ОТ ПАРАДОКСИТЕ НА ВРЕМЕТО

paradoksi-za-socializym

ОГНЯН ЛЕЧЕВ

  Има много книги за четене, които са за предпочитане пред TV каналите на българските телевизии. При книгите човек може спокойно да спре четенето и да мисли по истините в живота. Те дават отговор на хората какво е политик и т.н.т. Книгите са ценни понеже разказват за всяко време, като разкриват манипулациите и заблудите на големи групи от хора подали се на стадния инстинкт до такава степен, че не знаят какво правят..! От книгите може да се види, че още с възникване на християнството, в него проникват хора които в заблудите си привличат и други хора и заставят „Слънцето да обикаля около Земята”. И всеки несъгласен с тях директно попада при инквизицията, а след това отива на клада! На практика те спират развитието на науката и превръщат религията в инструмент за разединяване на хората на католици, протестанти, православни, ислямисти и др. което е част от причината в Европа само страните от източното православие да страдат векове под турско робство.

По-късно, в средата на XX век, ставаме свидетели как германските работници и селяни, облечени във фашистки униформи, не чуват апелите на съветските войници да не се избиват по между си. Спомняме си и за Иля Еренбург, който зовеше съветските армейци да стрелят без жал срещу фашистите.

Сега, в началото на XXI век историята се повтаря във всичко което е забравено от човечеството. След крайните религиозни вражди, предстои колосална битка между двете идеологии – на капитализма и на комунизма.

Особеното днес е, че капитализмът разполага временно с по-голяма територия за да изпъкнат всичките  недъзи на неговите „ценности” и да не спазва никакви договорености. В този смисъл „перестройката” в социалистическите страни беше извършена с предателство. На практика обаче, от една страна се даде теоретичен отдих на комунизма, той сега има възможност на дело да се очисти от ревизионистите и техните смешни теории, понеже по принцип тези хора са конформисти, те бягат от реалната класова борба, такива в България се оказаха лукановци, лиловци, джуровци, атанасовци и др. които ще си спечелят презрението на трудещите се. От друга, проблемите на капитала не намаляха, напротив потънаха в предвижданата и от теорията, и от практиката на социализма -финансова криза, а комунистите не им пречат, поне за сега. Това помага за класовото съзнание на трудещите се. Това помага в главите на някои от тях да узрее мисълта, че единствения път за спокойствие, обществено развитие и свят без войни остава социализма и комунизма. Срещу днешната им действителност, застават спомените на техните близки, които лесно могат да сравняват миналото с настоящето, а то не е в полза на капитализма, това ще доведе до по-голямо доверие към комунистите и техните представи за устройството на България. Едва ли обясненията на буржоазните медии, че кризата е виновна за всички недъзи на капитализма, ще могат да променят недоволството, което зрее в редовете на обикновените хора, защото логично възниква въпроса: – а защо при социализма такива кризи не е имало, въпреки студената война? А на всичко отгоре на голяма част от тях ще им се наложи да се превърнат в „пушечно месо” в неизбежната касапница, която съпровожда всички кризи на капитализма. За това още от сега, някой трябва да им обясни срещу кого да насочат оръжието, което ще им бъде дадено да се избиват по между си. Е, ние правим каквото можем, но тяхната работа в този процес никой не може да замени.

11.02.2016 година

Долна Митрополия

Tags: , ,