„МОДЕРНА ЛЯВА” ПАРТИЯ

moderna ljavaНе рядко хора, претендиращи да са „леви” в политически смисъл, но стоящи извън партията и наблюдаващи събитията отстрани, ни упрекват, че БКП не била „модерна”, а била закостеняла, придържала се към идеи и понятия от 19-ти век. В някои случаи това е израз на искрено желание да се направят комунистическите идеи по-атрактивни за младите хора, но в много случаи е просто извинение за собствената пасивност.

Какво обаче представлява същността на подобни претенции? Под лозунга за създаването на „модерна лява партия” бившето ревизионистично ръководство на БКП открито скъса с марксизма и създаде нова буржоазна партия, която демагогски заблуждава все по-оредяващите си привърженици за своята политика, насочена против техните интереси. Един бивш съветник на Т. Живков, който 20 години след „промяната” се сети, че е „комунист”, решавайки, че може да осребри тази идея. Той се подвизава по най-различни медии и разказва басни колко скромно живяло ревизионистичното ръководство и как спазвало всички закони и правила. Същият този бивш съветник ни увещаваше да не използваме стари понятия, защото марксизмът бил „остарял”, а комунизмът бил „компрометиран”… Кой ли е компрометирал „комунизма”, ако не този, когото той славослави по телевизиите?!

Наскоро имаше мини медиен скандал с един от най-изявените „млади и модерни” функционери на „модерната лява партия” във връзка с внесен от него законопроект за използването на „майчин език” в предизборната кампания. Тук няма да коментираме самото предложение, евентуалното нарушение на вътрешните правия на парламентарната група и партийната дисциплина, както и търпимостта към различните идеи, обширно коментирани на 14. юни по  „Нова телевизия” в интервюто на Дияна Найденова с Георги Кадиев в рубриката „Карай направо”. Ще се спрем на това, което интервюираният без особено желание, но и без никакво притеснение сподели под настойчивите въпроси на журналистката:

Той не бил беден, но в никакъв случай не бил богат – живеел скромно с депутатската си заплата от 3000 лв., защото имал голямо семейство. Също така съпругата му имала фирма за износ на електроенергия. В предишни медийни изяви той е обяснявал колко сложен бил този „бизнес” и какви изключителни познания, умения и професионализъм се изисквали, за да може той успешно да се развива. За всеки, занимавал се с външна търговия, тези твърдения са нелепи. Добре известни са производителите и доставчиците на тази специфична стока, както и клиентите от региона и инфраструктурата, по която се доставя. Така че единственото условие, за да развиваш този бизнес, е да си на съответната властова позиция, даваща ти достъп да се занимаваш с тази дейност. След няколкократни увъртания Г. Кадиев съобщи, че миналата година фирмата на съпругата му дори била на загуба, но той получил от нея дивидент в размер на 220 хил. лв., което било близо 20 хил. лв. на месец! А какви ли дивиденти получава в по-благоприятни години?!? И какви общи интереси със своите избиратели може да има човек, получаващ за една година повече, отколкото те за цял живот?

Ако това е представата за „модерното ляво”, БКП категорично не желае и няма да бъде „модерна лява” партия. Суровата действителност сама ще принуди трудещите се да осъзнаят кой ги заблуждава и манипулира и кой отстоява техните интереси. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре ще е за самите тях.

Сп. Спасов

Tags: , ,