ИНТЕРВЮ НА КОРЕЙСКИЯ ПОСЛАНИК В РУСИЯ

 

  Москва. 20 май. INTERFAX.RU – Извънредният и Пълномощен Посланик на КНДР в Русия Ким Ен Дже даде интервю пред кореспондента на „Интерфакс” Юрий Алексеев.

  - Господин посланик, как Вие оценявате текущата ситуация на Корейския полуостров и коя е според Вас причината за дестабилизацията на обстановката в региона?

  - В момента наблюдаваме рязко активизиране на провокационните действия от страна на САЩ и Южна Корея, които дестабилизират ситуацията на Корейския полуостров. Нещо повече, все повече нарастват мащабите и опастността от такива действия.

  Известно е, че на 12 декември 2012 година КНДР успешно изстреля и въведе на околоземна орбита научно-техническия спътник на Земята – втората версия на „Кванменсон – 3”, съблюдавайки при това всички общопризнати международно-правни процедури.

  Независимо от това, САЩ и техните сателити, заяждайки се за космическото изстрелване на спътника за мирни цели от КНДР, изфабрикуваха варварска резолюция на СС на ООН за „санкции”, което е враждебен акт, обвиняващ за незаконно на практика легитимното право на суверенна държава да изстрелва спътници.

  В Устава на ООН няма такова положение, което разглежда приетата от СС на ООН „резолюция”, противоречащо на международното право. Така че, цялата „резолюция” по отношение на КНДР, която отказа на КНДР да извърши космическо изстрелване, е нелегитимна, понеже тя противоречи на Договора за космоса, който признава правото на всички суверенни държави за мирно използване на космическото пространство.

  До сега в света са изстреляни повече от 9 хиляди космически обекти и само в нашия регион Япония изстреля разузнавателен спътник през януари тази година, а през март изстреля спътник и Южна Корея. Но само нашето космическо изстрелване беше поставено под въпрос и против него беше приета резолюция на СС на ООН. По такъв начин, наред със законното право за космическо изстрелване беше грубо погазено достоинството и суверинитета на държавата.

  В такива обстоятелства КНДР беше принудена да проведе трети подземен ядрен опит, като едно от звената за реални ответни мерки за защита на своята сигурност и суверинитет.

  И тогава САЩ и другите враждебни сили, налагайки истерия, отново изфабрикуваха резолюция „за жестоки санкции” и едновременно с това с бясна ярост провеждат съвместни военни маневри “Key Resolve” и “Foal Eagle” с привличането на огромни контингенти агресивни въоръжени сили.

  В хода на последните ядрени военни учения против КНДР, които продължиха цели два месеца, от САЩ прозвучаха най-силните заплахи по адрес на КНДР за цялата история на заплахи от ядрен удар, което и стана непосредствена и главна причина за нагнетяване на напрежението на Корейския полуостров.

  На фона от прехвърлянето на всички компоненти на „триадата ядрени ударни средства” от стратегическите сили на САЩ в акваторията на Корейкския полуостров влязоха ударни групировки от свръхмощни самолетоносачи с ядрени бойни глави на борда и стратегически атомни подводници, а във въздуха летяха стратегически бомбардировачи като „Б-52” и „Б-2”, като открито отработваха тактиката за нанасяне на ядрени удари. Предприеха се даже опити за използването на МБР (междуконтинентални балистични ракети), което след това беше отложено за неопределено време, но с перспективата това да стане до края на май.

  Работата е в това, че САЩ, които направо срещу очите ни размахват ядрената палка, се стараят да заблудят световното обществено мнение, наричайки нашите ответни мерки „провокации” и „заплаха”, като изопачават нещата така, че да изглежда, че КНДР нагнетява обстановката.

  Цялата отговорност за напрегнатата ситуация на Корейския полуостров е на САЩ.

  - С какво се обяснява стремежът на ръководството на КНДР за създаване на мощен военен потенциал?

  - Днешното напрежение на Корейския полуостров възникна не защото КНДР заплашва САЩ, като провежда военни учения под носа им. Обратно, САЩ нанасят сериозни заплахи за сигурността на КНДР, провеждайки на нейните граници интензивни ядрени бойни учения от безпрецедентен мащаб и напразно се опитват да проверят волята на висшето ръководство на страната ни. За това КНДР беше принудена да предприеме ясни ответни мерки за самоотбрана.

  Няма такава страна, която да не реагира ясно на откровените и опасни военни учения от подобен мащаб, които се провеждат против нея и под носа и.

  КНДР веднага предприе ясни военни контрамерки пред лицето на най-сериозните, сурови и преки ядрени заплахи от страна на САЩ, за да отстои суверинитета на страната и правото за съществуване на нацията.

