ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПБ НА ЦК НА БКП ЗА СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА

  При липса на стремеж за дипломатическо уреждане на конфликта между отделните държави обществото е заплашено от непредсказуеми последици.

През 1990 г. беше разпуснат Варшавския договор, а НАТО остана като „гарант” на глобалните процеси, а не само на европейските като агресивна военна сила за налагане на империалистическите интереси. При обединението на Германия външните министри на САЩ и Германия поеха ангажимент пред руснаците (респ. пред Горбачов), че НАТО няма да се разширява на изток. Обещанието не беше спазено и НАТО достигна западните граници на Русия, извършвайки провокации спрямо нея.

Конфликтът за Украйна е сблъсък на два противоположни стремежа: да бъде привлечена Украйна към ЕС и в сферите на влияние на САЩ при прекъсване на досегашните отношения с Русия; и от друга страна – на Русия да привлече Украйна в Евразийския митнически съюз като алтернатива на споразумението с ЕС. Това беше опасно противопоставяне и отказът да се подпише споразумение с ЕС стана повод за сблъсъци и конфликт между привържениците на двете решения. Не бяха взети предвид законните интереси за гарантиране сигурността на страните. Русия основателно се опасява, че след споразумението с ЕС Украйна ще се присъедини и към НАТО.

ЕС и САЩ пренебрегнаха историческите връзки на Русия и Украйна и значението на Крим за отбраната на Русия. Получи се дълбоко разделение на държавата на източна част, исторически ориентирана към Русия, и западна – клоняща към ЕС. Липсата на обединяващи политически идеи и личности и чуждата намеса, стигаща до мащабно финансиране на крайно националистически и откровено фашистки организации доведоха до трагични събития – кръвопролития и жертви на площада. Атакуват се леви и патриотични елементи, без ясна стратегия за изход от ситуацията. Търсят се поводи за конфронтиране с Русия по въпроса за Крим и за използване на оръжие.

Ситуацията изисква сериозни контакти с твърди гаранции НАТО да не влиза в Украйна – тя да не бъде буфер а мост между Русия и ЕС.

Сигурността на Европа не е гарантирана нито без Русия, нито срещу Русия, а само с Русия – твърдят анализатори на събитията.

Българската комунистическа партия осъжда военолюбивите напъни на империалистическите сили в Украйна и е за запазване на целостта й при признаване на правата и интересите на всички народности в страната.

Пренебрегвайки мнението и чувствата на преобладаващата част от народа ни българските власти открито застават на антируски позиции, а президентът представлява позициите на най-реакционните и агресивни империалистически сили. Ние осъждаме неговата позиция, предлагаме предсрочно прекратяване на президентския му мандат и ще подкрепим действия в тази насока.

Справедливо и трайно решаване на проблемите в Украйна може да се постигне само когато работниците и трудещите, основавайки се на идеологията на марксизма-ленинизма, премахнат експлоататорското капиталистическо общество – първопричина за между империалистическите противоречия. Това може да стане само при другарско разбирателство и уважение между братските народи на двете страни.

Tags: