ЛАТИНСКА АМЕРИКА

ChavezПОЧИНА РАУЛ ДЕЛ РИО

Раул дел Рио – бивш лидер на партизанското движение във Венецуела, почина на 72 годишна възраст в Каракас. Дел Рио е син на испански републиканци, емигрирали от страната след Гражданската война. Роден е през 1943 г. в Куба, а когато е двегодишен родителите му се преселват във Венецуела. През 60-те години на ХХ век той се присъединява към движението на революционната левица, а в последствие влиза във военното му крило – Въоръжени сили за национално освобождение. Известен е с конспиративното си име Максимо Каналес. През 1963 г. отряд под негово командване превзема кораба „Ансоатеги”. Година по-късно групировката отвлича и американския военен аташе в Каракас Майкъл Смолън.

Най-известната операция на Раул дел Рио става факт през август 1963 г. Тогава футболният отбор на Реал Мадрид гостува в столицата на Венецуела за приятелски мач. По това време футболист №1 в света е Алфредо ди Стефано. Дел Рио вижда в това отлична възможност да спечели международна популярност за политическата си кауза. Той планира дръзко нападение над хотела, където са настанени футболистите. Преоблечени като полицаи Дел Рио и един от съратниците му успяват да отвлекат Ди Стефано. Той е държан в плен 70 часа и е освободен, след като партизаните постигат основната си цел – светът научава за съществуването на въоръжена съпротива във Венецуела. Впоследствие, когато излиза от нелегалност Дел Рио се отдава на изкуството, работейки като скулптор и художник. До края на живота си той остава патриот на своята страна, ненавижда световния жандарм САЩ и е привърженик на революционните методи на Че Гевара.

 

В МЕКСИКО Е СЪЗДАДЕНА МЛАДЕЖКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА СОЛИДАРНОСТ И СЪПРТИВА

Както съобщава информационната агенция Пренса Латина, в Мексико не стихват студентските демонстрации, започнали още от есента на  миналата година. Студентите протестират против реформите, въведени в образованието от властите. Тези реформи ограничават достъпа на младежите до висшите учебни заведения, таксите и наемите стават непосилни за болшинството от младите хора. Най-мощни са протестите в щата Гереро. Там на 26 и 27 септември 2014 г. се проведе най-многобройната демонстрация, на която властите отговориха с брутално насилие. Много младежи бяха арестувани, а 41 и до сега са в неизвестност. Неотдавна един от тях бе намерен мъртъв. Недоволството обхвана и други слоеве от населението, а младежите създадоха  своя организация за солидарност и съпротива, чиято първа цел е да открие къде са техните другари.

 

ИРАНСКИТЕ СТУДЕНТИ ПРОТЕСТИРАТ

В началото на февруари тази година студентите от Техеранския университет започнаха протестни действия във връзка с влошаването на условията за живот в общежитието на най-голямото учебно заведение в страната. Всяка вечер на главния площад на университетското градче се събират стотици студенти, които провеждат седяща стачка. Студентите се оплакват от нарастване на наемите за общежитието, от недостига на места в него, постоянното прекъсване на електрозахранването във вечерните и нощните часове, ниското качество на интернет услугите и др.

По поръчение на Ректора на Техеранския университет Махмуд Ахмадабат специална комисия ще проучи условията за живот и обучение и ще излезе със специално становище.

 

ДЕН НА ПИОНЕРИТЕ В КУБА

В Куба се отбелязва 54-та годишнина от създаването на пионерската организация на името на Хосе Марти. На 4-ти април 1961 г. е създаден Съюзът на пионерите, който е приемник на Лигата на пионерите, просъществувала 5 години. През 1977 г. Съюзът на пионерите  приема името на Хосе Марти. Девиз на кубинските пионери става лозунгът: „Пионери –за комунизъм. Да бъдем като Че Гевара!”

Пионерите са разделени в две възрастови групи – от първи до четвърти клас и от пети до девети. Първите се наричат монкадисти и носят сини връзки, а вторите се наричат мартисти /от името на Хосе Марти/ и носят червени връзки.

Пионерите от младшата възраст се групират по пет до десет човека в така наречените звездички. Начело на всяка звездичка стои пионер от старшата група. Той трябва да е ученик за пример, който получава право да бъде приет в Съюза на младите комунисти.

Пионерите и от двете възрастови групи носят червени барети, като Че Гевара и се поздравяват както войните от Революционните въоръжени сили на Куба.

превод Вл. Цеков

Tags: