ДА ЗАЩИТИМ ДЕМОКРАТИЧНАТА АВТОНОМИЯ В РОЖАВА!

 

  Вече повече от две години продължават въоръжените борби в големи части от Сирия. От движение за свобода, човешки права и отмяна на извънредното положение, продължаващо от 1963 г., разгърнало се от народните въстания в арабските страни, произлезе бързо въоръжен конфликт. Във войната в Сирия си противостоят режимът на БААС с подкрепата на Русия, Иран и Китай и бандите наемници като „Свободната сирийска армия”, подкрепяни от западните империалисти, Турция, Саудитска Арабия и Катар. В тази война на империалистически представители през изминалите две години са убити вече повече от 100 000 души.

  Успоредно с това в северната част на страната, в западен Кюрдистан (Рожава) се надигна кюрдското освободително движение, освободи кюрдските области в Сирия и започна изграждането на структури на самоуправление в политическата, обществената, икономическата и военната област. Западнокюрдските народни сили за самоотбрана защитават тези завоевания срещу продължаващите военни нападения на редовната сирийска армия също както и срещу опитите на въоръжените банди, особено под натиска на Турция, да навлязат в кюрдските области.

  ICOR Европа се солидаризира с борбата на населението в Рожава за неговата демократична автономия и самоуправление и с борбата му за национално и социално освобождение. Тя осъжда всякаква империалистическа интервенция, както и интервенция на реакционните държави от региона в Сирия и защитава правото на самоопределение на народите в Сирия, за да могат те сами да решават бъдещето си, и настоява за незабавно вдигане на ембаргото срещу Рожава.

  Тя организира съответни акции на солидарност, дарителство и разясняване.

Tags: