ИЗКАЗВАНЕ НА ГЕНЕРАЛНИЯ СЕКРЕТАР НА СФП ГЕОРГИУС МАВРИКОС НА ПЛЕНАРНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 104-ТА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТРУДА

motПреди седмица Федерацията на профсъюзите в света проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел важна профсъюзна конференция за последствията за работниците и профсъюзното движение от проведените от ЕС, НАТО, САЩ и техните съюзници политика на ембарго, блокади и дискриминация.

  Участниците в Конференцията нагледно доказаха, че жертви на такава политика на империалистите против народите и страните стават работниците, младежите, жените и пенсионерите, милиони трудещи се лишават от надеждата, че чрез достоен труд могат да построят бъдещето си.

Беше доказано също, че ембаргото, блокадите и дискриминациите нямат нищо общо с демокрацията и свободата. Тези думи се използват като оправдание. Те се използват лицемерно. В действителност ние говорим за конкуренция в капиталистическата система, възникваща вътре в империалистическата система на съперничества и противоречия в хода на постигането на контрол върху пазарите, при определянето на новите граници между страните, новите енергийни тръбопроводи , в интерес на печалбите на транснационалните корпорации и монополисти.

Заради империалистическите интервенции в Ирак, Либия и Сирия хиляди жени и деца умират в Средиземно море. За всички тези хора думите за достойна работа си остават само празна декларация.

Поради продължаващата дългогодишна блокада срещу Куба, народите от цял свят са лишени от великите постижения на кубинската революция в медицината.

Поради блокадата срещу палестинците от Израел, те и до днес нямат държава със столица Източен Йерусалим.

Поради санкциите против Русия бедните фермери от Гърция, България, Сърбия, Румъния и други страни не могат да продадат продукцията си, а в същото време руските работници губят работните си места.

Поради дискриминацията по отношение на Иран, Венецуела  народите от другите страни нямат евтин нефт.

Още едно доказателство за лицемерието на империалистите,според МОТ е, че в   техните списъци за страните чиито правителства подлежат на осъждане липсват Колумбия, Израел и САЩ. В тези страни правителствата нарушават основните права на човека, убиват профсъюзни активисти, има дискриминация, но убийците се освобождават от отговорност, макар че полицаите стрелят без каквато и да е причина по афроамериканците.

На всички международни форуми Световната федерация на профсъюзите, празнуваща тази година 70-та си годишнина, ще настоява за изпълнение на принципите си, ще държи на своя интернационализъм и ценностите на международната солидарност. Тя ще продължава да защитава народа на Венецуела и действията на правителството на президента Николас Мадуро до пълния разгром на империалистическите намерения.

Тя ще подкрепя правото на сирийския народ самостоятелно да приема решения за своето настояще и бъдеще.

Ние ще продължим да настояваме за наказване на виновните за смъртта на 48-те хора в Одеса, когато неофашистите запалиха зданието на Дома на профсъюзите.

Ние ще продължим да изразяваме на практика солидарността си с хвърлените в затворите на Асунсион в Парагвай активисти на профсъюзите. Ние искаме незабавното освобождаване на колумбийския профсъюзен лидер Хубер Балестероса, който и до днес е измъчван  в колумбийските затвори.

Ние сме готови за сътрудничество, координация и подкрепа на жертвите от блокадите на народите и съюзите. Ние трябва заедно да се борим за прекратяване на насоките за разграбване на природните и икономическите ресурси чрез блокади, и ембарго.

Ние трябва да разобличаваме геостратегическите игри, пораждащи несправедливи войни и милиони бежанци.

Ние трябва постоянно да помагаме за разпространяването на позицията на класово-ориентираното профсъюзно движение, че природните ресурси трябва да принадлежат на народите, да са обществена собственост и да служат за по-добър живот на обикновенните хора.

Само с общата борба на всички нас, ние можем да изградим бъдеще с достойна работа за всички.

Световната федерация на профсъюзите остава вярна на основата на 70-те годишни принципи, които днес имат богато съвременно съдържание, ние призоваваме всички боеви профсъюзи да водят обща борба.

Превод Милчо Александров

 

Tags: