политици считат, че това, че НАТО си играе с военната стабилност в Европа именно в дните около 75-та годишнина от победата над нацисткия фашизъм е оскърбление за народите на Русия и други страни от бившия СССР, чиито предци направиха най-голямата жертва и положиха най-големите усилия за освобождението на Европа от фашизма през Втората световна война.

САЩ редовно използват насилието, за да наложат своето „право“ да господстват над другите и да ги експлоатират. Подкрепяйки Вашингтон, европейските държави се превръщат в негови марионетки в съперничеството с Москва, вместо самите те да предприемат спрямо Русия стъпки, насочени към взаимно разбирателство, диалог, намаляване на напрежението и създаване на система за колективна сигурност в Европа. Демонстрации на военна сила като „Дифендър Юръп 20“ пораждат опасения за бъдещето на все още оставащите в сила споразумения за ограничаване и контрол над въоръженията в Европа.

Очевидно е, че демонстрации на военна сила като маневрите на САЩ и НАТО правят участниците в подобни агресивни действия потенциален прицел за ударите на руските ракети в бъдеще. Също така е очевидно, че руските генерали внимателно обмислят създалото се положение и разработват своите планове за бъдещи действия в случай, че бъде извършена военна агресия против Русия. Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че Русия ще реагира и няма да остави без внимание процеси, които предизвикват у нея голяма загриженост. „Но ние ще реагираме по начин, който не създава ненужни рискове“, подчерта Лавров. И докато Вашингтон се старае да провокира военен конфликт в Европа, където прехвърля свои войски от хиляди километри разстояние, за разлика от САЩ Русия извършва военни учения, придвижва военни части и складира ядрено оръжие единствено на своя територия. За съжаление въпреки търпението на ядрена Москва положението в сферата на международната сигурност се влошава, но не всички осъзнават това.

Лукас Рамонас

Tags: