СЛУГИ И ГОСПОДАРИ

 

Бяхме се събрали в гаража на Кирето нашата си постоянна компания – аз, Пешо, Гошо и Бухала, пиехме си, както обикновено, мастика с мезе тиквени семки и си разсъждавахме. Този път разсъждавахме ей така, дето се казва, без път и посока. Един каже едно, друг – друго…

  По едно време Бухала каза, че гледал един английски филм по телевизията. Не можа да си спомни заглавието на филма, нито за какво се разказва в него, но голямо впечатление му направило, че готвачът на лорда редовно пикаел в супата му. А също и в чая му.

  Пешо каза, че нищо чудно. Те, английските готвачи, били такива. Затова английската кухня се славела като най-лошата кухня в света и затова английските благородници обикновено си наемали френски готвачи.

  Гошо каза, че всичко си зависело от човека. Ако френският готвач е серсемин, и той ще пикае в супата му. А ако английският готвач…

  Тук Бухала го прекъсна и каза, че не е работата там дали готвачът е серсемин и дали е французин, англичанин, етиопец или българин. Готвачът на един лорд винаги е слуга на лорда. А слугата винаги мрази господаря. Той бил гледал друг английски филм, в който шофьорът на лорда спял с жената на лорда, а тя била страхотна грозотия, и шофьорът правел тая работа не за друго, а за да тури рога на лорда, и много се радвал, когато лордът научил, че именно шофьорът му е турил рога.

  Пешо се съгласи с Бухала. Такава била психиката на слугата. И той бил гледал подобни филми, само че френски. В един френски филм слугата на някакъв маркиз не само спял с жената на маркиза, ами редовно крадял и от парите му.

  Гошо се съгласи с Пешо и с Бухала и каза, че това за психиката на слугата е точно така. Един слуга не открадне ли от господаря си, той се чувства неудовлетворен, започва да сънува кошмари, нервите му се разстройват и един ден като нищо може да свърши в лудницата. Това той го знаел не от филмите, а от една руска книга. Там слугата така крадял от господаря си, ама така крадял, с такъв руски размах, че най-накрая господарят останал гол като пушка и когато вече нямало какво да се краде, слугата започнал да сънува кошмари, нервите му се разстроили и той не свършил в лудницата, ами се обесил. Но се обесил със злорада усмивка на лицето, защото си представял как сега разореният му господар ще трябва да взима пари назаем, за да го погребва. Такава гад бил тоя слуга.

  Бухала каза, че всички слуги са големи гадове, и не само слугите, ами и слугините. И те много крадели, и те мразели господарите и господаркте си, и те им пикаели в супата и в чая и ако една слугиня примерно спи с господаря си, то не е по любов, ами защото или иска да му изкрънка пари по тоя начин, или да му лепне такава болест, че да я запомни.

  Сигурно много още щяхме да си говорим на тая тема – слуги, господари и техните взаимоотношения, ако не се беше намесил Кирето. Той излезе иззад бара, смени пепелника, прибра празните чаши и каза:

  - Като ви слушам, момчета, най-после разбрах защо са ни такива и министрите, и депутатите! Защо ни крадат, защо ни лъжат и защо ни мразят! Ми те нали са слуги на народа!…

от в-к „Република”

На латински „министър” означава слуга, а в никакъв случай властелин, какъвто се получава в сегашното и най-вече в българското общество!

Tags: