ПРОКЪЛНАТО ВРЕМЕ

 

инж. Стефан Васев

  Вместо да вдигнем черното знаме за опасност – демонстрация на успех и щастие! – Елате ни вижте! Европейци щастливи сме вече, посрещаме Мадона, посрещаме Гага – даваме за билети по двеста-триста лева; правим си къща „Биг брадър”, правим си парад на гейовете, на път сме да си имаме ден на голото ходене; на път сме да си имаме ден на секс… И милионерите ни се увеличават – вече са над 600, и милиардери… И наглост, и липса на капчица свян: медиите ни са школа за подготовка на бандити, убийци, крадци, развратници… Възвеличават гангстерите, развратниците, дават технологии за действие в това направление, обучават момичетата – насърчават ги, учат ги как да станат привлекателни, за да бъдат проститутки. Наглост, казвам и повтарям! Нима е друго? – да сееш семето на бандитизма и разврата и да хокаш полицията, че не може да се справи със задачата – да предотврати убийствата, кражбите, разврата. Да хвърляш вината върху съдилищата, да ругаеш съдии и прокурори… Наглост! – Да има над милион самотници, да замениш семейството със „на семейни начала” и да говориш за „европейско” и „евроатлантическо” семейство…

  Прокълнато време на българската земя!… Напуснали българската земя над един милион млади хора и тръгнали на друга земя да търсят спасение, което го е имало само във времето на робството. Младежи застават пред въпроса: „Защо идвам на този свят, когато не съм нужен на никого?” – Някои отправят последен поглед към света и скачат от горните етажи; други се усамотяват на тавани или в мазета и опасват врата си с въжето! Това не го е имало и по време на робството… Майки хвърлят рожбите си в кофите за боклук или ги продават… Нещо, което не го е имало никога на българската земя. Земята, на която майки са вървели обкръжени с пет, шест… десет деца.

  Във време на чужди нашественици, за да защити честта и достойнството си българската девойка е скачала от скали, хвърляла се е във води – да не попадне в ръцете на чужденеца! Никога не е висяла край пътищата да ги чака!… В угода на чужденците никога българинът не е затварял занаятчийската си работилница – както днес затваряме вратите на институти, заводи. Никога земята не е обезценявана така, никога не са обезценявани така дейностите по отглеждане на животни и овощарство – за да принудят хората да се отдалечат от земята и да напускат (да опустяват) селата.

  Трябва да имаме достойнството на българи и с висок и твърд глас да кажем: НАЧАЛОТО НА ТОВА ОБЪРКАНО ВРЕМЕ Е НАЛАГАНЕТО НА ОТРИЧАНЕ ИЗВЪРШЕНОТО ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В ПЕРИОДА ОТ СЕПТЕМВРИ 1944 ГОДИНА ДО НОЕМВРИ 1989 ГОДИНА!

  Това е периодът, през който българският народ измина славен път на икономическо развитие – период на мащабно строителство и начална индустриализация, която други народи са изминали във времето, когато на световната карта България я няма! Труден път на развитие – с много голям капитал, с много тежък труд.

  Индустрия, промишлени предприятия! Индустрия: верига от свързани отраслови връзки, в които се извършва изследователска, научна, експериментална, проектантска, производствена дейност… Простор /перспектива/ за развитие, възможност да работиш и с достойнство да живееш!

  Прави чест на българския народ, че със собствен капитал и свой труд извървя тази отсечка от път на развитие, която така наречените напреднали западни народи изминаха възседнали роби /капитал от грабежи на колонии, труд на роби/!

  Прави чест на българската младеж, която остави младостта си до поискване (която няма начин да поиска), облече работните дрехи и тръгна да дълбае основи, над които израснаха жилища, институти, язовири, електроцентрали, почивни домове, заводи, болници…

  Този период е резултат от стремежа на българския народ към възход. В него е вградена готовността на народа за жертва в името на България… Той е изразител на българската вяра, българската мечта… Мечтата на българина: да има работа, която да му позволява да си построи къща, да има семейство, край него да ехти детски глас… Едни от децата да тръгнат да учат, други да тръгнат да работят… Да има спокойствие и сигурност…

  Че е труден този период, че на някои не им се иска да понасят трудностите, че се налага насилие… Това е естествено! Това го е имало в Америка: хиляди хора са влизали в рудниците без да излязат, хиляди хора потиснати от бедност, болести и липса на пари за превоз да се върнат в родната си земя са скачали от брега на океана във водата! Величието на Америка израства над костите над шестдесет милиона роби, нещастието на индианците!… За Англия да не говорим – владееше света!

  Че индустрията ни не била на ниво! – Съвсем естествено – които четат книги не може да не са срещнали картина над английските градове – облаци от дим!

  Кой е виновен на десницата, че не извърши този период след като властта беше в ръцете й цели шестдесет години (до 1944 г. – б.р.). Факт е, че го измина левицата начело с Българската комунистическа партия. С този период БКП се легитимира като ръководител на развитието на икономиката на България.

  Отричането на този период е отричане от развитието и възхода на България! Изброяване на причините, хвърляне на вината на някои отвън е хленч!

  Не, народът, не се оказахме на висота да осъзнаем извършеното от самите нас и да го защитим!

  Ревизионистично ръководство на БКП застана в положение на армия с предател командващ, да подари спечелена битка на врага си, да се оттегли от бойното поле и да гледа сеир – как противникът граби, руши дерибейства!

Tags: , , ,