  Тук си струва да отбележим за безотговорността на някои СМИ и журналисти, които, закривайки очите си за същността на проблемите, даваха информация , че едва ли не КНДР заплашва САЩ и Южна Корея и нагнетява напрежението в региона.

  Единствената страна, която получава изгода от днешното напрежение на Корейския полуостров са САЩ.

  Само чрез нагнетяването на напрежение, САЩ могат да получат повод за увеличаване на военните си сили, кото ще им помогне да реализират стратегията си в АТР (Азиатско-Тихоокенския регион). В хода на днешното завъртане на напрежението, САЩ успяват да засилят зависимостта на съюзниците си и от това ще лапне голям дял американския военно-промишлен комплекс.

  Независимо от протестите на Китай и Русия, този път САЩ поставиха трамплина за ускоряването на изграждане на ПРО в АТР.

  Народите от този регион и другите миролюбиви сили на планетата не можаха да окажат натиск върху САЩ и да прекратят големите военни учения, преследващи коварни цели, но и се поддадоха на влиянието на изопачената информация от информационната война срещу КНДР, провеждана от САЩ и Южна Корея, което позволи на САЩ да постигнат целите си.

  САЩ и Южна Корея през май отново ще разположат на полуострова групировката на ядрения самолетоносач „Нимиц” и стратегическите ядрени бомбардировачи „Б-52”, стремейки се да поддържат напрежението. Очакват се поредните големи военни учения и през август.

  Защо така се засилиха провокациите от страна на САЩ и техните слуги от Южна Корея, насочени за дестабилизиране на ситуацията на Корейския полуостров?

  Отговорът на този въпрос трябва да се търси в глобалната стратегия на САЩ и на тяхната стратегия по отношение на Корея.

  Глобалната стратегия на САЩ – е стратегия за световно господство, а за целите на нейното осъществяване е спусната стратегията за преориентиране в АТР. В съответствие с нея, в Северо-Източна Азия също се засилва натискът върху Китай и Русия и тук на Корейския полуостров му е отредена специална геополитическа роля.

  Същността на американската стратегия в Корея е задушаването на КНДР. Именно КНДР е първият обект за реализирането на стратегията в АТР и именно с тази цел САЩ настойчиво провеждат враждебна политика срещу КНДР.

  Нашата страна специално беше подложена на масирана ядрена заплаха  в продължение на много време, от 1950 година.

  В този контекст може да се каже, че новият курс за паралелно водене на икономическо строителство и укрепване на ядрените въоръжени сили, който беше приет на мартенския Пленум на ЦК на ТПК, е логически край на този исторически урок, който ни преподават в продължение на 60- години ядрените заплахи на САЩ. Следователно, именно САЩ направиха КНДР първата в новото столетие ядрена държава.

  САЩ провеждат враждебната си политика и се стремят със всички средства да свалят системата в КНДР, защото тя не им се подчинява и е самостоятелна държава. За САЩ КНДР е като бялото на очите, защото тя им пречи да реализират стратегията си за световно господство.

  САЩ вече успяха да свалят правителствата на редица антиамерикански настроени суверенни държави, но, за съжаление, световната общност не можа да се противопостави сериозно на подобен произвол от тях.

  Южнокорейското марионетно правителство, независимо от единството на корените на корейската нация, усложливо участвува в реализирането на американската стратегия за световно господство и задушаването на КНДР, доверявайки на САЩ всички пълномощия за оперативното управление по време на война и са в авангарда на усилията за подкопаване на световния мир и стабилност в региона. Не е по-назад и Япония, която провежда враждебна политика срещу КНДР, плътно присламчила се към реализирането на американската стратегия в АТР.

  До като САЩ следват враждебна политика срещу КНДР и  я поставят като водеща цел в реализирането на стратегията си в АТР, на Корейския полуостров няма да изчезнат рецидивите на порочния кръг на напрежението.

  Администрацията на Обама от самото начало на управлението си от 2009 година посегна на правото на КНДР за мирно изстрелване в космоса. Неоснователно представяше нашите космически изстрелвания като изпитания на ракети с голям обсег. В опитите си да провокира КНДР инсценира „резолюция за санкции”, посягаики на суверинитета ни.

  Нашата страна планира да продължи да изстрелва спътници и за това САЩ не изоставят враждебната си политика, продължавайки порочния кръг на напрежението.

  Армията и народът на КНДР, които живеят в условията на постоянна ядрена заплаха, санкции и блокади, изцяло ще укрепват силите за ядрено сдържане, които са призвани да защитят суверинитета на страната и правото за съществуване на нацията, да помогнат за запазването на мира и стабилността в региона.

  - Какво не харесва Северна Корея в политиката на Запада и по-конкретно на САЩ? Какво ще кажете за последните събития в Близкия Изток, за „арабската пролет” и „цветните революции”? Коя е първопричината за тези явления?

  - Смятам за напълно обосновани опасенията, предизвикани от грубата намеса на САЩ във вътрешните работи на други страни.

    Действително, днес международният мир и сигурност са изправени пред много сериозни заплахи. И главната причина е, че САЩ за да осъществи амбициите си, за постигане на световно господство, провеждат политика на произвол и диктат в отношенията си с други страни, намесвайки се във вътрешните им работи и извършвайки военна агресия.

  САЩ, жестоко нарушавайки устава на ООН и другите норми на международното право, и принципите на междудържавните отношения, открито се занимава с намеса във вътрешните работи и с военна агресия против суверенни държави.

  Коварният и злостен характер от стремежа на САЩ и другите империалистически сили към намеса и посегателство върху суверинитета на други страни намира отражение в „цветните революции”.

  „Арабската пролет”, която беше предизвикана в редица страни от Северна Африка и Близкия Изток, е също „цветна революция”, извършена под ръководството на САЩ с цел насаждане на американска „демокрация”. Като провокират „цветни революции” САЩ намират поводи за намеса във вътрешните работи на суверенни държави и правят даже откровенни въоръжени интервенции и агресивни акции. „Цветните революции” повлякоха със себе си социалната нестабилност, политическия хаос и безредието, неизброими страдания и бедствия на народите от редица страни.

  Обвиненията на САЩ за „демокрация” и „правата на човека” и съпровождащите ги опити за намеса във вътрешните работи често засягат и Русия. И цялата риторика на САЩ по повод на „борбата с тероризма”, „уважаването правата на човека” и „разширяването на демокрацията” е само повод за оправдаване и даване на легитимност за намеса във вътрешните работи и военна агресия против други страни.

  КНДР е против всички форми на тероризъм и това е принципна, последователна позиция.

  А тези действия на САЩ, които провокират „цветните революции” с цел свалянето на легитимна власт, не могат да се преценяват по друг начин освен като много опасни, спонсорирани от терористични държави в нарушение правата на човека.

  Трагичните събития, които станаха напоследък в редица страни, доказват, че ако нямаш мощни собствени сили, не можеш да защитиш националния си суверинитет и достойнство, не можеш да постигнеш благополучие и процъфтяване на народа си. Ние никога няма да забравим горчивия урок на балканските и близкоизточните страни, които разчитаха на помощта на големите държави, нямаха изградени мощни отбранителни потенциали, които се поддадоха на лъжите и натиска на империалистическите сили, предадоха създадените по-рано потенциали на военно сдържане и в края на краищата станаха жертви на агресия.

  За постигането на международен мир и сигурност е необходимо решително да се противодействува на диктата и произвола На САЩ и незабавно да се съблюдават принципите за уважение на суверинитета и ненамеса в международните отношения.

- Как преценявате перспективата на руско-корейските отношения? В какви сфери планирате тясно сътрудничество на нашите страни?

  - Отношенията на дружба между КНДР и Русия имат далечна история и традиции. Съвместните декларации, подписани от лидерите на нашите страни, и междудържавния Договор за дружба, добросъседство и сътрудничество служат като фундамент за по-нататъшно развитие на корейско-руското отношение на дружба и сътрудничество.

  Радостни сме да отбележим, че нашите отношения на дружба и сътрудничество, които имат отдавнашна традиция, продължават да се развиват успешно в различни сфери на политиката, икономиката и културата, в духа на подписаните на високо равнище съвместни документи и в съответствие с общите интереси на нашите народи.

  Нашите страни осъществяват регулярен обмен на визити на делегации на високо равнище, активно се развива политическия диалог в откровена и конструктивна атмосфера.

  В икономическата сфера се реализират големомащабен проект за съединяването на Транссиба с транскорейските железопътни линии: вече е близко завършването на модернизирането на железопътния участък Раджин-Хасан и скоро ще започне реконструкцията на пристанището Раджин. Работи се по реализирането на проекта за строителство на газопровода Русия-Корея.

  КНДР и Русия развиват взаимодействие и на международната арена.

  КНДР неизменно се застъпва за развитието и разширяване на отношенията на дружба и добросъседство.

  Уверен съм, че корейско-руските отношения и за в бъдеще ще се задълбочават и ще се развиват в съответствие със стремежите и интересите на народите от двете страни.

От сайта на ВКПБ                                             превод от руски Милчо Александров

Оригинален материал на http://www.interfax.ru/txt.asp?id=307692&sec=1483

Tags: ,