МИСЛИ ЗА ВЪЗПИТАНИЕТО, ОБРАЗОВАНИЕТО И МОРАЛА

В училището, в което работех, често идваха родители да се интересуват за децата си. Веднъж едни от тях непрекъснато се оплакваха от сина си. Изтъкваха, че му липсва „нещо” – не ги слушал, учел когато си иска, с една дума нямало да стане човек. Заведохме го заедно на лекар. След прегледа попитах лекаря как е детето. Той отговори: „детето е добре – да се лекуват родителите”.

Не се хвалете само с успехите си! Нали няма победител без загуба.

Когато се стремиш към победа, не разчитай само на слабостите на противника, а използвай своя ум, проучи неговите слабости и ги използвай в твоя полза.

Винаги съм се вглеждал в грешките на другите, не от любопитство, а защото ми помагат да не ги повтарям.

За да постигнеш нещо, се изисква усилие и стремеж; а отпуснеш ли се можеш само да заспиш.

Често в живота, когато човек се натовари физически, се разтоварва психически.

От точката и многоточието избирам многоточието, не заради количеството, а защото многоточието не стопира, а дава възможност за продължение на мисълта.

Толкова години се уча и образовам, а не мога да докажа кое е по-важно – възпитанието или образованието. Може би са неделими.

Наполеон е казал: „Пари, пари и пак пари”, аз – образование, образование, но не без възпитание.

Кое е важно – възпитанието или образованието за един народ знаят най-добре политиците, но го признават когато не са на власт.

Възпитаният човек може и да не бъде образован, но образованият губи чара си без възпитание.

Падналият в локва кал алкохоликдейства по-поучително на подрастващите, отколкото педагог с чаша в ръка, или  когато говори за вредата от никотина с цигара в ръка.

Мислите у човека трябва да са в синхрон с думите; станат ли по-бързи, глупостта взема връх.

Добре е, когато учителите и родителите поощряват децата, а не ги хвалят. Често хвалените деца нямат точно мислене.

Родители, не се радвайте само на послушните деца! Ако бъдете търпеливи с палавника, от него може да излезе голям творец.

Политиците и депутатите трябва да правят компромиси, но направят ли компромис с историята или с националните интереси, значи те са купени или са готови всеки момент да се продадат.

Райчо В. Райчев – Ревер

Tags: