КАТО ЧЕ ЛИ НАТО СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА С РУСИЯ

ivashov

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ЦЕНТЪРА ЗА ГЕОПОЛИТИЧВСКИ АНАЛИЗИ ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИК ЛЕОНИД ИВАШОВ ОТГОВАРЯ НА ВЪПРОСИ НА ВОЕННИЯ НАБЛЮДАТЕЛ НА „КП”  ВИКТОР БАРАНЕЦ

 – Леонид Григориевич, как да разбираме всичко това, юмрукът е на европейския плацдарм?

– Ако анализираме данните за съотношението на силите между Русия и НАТО на западното направление, темповете на нарастване на военната активност до нашите граници, мащабите на „попълване” с бойна техника, ако отчетем градуса на демонизация на Русия, то можем да говорим, че става дума за подготовка за реална война. Защото такива мероприятия обикновено се провеждат в навечерието на война.

  – А каква е целта на тази война?

  - Американците сега правят всичко възможно за да сблъскат Европа и Турция с Русия. И да предизвикат голям военен конфликт. За САЩ е стратегически важно да се спре възраждането на Русия. Все пак Русия не е само самостоятелна държава, а световен геополитически играч. Аз дори бих добавил, един от геополитическите центрове на света. Тя се превръща в „носеща конструкция” на новия световен ред. Американците бяха изтикани от огромно пространство – там главни играчи вече са Русия и Китай. Но ние помним, какво говореше Бжежински в началото на 90-те: че Евразия ще бъде награда за победителя в Студената война. А сега тя им се отнема под носа. На американците това не се харесва.

Не им харесва и това, че ние започнахме да си връщаме Арктика. Този регион също започна да им отплува встрани.

За това се засуетиха американците. Целта е една – да се спре Русия.

 – На кого служат „трофейните” бази. НАТО започна да присвоява дори военните бази на страните от бившия Варшавски договор, дори и наши, съветски?!

– Да, те бяха изоставени, „замразени” – военни градове, летища. И сега те се използват пълноценно. Особено активно в балтийските страни. Там бяха консервирани 3 мощни съветски летища. А сега те се модернизираха и носят бойно дежурство, на няколко войски от страните на НАТО, които се подменят постоянно.

Ние виждаме, че НАТО използва нашите бивши военноморски бази в Балтика.

А в Румъния натовците разконсервираха една от най-големите бази на ВВС от съветско време в Девеселу. Там поставиха бойни позиции на ПРО на САЩ.

В Полша също върху бивша военна база от времето на СССР е разположен  датско-германо-полски корпус с щабквартира в Щетин. Плюс пристанищни съоръжения.

Разбира се, по тази част Полша е най-много активна.

-  И как се обяснява всичко това от НАТО?

– Води се активна пропаганда, че Русия, едва ли не, има намерение да погълне и Полша, и страните от Балтика. Но разбира се това е голяма глупост! За да се води успешно настъпление е необходимо трикратно превъзходство на силите. А какво виждаме? Групировката на НАТО в Европа по всички основни позиции, дори и по тактическото ядрено оръжие е по-напред от нас. Така, че кой кого ще напада?

-Но ние, като че ли, превъзхождаме НАТО по тактическо ядрено оръжие…

  - Не, по брой беше равно. Сега те имат един път и половина хиляди пъти повече бойни заряди. За това не се говори, но ние знаем това онова… Знаем, че през 2015 година американците първи започнаха да подменят ядрените си боеприпаси с по-нови. И второ, започнаха да обучават летците, включително и от прибалтийските страни, да използват ядрено оръжие. Това е нова качествена крачка…

- Ако те разполагат ядреното си оръжие по-близко до „руския фронт”, то какъв признак е това?

– Признак е, че те се подготвят не просто за военен, а за ядрен конфликт. И тук, разбира се, главни играчи не са европейците. Главен играч са американците. Те желаят не само да спрат Русия, но и да не позволят на Европа да се освободи от контрола на САЩ. На отделни места в икономиката  и в политиката европейците се опитаха да провеждат самостоятелна линия, не пожелаха да подпишат колониалния Трансатлантически договор. Но във военната сфера американският контрол е пълен. Дори Главнокомандващият силите на НАТО в Европа е американец. Така чрез военно послушание те държат и политиците, и бизнеса в Европа.

- Каква ситуация трябва да има, за да може тази машина НАТО да се нахвърли срещу Русия? Като Хитлер ли, без обявяване на война? Или ще чакат повод?

– Никакво обявяване на война няма да има. А повод ще намерят. САЩ планират да използват и задълбочат всеки инцидент. И явно „моделират” такава провокация. Виждаме, че натовските самолети или кораби приближават нашите граници, турците свалят наш самолет… Разбира се, погледнете върху пълномощията на Главнокомандващия силите на НАТО в Европа. В случай на „внезапно нападение” не се съобразява с никакви съвети, той сам дава заповед за „отразяване на агресия”. А те могат да измислят всякаква „агресия”. Те вече декларират това от трибуните, снимат филми. И този Главком може да заповяда на дежурните сили за бързо реагиране, които са много мощни – в готовност той разполага с 12 батальона на НАТО в близост до нашите граници. Те се включват бързо, конфликтът започва да расте…

Когато Русия неотдавна провеждаше учения на Северо-Западното направление, във въздуха се вдигнаха едновременно 90 самолета на НАТО. САЩ отработват прехвърляне на резерви от цяла Европа в зоната на Балтика.

  – Какво е това, престрелка ли се води?

– Да, престрелка е. Това е отработване на нарастването на силите на САЩ в театъра на военните действия на Източна Европа. Американците могат да не нанасят своя „глобален удар”, а да предизвикат инцидент, който да прерасне във въоръжен конфликт. И тогава ще заплачат, че не желаят да воюват, но, че са длъжни да защитят съюзниците си от НАТО. За тях е важно, войната да не се води на територията на САЩ, а в Европа. Защото Европа не е само техен съюзник, но и конкурент в икономиката. Те искат слаба Европа. И най-добре за тях е да се предизвика конфликт между Русия и Европа.

- И как трябва да реагира Русия?

– Трябва да се изследва, да се пресмята възможния бъдещ конфликт, да се пресъздаде неговия модел.

- Да няма  време…

– Трябва да се действа бързо. Без паника, без суета. Планомерно да се прави  обратното на това, което правехме през последните 25 години. Ние се разоръжихме. А сега сме принудени да увеличаваме мускули и мозъци. При това, трябва да се увеличат нашите групировки край бреговете на САЩ. Нашите самолети и подводници и сега патрулират. Но това е малко. Трябва да се договорим със страните от Латинска Америка, за да се базираме там.

  – Кои страни биха могли да ни разрешат да държим в тях военни бази?

– Като Куба, Венецуела, Никарагуа.

- Отново очевидни неща. Не можеше ли  отдавна да бъдат направени? Или може би се страхуваме?

– Трудно ми е да кажа. Имайте пред вид, че едрият  бизнес оказва голямо влияние  върху нашата политика и сигурност. Американците знаят как да го натиснат.

- Как оценявате днешният боен потенциал на групировките на НАТО в Европа и противодействието им от силите на Западния и Южния военни окръзи на Русия?

  - Учудвам се, че отстъпваме 5-6 пъти. По броя на личния състав 3 пъти. По броя на танковете, бронираните машини около 2,5 пъти. По бойна авиация отстъпваме много. По морски състав – също. Така, че сме много назад.

- Но ако се наложи, ние не можем ли  да използваме и стратегическо ядрено оръжие?

  - В никакъв случай!

- Защо?

– А какво ще постигнем от това? Взаимно унищожение. Това не трябва да се допуска.

- Получава се, че те ще ни убиват, а ние няма да използваме сигурния си меч?

  - Ние разполагаме с достатъчно тактическо ядрено оръжие. Сердюков не успя да се докосне до него…

- Путин не отдавна каза, че всички тези военни обекти, които НАТО разполага, са на практика наши военни цели.

  - Правилно. Не ни е необходимо да завоюваме, например, страни като тези от Балтика или Полша. Дори и тогава ако самите те ни помолят като съюзници или, в състава на Русия. Не ни трябват. Те вече са друга цивилизация, тя ще ни разруши от вътре.

- А с англо-саксите, начело на които е Америка, ще можем ли някога да се помирим, да се сдружим?

  - Класикът на руската геополитика Алексей Ефимович Вандам през    1912 година каза знаменитите думи: „По – лоша от войната с англосаксите може да бъде само дружбата с тях”. Това винаги трябва да имаме пред вид. Да, да се държим с тях като равни, да търгуваме, но да им се доверяваме в плановете ни за сигурността не трябва в никакъв случай. Само в равновесието на силите е нашата гаранция от бъдещи войни.

Tags: , ,