ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГЕНСЕКА НА ЦК НА ГКП АЛЕКА ПАПАРИГА ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ НА 17 ЮНИ 2012 ГОДИНА

Резултатите от изборите на 17 юни изглеждат така: Комунистическата партия на Гърция 4,5%, Нова демокрация – НД (либерална партия) 29,6%, Коалиция радикални леви – СИРИЗА (Коалиция на опортюнистическите сили и силите на напусналите ПАСОК) 26,9%, Общогръцко Социалистическо движение ПАСОК (социал-демократи) 12,3%, Независими гърци (напуснали НД) 7,55%, Златна заря (националистическа, расистка партия) 6,9%, Демократически леви – ДИАМАР (напуснали СИРИЗА, обединени с напусналите от ПАСОК) 6,3, Народен православен призив-Лаос (старите отцепници от НД. Националистическа партия) 1,6%.

Съгласно резултатите от изборите КПГ получава 12 депутатски мандата.

Генералният секретар на ЦК на КПГ направи следната декларация след огласяването на резултатите от изборите:

„За народът, който преживява последствията от икономическата криза и последвалите в резултат на нея мерки, меморандумите, кредитния договор, законите по тяхното осъществяване, резултатите са отрицателни.

Народът ще се натъкне на сериозни проблеми и събития. Каквото и правителство да се сформира, то няма да съответствува на очакванията му. Обратно.

Ние аргументираме по следния начин нашата оценка за отрицателната същност на резултатите:

Първо: Нарастват броя на гласовете на НД, известна антиработническа- антинародна партия, която не се променя. Г-н Самарас твърди, че лошото за народа ще дойде по-късно. Това не е вярно. То е предстоящо. Правителство, което както изглежда ще се сформира около НД, няма да реши нито един народен проблем. Напротив, то ще му влоши положението.

Второ: Сириза печели повече гласове отколкото при изборите през май, като получи висок процент, като в значителна степен направи своите позиции към меморандума, към кредитния договор и промените в законите по-умерени. Тя ясно заяви, че ако състави правителство, ще провежда политиката си в рамките на ЕС. Тя многократно увери господствуващата класа и международните сили, че Гърция ще остане в еврозоната на всяка цена. От тази гледна точка, ние смятаме, че даденият глас за тази партия, която промени позицията си, е отрицателен показател, макар ние и до 6 май да смятахме, че тя няма да изпълни това което обещаваше тогава.

Трето: Явни са големите загуби на КПГ. Тяхното значение ще се отрази силно върху готовността на народа да настъпи в условията на изостряне на проблемите вследствие на кризата в Гърция и особено на фона на изостряне на кризата в еврозоната. Беше доказано това, което ние говорим от 7 май. Тази предизборна борба ще бъде най-трудната и сложна за КПГ в последните 40 години. Ние знаехме за големите препятствия, които очакват партията и които ще се увеличат след 6 май. За това съдействуваха и дилемите, които формираха новите полюси – НД и СИРИЗА. Тези партии се бореха за по-добри резултати на изборите едната с помощта на заплахи, а другата разпространявайки илюзии. Безусловно, този изборен резултат ще се оценява цялостно и по същество от цялата партия, от комунистическата младеж (КНЕ), от приятелите и привържениците на партията, както се случва след всеки избор.

Четвърто: Отрицателно явление са гласовете и процентите получени от „Златна заря” на изборите, независимо от това, че след 6 май изплуваха повече доказателства за нейната фашистка същност и бандитски характер.

КПГ предпочете да каже истината на народа за същността на кризата и до какво могат да доведат отрицателните събития в еврозоната; за същността на Европейския съюз; за необходимостта от едностранно зачеркване на дълга, излизане от ЕС, и за борбата на работниците за народна власт. Ние съвсем съзнателно говорехме за всичко това.

Евентуално участие на КПГ в правителство по управление на кризата в такъв критичен етап, изискващ разместване на политическите пластове и контранастъпление, рано или късно би довело до поражение на движението, понеже едно такова участие на КПГ в двулично, непоследователно правителство, едно говорещо в страната и друго в чужбина може да доведе народа до примиренчество, и да се превърне в алиби за подчинение на правителствената политика, и интересите на монополите.

Ние приветствуваме членовете на партията и КНЕ, приятелите и симпатизантите на партията, които се бореха горещо. Всички тези, които отстояха пред натиска и гласуваха за КПГ. Ние декларираме, че КПГ не ще бъде сломена, независимо от намаляването на парламентарните и сили. Тя ще продължи активно да действува в движението. Ще продължи да подкрепя още по-бойки начинания, вдъхващи надежда.

В последствие народът неизбежно ще си спомни за въпросите, които ние поставихме в хода на двата избора, за прогнозите и предвижданията за събитията в еврозоната, за вероятността Гърция да бъде въвлечена във война, особено след изборите в САЩ. Ние смятаме, че даже тези, които не гласуваха за партията, макар да оценяват нейната позиция и роля, ще осъзнаят последствията при вероятно създаване на коалиционно правителство против меморандума.

Ние твърдим, че ще изпълним всичко, което обещахме на народа преди изборите. Ние ще бъдем в авангарда на борбата, ще подкрепим всички боеви инициативи по решаването на текущите остри проблеми. Според възможностите си, ще подготвим народа към преодоляването на новите тегла. Надяваме се, че това отслабване на радикалната ориентация, специално забелязано в хода на втората предизборна борба, няма да продължи дълго, понеже обективно няма време за изчакване, защото отрицателните събития се развиват с голяма скорост.

КПГ смята, че основа за  народното контранастъпление трябва да се превърнат работните места по отрасли и райони. Най напред е от значение реорганизацията на работническото-народно движение, социалният съюз, обществено-политическия съюз, борещи се за преките, текущи въпроси и сплотяващи силите за необходимото радикално сваляне на властта”.

Атина 17 юни 2012 година ПРЕС-БЮРО на ЦК на КПГ

Tags: