Нашата демокрация защитава хората

maduro

На президентските избори, проведени през мес. май Николас Мадуро убедително спечели втори президентски мандат.

Нашата демокрация защитава хората

Николас Мадуро, Президент на Боливарска република Венецуела

Една икономика, която е чиста спекулация и не разглежда като приоритетни просперитета и суверенитета на народа си, днес изпитва глад, а утре е залък в устата на някоя империя. Икономиката е сърцето на нашия революционен проект.

Нашата демокрация е различна от всички. Защото всички останали, на практика, в почти всяка страна по света – са демокрации, формирани от и за  елита. Това са демокрации, в които справедливото е това, което е и изгодно само за някои.  Те са класови демокрации, които оценяват масите заради количествените им характеристики, а не полагат усилия за тяхното качествено усъвършенстване.

Но във Венецуела не е така. Във Венецуела, демокрацията е за мнозинството и решенията се взимат в името на доброто за всички хора. И тъй като нуждите на хората се променят и актуализират, нашият  революционен проект търпи постоянни промени.

Например, преди 20 години във Венецуела беше нормално ражданията да се осъществяват при тежки условия и нискокачествена акушерска помощ. И дори не можехме да си представим, че в момента на раждането са важни, не само здравето на новороденото, но и здравето и правата на майката и нейното семейство. Но революцията се промени и стана феминистка. И всички ние решихме да се забрани насилието в здравната система, на жените да се даде власт чрез национална програма за хуманно раждане, ачитане правата на майките  при отглеждане на децата.

По време на правителствата на Чавес  започнахме политика за пълна заетост

Преди 20 години, преди Боливарската революция, беше нормално да  обвиняваме младите хора, че не работят, че са мързеливи, а оттам и  бедни  и затова не заслужават добро здравеопазване, а ниски заплати и живот без покрив. Но с нашето правителство нещата се промениха. И започнахме да осъзнаваме, че не е справедливо някой да продължи да бъде беден, ако работи по цял ден. Ето защо по време на чавистките правителства насърчавахме политика на пълна заетост, а Правителството, което сега ръководя изгради система, която успя да интегрира дигитално всеки един венецуелски гражданин чрез План за младежка заетост- Чамба, който гарантира на младите хора достъп до работа и бъдеще.

Преди 20 години мислехме също така, че е невъзможно да притежаваме собствен имот-  мечта за много хора, а не само възможност за  елита,  след което създадохме Социална програма „Мисия жилищно строителство”, чрез която до момента  сме изградили и връчили  повече от два милиона качествено обзаведени апартаменти, напълно безплатно за семействата. Целта е, за още няколко години да достигнем до пет милиона построени жилища.

Същевременно, от тази година ще приложим нов план за социално осигуряване във Венецуела, за да може народът да има образование и здравеопазване, каквито имаше дори преди атаките и икономическата война, като така се превърнахме в качествен пример за Латинска Америка. Социално осигуряване, което ще бъде подкрепено от стабилна икономика, суверенна и просперираща, без да се подлага на колебанията на цените на петрола.

Икономическата революция в този нов боливарски период трябва да бъде иновативна и творческа. Защото решихме да отговорим на нечовешката икономическа блокада на която бяхме подложени от правителствата на Съединените щати и Европа, и която  причини толкова много страдание на венецуелския народ, с изобретяването на първата криптовалута – Петро, обезпечена с  природните ни богатства, като печалбата ще се инвестира незабавно в полза на хората, както винаги сме правили досега.

Защото за нас е изключително важно в нашата демокрация, икономиката да бъде в услуга на народа, а не народа в услуга на икономиката. Една икономика, която е чиста спекулация и не разглежда като приоритет просперитета и суверенитета на народа, е гладна за хляб днес, а утре е залък в устата на империята. Икономиката е сърцето на нашия революционен проект. А в моето сърце първо място заема народът. Икономиката  или е за хората или е злоупотреба. За нас, потомците на Боливар, икономиката е справедливост и демокрация, защита.

Разбирам отчаянието на елитите, които посветиха време, за да накарат хората да повярват в популистките им идеи.

Във Венецуела използваме красив израз, когато се обръщаме към приятел: „Мi pana“. Той има няколко обяснения, но за мен означава, че приятел е  частица от другия. И това демократично съжителство  важи за всички нас, потомците на Боливар. Нашата демокрация е „братска”, защото за нас Родината е брат-приятел. Защото за нас има само свобода и демокрация, когато има някой друг, който мисли различно, а също и пространство, където този човек може да изрази своята идентичност и различия. Ето защо винаги сме се стремели да бъдем прозрачни, да уважаваме и да прилагаме избирателните закони, така  както ще направим и на изборите на 20 май. Ще се конкурираме с четирима други кандидати, всички различни, но всички уважаващи споразумението за демократични гаранции, подписано от 14 от 18-те политически партии във Венецуела. И този процес ще бъде чист и модерен, толкова и дори повече  от десетките избори, в които взехме участие  през последните две десетилетия.

Уморихме се да живеем поляризирано и решихме да превърнем политическото насилие на уличните протести /т.нар. гуаримбас/  в законодателна сила  чрез Конституцията, създадена от народа и за народа. Ето защо разбирам отчаянието на елитите, които десетилетия наред се опитваха да убедят хората в популистките си идеи, често с обиди, тирания и  варварство. Нашата демокрация, без съмнение, е народна демокрация. Това е демокрация на хората.

Демокрация, която е и латиноамериканска, африканска и на коренното население. Защото във Венецуела имаме ритуал и основополагащ мит. Имаме Боливар и Чавес. Те не са минало, те са история. И тъй като са история, те са и настояще, защото са смисъла, който предопределя бъдещето ни. Ние сме уникална демокрация, защото сме демокрация на приятелството, справедлива, латиноамериканска, народна, боливарска, в която другият е Родината, а Родината сме всички, тук и сега, вървейки заедно напред. Защото, както каза Неруда:

„Но нека не се възгордяваме много,

че в отвъдното не знаем какво ни очаква,

но тук на земята ще сме заедно

и единни напред ще вървим.“

Tags: