ПИСМО

ckbkp

До

Генералния Директор на БНТ

 

Уважаеми г-н Генерален директор,

Възмутени сме от продължаващата неонацистка пропаганда от екрана на БНТ, конкретно, предаването „История БГ”, излъчено на 19.3.2018 г., в което за пореден път бяха тиражирани многобройни лъжи и манипулативни твърдения за Народния съд, без да е представена алтернативна позиция.

Нямаме възможност да коментираме всички твърдения и съдбите на всички споменати в предаването лица, а ще се спрем на няколко основни момента:

За пореден път беше приповторено, че Народният съд уж бил незаконен, защото противоречал на Търновската конституция. В действителност единственото,  което тази конституция казва за съдебната система е чл. 13. „Съдебната власть въ всичката нейна ширина принадлежи на съдебните места и лица, които действоватъ отъ името на Князя. Отношенията на Князя къмъ тия места и лица се определяватъ чрезъ особни наредби.” Самите участници в предаването признаха, че наредбата-закон за Народния съд е подписана от регентите (при невръстен цар) и е публикувана в Държавен вестник. Т.е. изпълнени са всички изисквания на чл. 43 – 47 от конституцията и Народният съд е напълно законен според конституцията, която впрочем нееднократно е била суспендирана от различни буржоазни управления. Следователно, твърдението, че Народният съд уж противоречал на Търновската конституция е ДОКАЗАНА ЛЪЖА.

Още в анонса на предаването се направи аналогия с Нюрнбергския процес с внушение, че у нас Народният съд бил осъдил многократно повече и хора с много по-тежки присъди. Истината е, че Нюрнбергският процес е международен трибунал за съдене на главните нацистки военнопрестъпници. Той е само първият от многобройните процеси в отделните страни, по които в Германия са осъдени около 2,7 млн. нацисти, във Франция – около 2,5 млн. колаборационисти и десетки хиляди в другите европейски страни. Наистина, много нацисти остават ненаказани поради сътрудничеството им със секретните служби на ФРГ и САЩ, от които получават закрила. Издирването на укрили се военнопрестъпници продължава с десетилетия, а процеси срещу тях продължават и до днес. Примери: След като десетилетия наред се укриваше в Южна Америка, през 1983 г. Франция залови „касапина от Лион” Клаус Барби и го осъди на доживотен затвор. Дори в началото на тази година съдът в Германия окончателно отхвърли обжалването на присъдата на Оскар Грьонинг, който малко след това почина на 96 год. Вината му е, че като 20 годишен младеж е бил счетоводител в Аушвиц, така че едва ли пряко е участвал в издевателствата над концлагеристите.

Относно тежестта на присъдите, самите участници в предаването посочиха примери за това, че осъдени от Народния съд на доживотен или дългогодишен затвор у нас са били освободени много преди изтичане на присъдите им. За сравнение: Въпреки, че бяга в Англия през мес. май 1941 г. и през цялото време на войната е бил в английски плен, така че не е могъл да извърши военни престъпления, Рудолф Хес е осъден на доживотен затвор. Той не е освободен, а умира през 1987 год. в затвора Шпандау в Берлин. Клаус Барби умира през 1991 г. в затвора. А относно „ужасното наказание” временно изселване на някои от осъдените от Народния съд, може ли изобщо да става сравнение с изгорените от фашистката власт 2200 къщи на ятаци?

Недопустимо е от ефира на Националната телевизия да се извършва неофашистка пропаганда, изопачаваща историческите факти и пренаписваща резултатите от Втората световна война като оневинява и реабилитира фашистки престъпници и техни помагачи, които и до сега се преследват в цяла Европа. Настояваме настоящото писмо заедно с приложения текст (статията „Против настъплението на фашизма” – б.р.) да бъде прочетено в следващото предаване на „История БГ” като право на отговор.

Председател на ЦК на БКП

Вл. Цеков

 

 

Уважаеми господин Цеков,
Вашето писмо е предадено на генералния директор на БНТ.
С уважение,
Екип на отдел „Връзки с обществеността“

Tags: