ПРОГНОЗИТЕ НА ГЕНЕРАЛ КОНЧУКОВ ОТ ГРУ ЗА „ПРИДНЕСТРОВИЕ 2”

referendumyt-v-ukraina-syzdade-novata-dyrjava-novorusiq_3647Независимо, че в Украйна с невидими темпове се извършва психологическа и информационна обработка на населението и за всички нейни беди се обвинява Русия, повече от половината нейни граждани все пак адекватно оценяват обстановката.

От друга страна, населението се измори от постоянните заплахи от страна на правителството си, действията на което са във вреда на украинското общество, като започнем от постоянното понижаване на жизнения стандарт и се стигне до постоянно очаквания апокалипсис. То е готово за мир и смятам, че ще се стреми към него. Трябва само малко да му се помогне, понеже обстановката вече достигна своя логичен край.

Вижда се, че САЩ и Украйна целят:

– посредством блокада и по нататъшна агресия против Приднестровието да се провокира Русия на ответни действия против Украйна и постоянно да се предизвиква към това;

– по нататъшно разрушаване на Русия на части чрез външно и вътрешно въздействие, по пътя на жестоки санкции, конфискуване на активите ѝ в чужбина, активизиране на петата колона, дестабилизиране на обстановката на границите с Русия, провокиране на Европа и НАТО за въоръжено стълкновение с Русия;

– ВСУ частично се възстановяват и създават атакуващи групировки в зоната на АТО-1 (Донбас), частично прехвърляне на сили и средства за създаването на АТО-2 в Одеска област (това е потвърдено от местна информация);

– САЩ, чрез силите на армията си извънредния военен контингент (ЧВК) интензивно подготвят силите и средствата на ВСУ за предстоящите бойни действия, включително и тези сили, които са предназначени основно за АТО-2 (Приднестровието);

– САЩ активно осъществяват помощ в подготовката на групировки от Молдавия и Румъния за увеличаване на силите против Приднестровието.

В първите редици по дестабилизирането на обстановката в Приднестровието, провокирайки и създавайки условия за предизвикване на агресия ще бъдат служещите в частните военни компании на САЩ, които не можаха да изпълнят по-рано платената задача за дестабилизирането му. Трябва да си заработят парите.

Тук трябва да се отбележи, че след действията на ЧВК, агресията ще извършат именно молдавските формирования, а едва след това на помощ ще им дойдат групировките на ВСУ, които ще удрят в тил ОГРВ и Приднестровието.

Изобщо създаването на групировки от войските е към края и може да се очакват удари в най-скоро време. Понеже част от средствата и преди всичко артилерията на ВСУ е прехвърлена в Одеска област.

Командването на ВСУ, оценява общата обстановка предполагайки, че силите и средствата, съсредоточени в АТО-1 са достатъчни да удържат фронта по всички направления, а с разгръщането на АТО-2 в Приднестровието ще е възможно и извършването на настъпление на едно или две направления, смятам, че най-напред в Донецкото направление.

По такъв начин, по техните разчети, в случай на вкарването на Русия в конфликта през юни-юли месец едновременно ще решат въпроса и за Приднестровието, и за ДНР и ЛНР.

На това Русия отговаря по следния начин:

– значително усилване на групата войски в Крим, включително и на авиационната, а заедно с авиационната групировка на ЮВО ще могат изцяло да  контролират цялата акватория на Черно море и държавите, граничещи с него, в това число и страните от НАТО;

– извършено е частично усилване на ЧФ с увеличаване на корабите бреговите ракетни комплекси, включително и скъсяването на срока за ремонта на флагмана на ЧФ крайцера „Москва”;

– на територията на ДНР и ЛНР е завършено формирането на 1-я и 2-я Армейски корпуси с всичко необходимо, включително голям брой резерви;

– отработени са въпросите за използване на съединенията на ВДВ (въздушно десантни войски) по предислокацията, провеждането на десантни операции, за взаимодействие със спецназа, овладяването и отбраната на летища, по прегрупирането на големи сили и средства на сухопътните групировки на големи разстояния в условията на противодействие срещу силите на противника;

– не мога да твърдя, но смятам, че са отработени в пълен обем въпросите за блокиране и контролиране на територии, работата с местните органи на властта и с населението, борбата с ДРГ (диверсионно разузнавателни групи) на противника, воденето на насрещен бой, преследване, блокиране и ликвидиране на обкръжени групировки на войските, организирането и оборудването на контролни постове и организиране на тяхната бойна дейност;

– изцяло са отработени въпросите за хуманитарна помощ с използването на хуманитарни конвои;

– отработени са въпросите на ПРО и противодействие на ударите на авиацията, с използването на всички системи за ПВО, включително и на войсковата ПВО;

– групировките на войските от Западния военен окръг отработиха възможните действия за реагиране при различни обстановки в Арктика, на Север, в Карелия, на Ленинградското и Московското направление;

– групировки от войските на Централния военен окръг отработиха въпросите за прехвърляне на войски и провеждането на съвместни десантни операции;

– групировка от войските на Южния военен окръг отработи въпросите за оказване на съдействие и отразяване на възможна агресия и решаването на други специални задачи;

– групировка от ВДВ отработи действия върху непозната местност, въпросите за прегрупиране на големи разстояния  с използването на ВТА (войскова техника на артилерията) на собствен ход, въпроси за превземане на летища и провеждане специални операции.

Смята се, че не всички недостатъци са отстранени, но работата продължава.

И в заключение, Президентът на РФ Владимир Путин направи промени за държавната тайна с Указ, в който за такава се смятат сведенията на Министерството на отбраната на РФ за изразходваните средства по време на провеждане на спецоперации в мирно време”.

По такъв начин, проведеният комплекс от мероприятия позволяват на Въоръжените сили на Русия да решат целия комплекс от задачи за оказване на съдействие в Приднестровието и на много други важни задачи.

Всички тези изводи са от явни източници, които позволяват да се направят някои предположения.

  1. Да, САЩ са окупирали властта не само в Молдавия и в Украйна, но и в Прибалтийските републики, в страните от бившия соцлагер и някои други държави, включвайки ги в блока НАТО, и се опитват да наложат контрола си над страните от бившия СССР. Това е факт, но противодействието на това върви. Причините за това поражение не е тема за този разговор, за тях е писано много, дори с възможните прогнози за развитието на по нататъшната обстановка в света.
  2. Не винаги трябва да се върви по прав път и в политиката, и във военното дело, понеже задачите са много силно преплетени, така че, едно действие може да окаже решаващо въздействие за победата, и в същото време може да провокира пълното поражение. На война смъртта на сто военнослужещи може да спаси живота на хиляди мирни жители, както беше в Южна Осетия, а може да нанесе морална вреда на армията и тя не би могла да реши поставената задача, както се случи с ВСУ и край Иловайск, и край Дебалцево.
  3. Така, че първото действие ще извърши Молдова. Но и тогава не трябва да се очаква, че Русия ще отговори веднага. Едва когато в бойните действия се включи Украйна по посока Одеса, тогава ще последва отговорът на Русия. Да обяснявам, че тези действия на Русия ще бъдат цялостно оправдани от ЕС и световната общност, не си заслужава, понеже да се докаже, че Русия е агресор в този случай е невъзможно, и всичките усилия на САЩ ще се окажат за пореден път напразни.
  4. Кой от двата варианта ще избере Русия? Първият вариант, както пишат, е „пробив в сухопътния коридор от Ростов в Приднестровието – това е пълен идиотизъм”. Вторият вариант е: „Извършване на десант в Одеса и марш на скок в Приднестровието. Това е малко по – вероятно, от сухопътния коридор, но …”.

Смятам, че при дадените обстоятелства ще се използват и двата варианта, и сухопътен удар към Одеса, и десант.

Първият вариант позволява напълно да се осигури сухопътен коридор в Приднестровието, решавайки попътно напълно легалната задача за осигуряване на сухопътен коридор и в Крим.

Второ – много отдавна стана ясно, че решаването на въпроса с Украйна не може да бъде мирен, понеже гражданската война, разпалена от САЩ, не може да завърши на средата на пътя, при пълното незачитане на мирните процеси от самата Украйна. Щом президентът Порошенко във всяко свое интервю говори за руска агресия и, че той ще се сражава до последния украинец, то какво може да се очаква от този мирен процес? Само едно, по нататъшно унищожаване на украинския народ, и преди всичко Източна Украйна.

Ако Минските договорености бяха насочени за сливане с Новорусия, тогава нямаше да се сформират 1-ви и 2-ри армейски корпуси, а щяха да осигурят победата на тези сили, които са на страната на Русия.

Трето – само с такива активни действия ще може да се смени властта в югоизточните области, ще се направи законен преход в настъплението на ВСН и освобождаване на територията на Донецката и Луганската области, и унищожаването на фронта на ВСУ в АТО-1.

Вторият вариант е най-загадъчен и резултатен. Разбира се морският десант в Одеса не трябва да се изключва. Но може да се използва и въздушен десант за превземане и отбрана на летища, осигурен от главните десантни сили. По-рано казвахме, че трябва да се превземат пощата, телеграфа, а днес главното е да се превземат и задържат летищата и редица други обекти. Как ще се планира и как ще се осъществи този вариант, това е въпрос на Генералния щаб на РФ и на щаба на ВДВ. Смятам, че са отработени различни варианти за оказване на помощ на миротворците от Приднестровието.

  1. За това, не трябва напълно да се съгласяваме, че при нападение от Украйна и Молдова на Приднестровието, Русия ще се откаже от активни действия. Всички разбират, че отказа от Приднестровието е политическа смърт за Русия, а не лично на един или няколко човека от нейното ръководство.
  2. Вариантите в замисъла на действията на руските войски и армиите от ВСН в хода на извършването на агресия от Молдова и Украйна против Приднестровието могат да бъдат няколко.
  3. И така, в Приднестровието ще бъде извършена агресия от американските извънредни военни контингенти по мирни обекти и по базите на миротворците, включително и по военните складове. Тук отбраняващите се трябва да отчетат, че срещу всички техни ответни действия са изучени и планирани мероприятия от наемниците на извънредните американски военни контингенти по противодействие на такива действия.

Действията ще целят вземане на заложници от мирните граждани и семействата на военнослужещите, огнево въздействие по казармите и местата за разполагане, и носене на службата, по парковете на бойните машини, миниране на маршрутите за придвижване на подразделенията, по обектите на отбрана и охрана. Задължително ще организират засади против ръководството на републиката и командването на ВС, засади по маршрутите за придвижване на войските, ще водят борба срещу системите за управление и връзките, ще се извършват най различни провокации, целящи дезорганизация на отбраната в началото на бойните действия.

Възможно е да се извършат (уж от руски миротворци) и нападения върху молдавски военнослужещи и наблюдатели от Украйна, които се намират в Приднестровието. Тези провокатори могат да бъдат пожертвани за решаването на глобалните им задачи.

Има основание да се предполага, че ВС на Молдова и Румъния всячески ще отлагат началото на активните действия от своя страна, разбирайки цялата отговорност и последствия които ги чакат, а ВСУ са способни да започнат активните бойни действия още от първите минути на получаване на командата за агресия.

Въоръжените сили на Приднестровието в тези условия трябва да издържат от едно до три денонощия и ще получат пълен обем помощ от Русия.

  1. В случай на агресия от Украйна и нейните съюзници върху Приднестровието, струва ми се, че Русия ще действа много решително, защитавайки миротворците си и населението на Приднестровието.

И това няма да е агресия, а защита на мирното население от Приднестровието, Източна Украйна и гражданите на Русия. Просто има граници  които не могат да бъдат прескачани, ако държавата не желае да бъде разрушена. И такава граница е Приднестровието, и не само по отношение на Украйна или Русия, а и по отношение на Европа и САЩ.

В хода на операцията едновременно ще бъдат задействани всички сили и средства на ЧФ, ВВС, ВДВ, сухопътните групировки, ще бъдат задействани въздушния и морския  десанти при мощната подкрепа на силите на специалните съоръжения на отбраната и спецназа, средствата за радиоелектронна борба.

Важна роля в дадената операция ще играят специалните средства за информационно осигуряване и кибероръжито.

В хода на планирането и подготовката на всякаква операция могат да се разгледат и отделните специални задачи за осигуряването на мирното население и специалните обекти, понеже са възможни и те.

Възможно е на САЩ в момента да не е изгодно да активизира бойните действия в Украйна, а да използва процеса „нито мир-нито война” за активизиране на афганистанския наркотрафик в Европа чрез пристанището на Одеса, или за прехвърляне на нови оръжия за Близкия Изток, за подконтролната ѝ Ислямска държава.

За оценка и изготвяне на прогноза за такава сложна тема, не е достатъчно да притежаваш обща информация, необходима е отлична специална информация. Но тя не трябва да се огласява за да не се навреди.

Искам и се надявам, че ще бъде прието правилното решение, подкрепено с отличен замисъл и прекрасно изпълнение.

RusVesna.su                     превод Милчо Александров