ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

venecuela

Боливарска република Венецуела

Правителството на Боливарска република Венецуела осъжда пред международната общност пренебрежителното поведение на Съединените американски щати към многостранното сътрудничество и неговите институции, а именно внезапното им решение да се оттеглят  от Съвета по правата на човека на ООН.

Правителство, което провокира война, смърт и разрушение в името на природни ресурси и геополитическо доминиране, което държи явни и скрити центрове за изтезания, което прави блокади на страни, с цел да ги накара да страдат и да пречупят волята на техните народи, което иска да плаши народа на Палестина,  което гони и се държи зле с милиони мигранти – не успя да понесе изпитанията на международния демократичен институт, който не се приспособи към неговите претенции за контрол и подчинение.

С тези си свои действия, членството на Вашингтон в Съвета по правата на човека се превърна в парадокс, а самото доказателство за това е оттеглянето им в точно определен момент, във време, когато не са способни да покажат  човечност по отношение на повече от две хиляди деца, отделени от родителите си и заключени в клетки, като диви животни, само защото са имигранти по южната граница. Светът не беше ставал свидетел на подобни  ксенофобски действия, толкова безскрупулни и нехуманни от Втората световна война насам.

Венецуела изпраща братска прегръдка и солидарност до всички деца и техните семейства, които днес са жертва на преследване от престъпен режим, който има за цел да привлече човечеството към етапи, за които се смяташе, че вече са били преодолени. Днес, повече от всякога международната общност трябва да запази многостранното сътрудничество в защита на международната законност, включително правата на човека. Боливарското правителство на Венецуела счита като положителен фактът, че оттук насетне Съвета по правата на човека на ООН ще може да работи без сътресения, опити за изнудване и пряк натиск от страна на  главния нарушител на човешките права в света.

 

Каракас, 20 юни 2018 г.

Tags: