РУСИЯ КУПУВА ЗЛАТО НЕ САМО ПОРАДИ САНКЦИИТЕ

zlato

Русия, която се намира на пето място на златовалутните си резерви, пристъпи към активно купуване на злато. По този показател РФ вече настигна Китай и Швейцария. Работата е в това, че Русия изпитва несигурност от долара и еврото във връзка със санкциите, предизвикана от ситуацията в Украйна. На фона на увеличаването на дълговите задължения на водещите държави, Кремъл се опитва да намали финансовия риск благодарение на преразпределението на инвестициите си в злато.

МВФ съобщи, че златния запас на Русия в края на август е бил 1112,5 тона. През януари той се увеличи със 77 тона, тоест нарасна със 7% за седем месеца. Делът на златото в злато валутните  резерви нарасна от 8,3% на 9,8%.

За това повлия влошаването на отношенията със Запада във връзка с украинската криза. След мартенското присъединяване на Крим  САЩ и ЕС въведоха антируски икономически санкции. Предприятията не само от отбранителната промишленост се лишиха от възможността да се разплащат в долари. Появи се опасността, че новите санкции ще ударят по износа на енергоносители, разчетите на които са също в долари.

70% процента от златно валутните резерви на Русия са в долари и евро. Администрацията на Путин, взе курс на изостряне на противоборството със САЩ, реши „да намали зависимостта от тези валути с цел да противодейства на санкциите”. Беше ускорена реформата на златно валутните резерви. От една страна, РФ започна купува повече злато и китайски юани, а от друга започна понижаване делът на долари и американски държавни облигации в резервите си.

Понижаването цената на златото повлия на този процес. На пазара се запазва тенденцията към продажба на злато, по прогнозата на Управителния съвет на Федералната резервна система за скорошно повишение на процентните ставки без изплащане на проценти, във връзка с което през септември цената му падна за първи път през тази година до най-ниските си нива. В резултат Русия се оказа в благоприятни условия да купува злато.

Експертите предполагат, че РФ се опитва да избегне негативното влияние на западните финансови проблеми върху руската икономика. Властта на Путин, която успя да избегне финансовите усложнения благодарение на доходите от нефта, с безпокойство наблюдава дълговото задлъжняване на Запада. Може да се каже, че за сметка на увеличаването на запасите от злато, което е прието за „международна валута” и което не се влияе от финансовите проблеми на държавите, Русия се надява да преодолее предстоящата световна финансова криза.

По време на икономическия форум в Санкт-Петербург през май президентът Путин заяви на журналистите, че е „важно да се натрупват злато и валутни запаси по рационален и безопасен начин”. Болшинството от експертите предполагат, че в близките години Русия ще продължи да изкупува злато. Съществува мнението, че до края на годината Централната банка ще получи още 200 тона от този скъп метал, понеже за сега делът на златото в руските златно валутни резерви не е голям: ако го сравним с това във Франция и Германия, където то е 60%.

Китай също увеличава запасите си от злато. Ако две големи държави, враждуващи със Запада, продължават да преминават на злато, позициите на долара, могат да бъдат накърнени.

ТАКАЮКИ ТАНАКА

превод Милчо Александров

Tags: ,