МЕЧТА ИЛИ РЕАЛНОСТ?

 Когато броят на вестника беше готов, пристигна статия от нашия автор –бившия учител от Украйна Ф. Горелик. Той аргументирано доказва, че сега в Украйна се създаде революционна ситуация, довела през пролетта на 2014 г. до народно-демократична революция. Нямайки възможност да публикуваме статията, привеждаме някои нейни абзаци.

… Това не е просто „протестно движение”, а начало на Антифашистка, Национално-освободителна, Народно-демократична революция! Да, аз твърдя: Революция, за която така  мечтаехме и предвиждахме в далечното, мъгливо бъдеще, вече започна…

На борба против управляващата хунта се вдигнаха широки маси. Вгледайте се в младите прекрасни лица на израсналите от народа герои. Бившият сержант от ВДВ, шофьор пожарникар стои начело на формиращото се в Луганск народно опълчение. Жени и пенсионери стават живи щитове на пътя на бронетранспортьорите и на колоните с техника на палачите. Масите се учат в ход. Стихийно, със своя инстинкт те стигнаха до съзнанието за необходимостта да подкрепят исканията си със завземане на властта. Повсеместно се създават народни съвети, на митинги се избират народни губернатори и кметове, завземат се здания на областни администрации, на СБУ, на милицията… И масите разбират, че трябва да защитават интересите си не с избори, а с оръжие в ръка и завземат оръжие, въоръжават се, създават отряди за самоотбрана. Какво е това – нима не е свидетелство за началото на революцията?…

В най-дълбоките си основи Революцията е протест на трудещите се маси против катастрофалното влошаване на условията на живот, което е следствие от над двадесет годишното следване на пътя на насаждане на капитализма.

На пътя на по-нататъшното разгръщане и победата на революцията стоят много препятствия, революцията възникна стихийно, без ръководещ авангард. Комунистите взеха в нея активно участие, но не успяха да оглавят масите. На дадения етап възниква задачата да се придаде на борбата на масите организиран, целенасочен характер, разпространявайки я на територията на централна и западна Украйна, превеждайки я на по-висок етап и насочвайки я към сваляне на диктатурата на Капитала.

Главната задача е: организиране на отпор на настъплението на контрареволюцията. Редовните войски заедно с бандите на палачите имат огромно превъзходство във въоръжена сила. Разгръща се „терористична операция”, насочена към потушаване на революцията с кръв… Но даже ако палачите успеят да потушат огнищата на въоръжена съпротива, пролятата от тях кръв ще избухне с ярък пламък. Жертвите на разправата няма да бъдат забравени и ще призоват към отмъщение, революцията ще се разгори с нова сила!

Засилването на разрухата ще даде тласък към въстание против хунтата и населението на централна, а после и на западна Украйна. Единственото спасение за украинския народ от измиране е възстановяване на братския съюз с руския и белоруския народи, с другите републики, възстановяване на нещо като СССР!

Започналата в Украйна демократична революция е пролог на бъдещата пролетарска революция, когато на дневен ред ще дойде задачата за възстановяване на социалистическото общество. И залог за това е събитие от историческо значение: на арената на Историята след повече от 20 години позорно робство излезе Работническата класа. Миньорите, които през 90-те години само удряха с каските по асфалта, искайки заплати,сега започнаха да строят барикади, да завземат оръжие, да се борят с политически искания, за сега все още не специфично пролетарски, а само общодемократични.

Историята се движи на зигзаг. Започвайки от горбачовата „перестройка” тя пое по низходяща спирала, по пътя на предателството, израждането и реставрацията.

Революцията, започнала в Украйна през март-април 2014 г. е свидетелство за исторически прелом: Историята пое по възходяща спирала! Нашето дело е права, победата ще бъде за нас!

превод от в. „Мысль” бр. 5/2014 г.

 

Tags: ,