ЛЕВСКИ

 

Народен вожд, идеолог и практик-революционер, какъвто Западна Европа не може да роди. Той е самобитна рожба на българския народ.

  Васил Левски е роден в гр. Карлово на 18 юли 1937 год.

  Когато в България започна национално-освободителното движение и се постави въпроса за събаряне на отоманския феодален строй, сред народа се появиха първите революционни комитети, основани от Левски. Това не бяха съзаклятия на първенци и дворяни, нито кръжоци на мислители и интелигенти или пък тайни общества на отчаяни глави, преследващи далечни химери.

  Левски, минал през създадената на чужда земя легия на Раковски, преживял наивната романтика на четничеството като знаменосец на Панайот Хитов, бавно, но трезво и логично идва до извода, че свободата може да се извоюва само с усилията на народа чрез здрава революционна организация.

  Беше скромен и дисциплиниран като редови боец на революцията. Пред ЦРК се закле да служи на народа си и не престъпи никога тази клетва! Беше разумно критичен и безпощадно самокритичен… „Ти ми кажи моите и аз твоите кривини, па да се поправим да вървим напред, ако ще бъдем хора”. И още: „Оня, който ни покаже грешките, нека ни е приятел!”

  Народът, на когото отреждаше да живее в „чиста и свята република”, трябваше да се управлява по своя воля. „Чуждо не искаме, наше не даваме!…” „Въставаме не срещу турския народ, а против турското правителство и подкрепящите го!…” „Считаме за приятели всички народи!”

  Името му стана легенда! А кое е неговата име? Майка му го нарече Васил, църквата – дякон Игнатий, в Легията го нарекоха Левски, а народът – Апостола на свободата!

Tags: ,