РАЗКРИВАНЕ НА КЛАНЕТО В ПАРИЖ!

 

  На 9 януари в Париж са били убити кюрдски другарки Сакин Кансиз, Фидан Доган и Лейла Сайлемез *. Още преди да засъхне кръвта на мъчениците, турското правителство започна кампания за завоалиране и прикриване на клането, в която активно участваха империалистите от ЕС, преди всичко от Франция. Задържането на един сътрудник на турските тайни служби като заподозрян извършител също не доведе до разкриването на престъплението и осъждането на извършителите и поръчителите, след повече от 6 месеца. Също така все още неясна е ролята на западните империалисти при подготовката, извършването и укриването на клането.
  Клането на Париж е друга част от пъзела в политиката на унищожение и оклеветяване от страна на турската държава, включваща и целенасоченото убийството на ръководни кадри, както и израз на репресиите, на които освободителното кюрдското движение е подложено и в Европа. Целта на убийствата в Париж е да се заглушат демократичните искания на кюрдското освободително движение за признаване на националното съществуване, образование на майчин език и свобода на политическите затворници.
  ICOR Европа настоява за пълното разкриване на клането в Париж и всички отговорни лица и участници да бъдат подведени под отговорност. Тя ще продължи активно да наблюдава този процес. Тя изразява своята солидарност с борбата за освобождение на кюрдския народ, включваща борбата за демократични и национални права.

* Сакин Кансиз е съосновател на кюрдската работническа партия ПКК и един от водещите представители, основна цел на нейната работа беше борбата за освобождение на жените. Фидан Доган беше представител на кюрдския национален конгрес в Париж. Лейла Сайлемез беше млад кюрдски активист.

Tags: ,