КОМУНИСТИЧЕСКАТА МЛАДЕЖ НА ЕВРОПА СЕ СЪПРОТИВЛЯВА И СЕ БОРИ

komsomolНеотдавна в Германия, във Франкфурт на Майн, се състоя поредната среща на комунистическата младеж на Европа. Тази среща съвпадна със 70 годишнината от победата над фашизма. По- долу ще цитирам част от изказването на Михаил Беляев, делегат от РКСМ/б/ – член на ЦК на Революционния комсомол и заключителната декларация от срещата.                                                                                             Вл.Цеков

В своето изложение Беляев казва: „… Сега е време да се обсъжда фашизма, но и миналата година беше също време за обсъждане на фашизма, преди 50 г. също. И това е така, защото фашизмът не пропуска да заяви за себе си и това ще е така докато питателните корени, които го пораждат и подхранват не бъдат изтръгнати без остатък от общественото битие… Аз често слушам, че Германия е страна, която я измъчва комплекс за вината от нейното нацистко минало. Не знам дали това е така, но виждам, че съвременната външна политика на страната малко се различава от външната политика на 3-тия Райх. В същото време се появяват все нови и нови младежки неонацистки организации, които по нищо не се различават от своите предшественици и от неонацистите в другите страни на Европа. Историята помни много процеси срещу военнопрестъпници съпричастни с фашизма и нацизма, но тя не помни да са наказани собствениците на Мерцедес и БМВ, компании, които снабдяваха армията на Райха със самолетни двигатели, наземна техника, автомобили и мотоциклети и много друг инвентар за геноцид. Аз не съм чул за справедлив съд за собствениците на Сименс, компания, която произвеждаше радиомеханиката и други неща за армията. Собствениците на тези и на много други подобни компании извлякоха колосални печалби от войната и от кръвта на над 50 милиона жертви. Те продължиха да се обогатяват след войната, правят го и сега необезпокоявани от нищо.

В същото време в Германия, както и в другите страни, непрекъснато се води антифашистка пропаганда и борба от комунистите; И те не изпитват никакви комплекси, а отговорност пред бъдещето, разбирайки, че фашизмът не е самодостатъчна беда, с която може да се приключи забранявайки свастиките. Комунистите разбират, че фашизмът е закономерно проявление на диктатурата на капитала. Това разбиране за фашизма ни дава възможност правилно да се ориентираме в обстановката и да изработим правилната позиция в нашата резолюция.”

В резолюцията се казва: „През май 1945 г. фашизмът бе разгромен. Това бе резултат от продължителната и кървава борба на всички антифашистки сили, на национално освободителните движения, където ръководна роля играеха комунистите, на работническата класа и всички трудещи се от метрополиите, но преди всичко на Съветския съюз и на неговата славна и непобедима Червена армия, на героичния съветски народ, сплотен и ръководен от ВКП/б/. Те поеха на своя гръб най-тежките удари на фашизма и дадоха най-много жертви. Победата над фашизма издигна авторитета на СССР и на социализма като обществена система в целия свят.

Сега, 70 години след Победата, Европейският съюз в стремежа си да пренапише историята, превърна антикомунизма в своя официална политика. За постигането на тази цел се толерират и даже спонсорират фашисти и десни популисти. Във водещи средства за масова информация се приравняват фашистката диктатура в Германия с обществения строй в СССР. Забраняват се символите на Червената армия и на комунизма, а в същото време фашистите безпрепятствено маршируват по улиците, нападат комунисти и антифашистки активисти. В Украйна фашистите взеха дейно участие в антидемократичния държавен преврат, участват в правителството, изразявайки интересите на ЕС и НАТО, които искат да контролират природните и енергийни ресурси на страната и да използват нейното геостратегическо положение за натиск и агресия срещу Русия. Агресивността на ЕС и НАТО произтича от противоречията с капиталистическа Русия води към риска от война и застрашава мира в целия свят.

Като млади комунисти ние продължаваме традициите на тези, които най-последователно се бореха против фашизма и системата, която го поражда – капитализма. Нито един от вариантите на буржоазното управление, в това число и социалдемокрацията не оправда надеждите и очакванията на младежта. Затова ние, младежите, сме длъжни да се борим заедно с работническата класа за нашите всекидневни нужди. Ние трябва и можем да обединим младежта на Европа  в класова борба за нашите права.

Сега, когато честваме 70-ата годишнина от Победата на народите над фашизма, сме длъжни да отбележим, че независимо от атаките срещу правата на младежите в Европа, ние се съпротивляваме и се борим. Присъединете се към нас! Призоваваме във всяка страна да излезем на борба против фашизма и антикомунизма, против войната и за мир по света. Ние се борим за общество без експлоатация на чужд труд, без етническа или религиозна омраза, за общество в което всички хора са равни пред закона и другари помежду си. Това общество е социализмът и неговият по-висш етап – комунизмът.”

Резолюцията е подписана от младежките комунистически организации на Австрия, Каталония, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия, Русия, Испания, Турция. Отворена е за всички младежки организации, които желаят да се присъединят към нея.

Tags: