ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА МВнР НА КНДР

kndr

САЩ се опитват безсмислено да прехвърлят отговорността за ескалирането на напрежението на Корейския полуостров.

Наричайки нашите най-правомерни ответни мерки за самоотбрана, като „заплаха” и „провокация” в отговор на зловещите домогвания за разгарянето на агресивна война и шумотевиците за натиск и санкции от страна на САЩ те се опитват да изопачат истината и да ни обвинят за ескалацията на напрежението.

Съвсем очевидно е, че днешната крайно опасна ситуация беше наложена именно от САЩ.

Всички наши стъпки, включително и разработката на ядрено оръжие и преминаването към превантивна стратегия за реагиране, са брънки от веригата за домогванията на САЩ.

Ядрената заплаха и шантажите на САЩ не е временно и абстрактно понятие, за което започнаха да говорят едва вчера или днес. Това е реална заплаха, която всеки ден се предизвиква от страна на САЩ всеки ден в продължение на десетилетия и която е официална политика на САЩ.

Още от 50-те години на миналия век САЩ се опитват да ни нанесат ядрен удар, а в началото на новото столетие администрацията на Буш официално ни нарече „ос на злото”, което ни превръщаше в обект на превантивен ядрен удар, а до тогава ние бяхме неядрена страна.

И администрацията на Обама открито заяви за намерението за превантивен ядрен удар по КНДР, изключвайки нашата страна от списъка на страните към които не трябва да се използва ядрено оръжие. Това те повтарят постоянно.

САЩ всяка година провеждат големомащабни ядрени военни маневри с мобилизирането на ядрени средства, като на практика отработват ядрен удар по нашата страна.

В частност, извършващите се сега съвместни военни учения „Key Resolve” и  „Foal Eagle 16” са безпрецедентни по своя мащаб и по своя провокационен характер.

САЩ съвместно с южнокорейските си марионетки при участието на повече от 300 хилядна войска и пълен набор от ядрено оръжие, както и ядрени стратегически бомбардировачи В-52, атомни подводници и ударни самолетоносачни групи, провеждат практически маневри, целящи да отработят операции за настъпление срещу КНДР, за окупирането на Пхенян и в края на краищата свалянето на нашата политическа система.

Агресивността и опасността на днешните съвместни военни учения е, че САЩ отработват на практика „операция за ликвидиране на корейското ръководство” и „ удар по стратегическите ударни средства на КНДР”, нещо повече осмеляват се да провеждат „учения по нанасяне на точен удар” по работния кабинет на нашето висше ръководство, което не може да се нарече по друг начин освен като безразсъдно хулиганство.

Нито една страна, нито едно правителство, не може да допусне такава бясна провокация, открито заявяваща за ликвидирането на ръководството на суверенна държава чрез спецоперации.

Който посегне върху нашето достойнство, ще получи най-страшното възмездие.

Уроците на историята и днешните реалности доказват, че унизителното търпение и отстъпките водят до унищожение и хаос.

В условията когато ядрена държава, единствената държава в света използвала ядрено оръжие, включва нашата страна в списъка за превантивен ядрен удар, постоянно засилва ядрената заплаха и очаква шанс за агресия, отговорът за най-малък опит за агресия чрез превантивен ядрен удар, нашата армия има пълното право на самоотбрана, целяща защитата на мира и сигурността на страната.

Заедно с ядрената заплаха, САЩ извършва много жесток политически и икономически натиск върху нас.

Придържайки се към правото на самоотбрана и легитимни действия на суверенна държава, които ясно са гарантирани от международните закони, САЩ изфабрикуваха резолюция на СС на ООН за нови санкции срещу КНДР, което е грубо нарушаване на суверенитета на КНДР и сериозна заплаха за глобалния свят и сигурност, както и проява на краен гангстерски произвол.

САЩ са недоволни от изфабрикуваната зловеща „резолюция за санкции”, целяща пълна блокада за нашата редовна външнотърговска дейност и да наказва трети страни, които ни сътрудничат.

Кодексът за престъпленията против мира и сигурността срещу човечеството определя като престъпление против мира и сигурността на човечеството взимането на едностранни мерки от една страна за икономически и политически натиск по пътя на налагане намеренията си за постигане на определени цели.

Санкциите от възмезден характер също е нарушаване на международните закони и се смятат като акт на агресия.

Опитите на САЩ да се превърнат в главатар, поставящ се над ООН и международната общност, както и опитите им с всички средства и начини да задушат суверенна държава, са безразсъдни.

Понеже всички военни заплахи и враждебни актове на САЩ срещу КНДР са насочени към унищожаването на нашето висше ръководство и на политическата система, ние сме принудени да вземем ответни мерки за защита на нашето свещенно достойнство, суверенитет и живот.

Именно ядреният шантаж и заплаха, от съвместните военни учения, както и санкциите, натиска от страна на САЩ са главна причина за днешната взривоопасна ситуация на Корейския полуостров, където е възможен ядрен сблъсък.

САЩ се опитват чрез всестранен натиск върху нас да ни провокират за ответни мерки и по този начин да прехвърлят отговорността за ескалацията на напрежението върху нас, но всички тези действия само разобличават САЩ като агресори и войнолюбци.

Нашата армия и народът ни са в пълна готовност да демонстрират правото си на самоотбрана в отговор на безразсъдните домогвания на САЩ и враждебните сили, насочени за разпалването на ядрена война и засилването на натиска, и санкциите срещу КНДР.

Ако САЩ се опитат макар и съвсем малко да посегнат върху нашите интереси и суверенитет, то ние веднага ще им нанесем безпощадно възмездие с всички средства, включително и с ядрени сили, по този начин ще изкореним заплахата за нашия суверенитет, както и запазването на мира, и сигурността в региона.

Tags: