ЗАЩО ЕРДОГАН СЕ ПРЕСТОРИ НА МЪРТВА ЗМИЯ?

 zmia

Коварството на змиите е известно. Но да се придържаш постоянно към него? Помните ли старата приказка, как орелът, изненадал змията на камъка, като се нахвърлил върху нея. Змията веднага се съобразила, че да се съпротивлява е напразно и се престорила на мъртва. Орелът я занесъл в гнездото си и когато се отпуснал, змията го ухапала по шията…

Това много прилича на поведението на турския президент Реджеп Ердоган със закъснялото си разкаяние и извинение по повод на сваления през ноември 2015 година руски бомбардировач СУ-24.

Много неща от тогава се промениха. И в света. И лично за Ердоган. Вината за сваления руски самолет Вашингтон възложи да се поеме изцяло от турците, тоест от Ердоган. Което за последния беше неприятно откровение. Разбира се, че той действаше в руслото на политиката на Америка, а те дори не го пуснаха за аудиенция в Белия дом.

Реакцията на Америка автоматично беше предадена в Турция и в западните страни. Несъзнателно Ердоган се оказа в политически вакуум. И с Русия отношенията се влошиха, и със Запада не се подобриха.

erdogan-putin

  За това отговорът на въпроса „защо Ердоган се върна обратно” е очевиден. А къде да се дене той, бедния. Още повече, че Ердоган се стреми с един куршум да убие два заека. И с русия да нормализира отношенията. И да хвърли пепел в очите на Запада, като ги разбие с това, виждате ли колко сме „цивилизовани”.

Но защо Ердоган се превърна на мъртва змия? Това е верен знак, че политическата тежест на Русия е нараснала толкова, че без нея не могат да се решат въпросите в „близкоизточния ъгъл”, в който Турция има кръвни интереси. И преди всичко това е „кюрдския въпрос” и ситуацията в Сирия (разбира се и за „Турския поток”, за който,както преди, Ердоган мечтае). Позицията на Русия тук е важна и се смята за основен играч в „близкоизточните” игри.

Но Турция не би била Турция, ако в отношенията си с вечния си съперник и противник в региона – Русия, не направи някоя лудория. И тя я направи. В своя обичаен коварен маниер. Едва вчера тълкувателят на посланията на Ердоган, Бинали Йълдъръм обяви в ефира на местния телевизионен канал TRT за желанието на турската страна да изплати компенсация за сваления руски самолет Су-24. А още днес Йълдъръм се отказа от думите си, като каза, че Турция няма намерение да плати компенсация за сваления самолет. След него прес-секретарят на президента на Турция Ибрахим Калън декларира, че властите на Турция са готови да изплатят компенсация на семейството на военния летец, но ако постъпи искане от семейството на летеца.

За такива, като тези които правят политиката в Турция, гърците, които също имат голям печален опит с тях казват: „Ако Турция говори за мир, готви се за война!”

Йълдъръм днес смело заяви, че „в сряда или четвъртък Ердоган ще проведе телефонен разговор с Путин”. Разговорът може и да се проведе, но никога не трябва да се забравя съдбата на орела в отношенията с турци като Ердоган. Иска ми се да вярвам, че в Кремъл знаят тази приказка.

Tupikru blogspot.ru             превод Милчо Александров

Tags: ,