ПРИВАТИЗАТОРИ НА ПОБЕДАТА

privatizatorite

И тази година всички комунисти и всички честни и патриотично настроени хора отбелязаха по тържествен начин 9-и май – деня на Победата над хитлерофашизма. По традиция в София това става пред паметника на Съветската армия. Направи впечатление фактът, че присъстваха партии и организации, които никога до сега не са почитали тази бележита дата, а също и такива с откровено дясна и антикомунистическа ориентация. Смятаме, че е подходящо за случая да предоставим на читателите статията под горното заглавие.

РД

„В настоящо време няма идеологическо единство на народа. То е само показно, формално, на ниво георгиевската лентичка, която много хора закачват на ревера си, без да влагат особено дълбоки чувства и вяра. А ако поведеш разговор за това кой е победил, за какво се е воювало, против кого и какво е това фашизъм – тогава изведнъж излизат на яве противоположни и даже почти враждебни мнения. Нищо чудно, нима може да има единство на мненията в общество, разделено на враждебни класи – експлоататори и експлоатирани.

Победата във Великата отечествена война – това е победа именно на Съветския народ. Нито един друг народ не можеше тогава да устои на фашизма, както не е способен да устои в такава война и днешният руски народ, в голямата си част превърнал се в разединена и идеологически дезориентирана маса, управлявана вече не от своята Съветска власт, а от паразити-капиталисти.

Хитлер е казвал, че на славяните е достатъчно да се остави само водка, тютюн, религия, контрацептиви и минимално образователно равнище. Днешните господа „реформатори” /и в Русия ги има, както и у нас – б.р./ са оставили на народа и още малко – силни наркотици, засищащи сурогатни храни и денонощна безнравствена и безкултурна пропаганда в СМИ /Средства за масова информация/. Е, осигурили са и палки на полицията за гърбовете на непокорните. В буржоазния свят „стожер на свободата” винаги съществува една от тези  „свободи”: морално да пропаднеш, гледайки разни екшъни и порнографии или да четеш класиците, ако искаш бъди човек, ако искаш бъди свиня, гей, фашист, паразит…

Идеологията на фашизма задължително включва в себе си антикомунизъм. Хитлер искаше да унищожи комунизма. Съветският народ с цената на огромни усилия не позволи това да се случи. Войниците и офицерите от червената армия отстояваха свободата и независимостта на СССР, разбирайки в това число и свободата от капитализма, който носи в себе си и фашизъм. Да се смята, че Съветският народ извърши този подвиг само заради личното си благополучие, значи, че не се познава този народ и историята, и да се съди за него само по думите на днешните „историци”. Червената армия защитаваше, както и в Гражданската война, не просто Русия, а социалистическата Родина. Защитата на буржоазна Русия би изглеждала по съвсем друг начин, както в Първата световна война, когато имаше масово дезертьорство. И ето, това което не се отдаде на хитлерофашизма, го направиха т.н. „демократи-реформатори” – днешните „модернизатори”. „В Русия с комунизма е свършено” – заяви Елцин. Неговият приемник потвърди това в множество антикомунистически изявления и в своята политика. Е добре, свършено – ето ви тогава неофашизъм в открит вид – в Украйна, почти открит в прибалтийските републики и за сега скрит и по-малко активен в Русия и другите бивши републики.

Съвременният фашизъм вече не се обозначава като такъв – с всичките му там атрибути и откровения на човеконенавистническата идеология. Но негови характерни черти се явяват както преди: антикомунизмът, антиработническата и антипрофсъюзната политика. Такава политика е присъща на всяка буржоазна държава. Това разбира се още не значи, че всяка капиталистическа страна е фашистка. Но това значи, че винаги всяка капиталистическа страна е бременна с фашизъм и „раждането” може да стане във всеки един момент, когато на капитала е нужно да спасява своята експлоататорска система от надигащите се вълни на работническото движение, което неизбежно се слива с комунистическото.

Каква е социалната база на фашизма и кой е готов да го поддържа? Съвременният фашизъм често на думи говори против фашизма, прикривайки се с „патриотизъм”, „националноосвободителни цели, както днешното „Национално-освободително движение” /НОД/, създадено в подкрепа на режима на Путин и за борба с работниците и всяко протестно движение; Движението „Антимайдан” и всякакви други националистически движения са създадени за „затягане на гайките” в Русия. Всички те, а също и футболните фенове – това е ядрото на възможните бъдещи щурмови отряди, призвани да унищожат работническото и комунистическото движение.

Към социалната база на фашизма се отнасят също разложените, престъпни и декласирани елементи, наркомани, алкохолици, криминали, хора без идеали и принципи. Цялата тази армия започна да се заражда в късния, деформиран от ревизионистите социализъм, но капитализмът я ражда вече масово. И цялата тя за пари е готова да служи на всеки и да разкъса на парчета когото й кажат. Престъпният свят, в който вече живеем, служи на капиталистите да убиват, заплашват, изтребват конкуренцията, опозицията, активистите. На всичко това трябва да се противопостави солидарността на трудещите се, гражданското неравнодушие, гласност и сплотяване около истинските комунисти.

Поддръжка на скрития фашизъм оказва и цялата тази еснафска маса, която капитализмът целенасочено формира със своята пропаганда. Не случайно говорят, че с мълчаливото съгласие на болшинството се извършва цялото зло на земята.

В същност към социалната база на фашизма спадат всички антикомунистически елементи – от отделните индивиди до движенията, организациите и партиите.

При това днес много рядко някой антикомунист не се присламчва към победата на комунистите и Съветския народ над фашизма. Цялата антикомунистическа партия „Единна Русия”, начело със своите лидери, сменили своите възгледи на членове на КПСС с кариероизгодните сега възгледи на капиталисти крещят за „нашата победа” на 9-и май, която празнуват под трицветните власовски флагове. Може да си представите какво биха казали на такава подлост и лицемерие воините от Червената армия, ако биха могли да станат от гробовете. Те воюваха не за това СССР да бъде разрушен, не за това заводите, земята и нейните недра да обогатяват не народа, а капиталистите, които хулят тяхната родна Съветска власт, Ленин, Сталин и партията на болшевиките, за които и заедно с които те се биеха в Гражданската и Великата отечествена война. Те воюваха не за това техните заводи и колхози да бъдат разпродадени, а внуците им да развращават с пошлост и разврат. Цялата тази днешна реалност е следствие от политиката на буржоазната власт. Така че за каква „наша победа” смеят да говорят тези капиталисти? Към Победата на Съветския народ през 1945 г. няма никакво отношение нито един антикомунист.

Но какво е това комунизъм? Това е от векове зрееща реална мечта за човешко щастие, за социално равенство, за дружба между народите. Именно за това геройски се биеха с фашистите войните от Червената армия.

А какво е това антикомунизъм? Това е оставане на нуждаещите се без помощ, на гладните – без хляб, болните – без лекарства, бездомните – на студа, работещите – без заплата и осигуровки, доверчивите – без жилища, милионите – без работа и образование, пенсионерите – без пенсии /както е сега в Украйна/ и накрая – това е фашизъм и война. С други думи, това е реалността, в която сме попаднали. И тази реалност не е само в резултат на лошо държавно управление. Това е следствие от господстващата буржоазна идеология. Това не са някакви недостатъци, които може да се поправят. Това е самата същност на капитализма като обществен строй.

Така че имат ли морално право антикомунистите, които сега са на власт, и всички, които са заинтересовани от съхранението на капитализма, да поздравяват народа с нашата съветска Победа? Не, нямат! Те просто се примъкват към нея. В същност идейно те стоят по-близко до фашизма и белогвардейщината, които воюваха срещу Червената армия. Те лицемерно се кланят на ветераните, благодарейки им, че запазиха СССР от ограбване от хитлеристите, за да могат те – олигарсите да го ограбят. Е, и за това, защото без победата тях просто нямаше да ги има. За това приемане на поздравления от представители на днешния режим е по своята същност осквернение паметта на Съветските войни и Великата отечествена война. Достойна дан за тяхната памет би била само борбата за социализъм, за възстановяване на тези завоевания, които бяха унищожени с разрушаването на СССР и социализма! Долу капитализма!

Превод Вл. Цеков

Забележка: Преведох от руски тази статия, защото някои уж комунисти от  партии, които имат в абревиатурите си думата „комунистически”, като Партия на българските комунисти /ПБК/ и Комунистическа партия на България /КПБ/ – коалиционни партньори на БСП, на празника на Победата – 9-и май, носеха не червеното знаме със сърпа и чука – символ на победата, а власовския трибагреник, знамето на антикомунистическата и буржоазна власт в Русия, срещу която сега се борят руските комунисти. На практика тези псевдокомунисти не само, че не уважиха празника, но го оскверниха. Това само по себе си говори що за комунистически са цитираните по-горе две партии. Чест прави на комунистите от Българската комунистическа партия /БКП/, които високо държаха истинското знаме – символ на Победата, червеното знаме със сърпа и чука, което на 9-и май 1945 г. беше забито на Райхстага, за да оповести на цял свят, че е строшен гръбнака на хитлерофашизма – свидното отроче на световната буржоазия.

Вл. Цеков

Tags: ,