РУМЪНИЯ ЩЕ „ГЛЪТНЕ” МОЛДАВИЯ

rumenia-moldovaМинистерството на отбраната на Молдавия уведоми обществеността за създаване на молдавско-румънски батальон. Военните чиновници подчертаха, че „опита на румънската страна в международните учения  и мисии може да се използва в двустранните отношения, и в съвместните участия в миротворческите мисии на ООН и ЕС”. Всичко това става на фона на блокадата на руските миротворци в Приднестровието от Киев и Кишинев.

Създаването на съвместен батальон е поредна крачка на Букурещ и Кишинев по пътя на военно-политическото сближаване. Но какво очакват двете страни от сближаването? Да се разбере може като се анализират тези идеологически категории с които оперират молдавските и румънските високопоставени мъже.

Ние които обикновено съсредоточаваме вниманието си върху Украйна и нейната бандеровщината, забравяме, че в Молдавия се извършват подобни процеси.

Кишинев се покорява във всичко на Букурещ. Букурещ, без да се притеснява, възражда култа на маршал Антонеску – съюзник на Третия Райх. От тук Антонеску вече не е военнопрестъпник, а национален герой. Румънско-фашистката войска не е окупатор, а е освободителка от „червената чума”. Бесарабия и Буковина според разбиранията на Букурещ е територия на Румъния.

По тази причина румънските ревизионисти в последно време не споменават за войната в Новорусия, понеже Румъния се позиционира като партньор на Киев. Но до преди година и половина нямаше недостатъци в декларациите за румънската Буковина и румънската Бесарабия.

Заразата на неонацизма на Букурещ подхвана и Кишинев. В Молдавия също Антонеску не е окупатор, а герой. И това при факта, че десетки хиляди молдовци воюваха в редовете на Червената Армия с румънските фашисти. Преди си мислеха, че близостта на молдавския и румънския език и култура трябва да ускори сближаването между молдавци и румънци. Но стана обратно, молдавците не пожелаха да другаруват с румънските агресори и отидоха в Червената Армия и при партизаните. Между другото, за родствеността на езика и културата, отдавна се знае, че пръв се появява молдавския език и едва по-късно, по силата на различни турболенции се появява и румънския. Затова ако някой трябва да бъде пръв, това е Кишинев. Но Кишинев може да бъде пръв само от историко-хронологически позиции. Политически и икономически Букурещ е по-мощен и влиятелен, затова молдавските държавни мъже раболепно се съгласяват с ролята на водени.

Молдавия загуби потенциала си когато излезе от състава на СССР и застана на националистични релси. Но на какво разчиташе тази мъничка и преобладаващо селскостопанска република, не е много ясно. В състава на СССР Молдавия можеше да диктува своя дневен ред на румънците, а не послушно да гълта идеологическия боклук, с които сега я хранят букурещките създатели на идеите за Велика Румъния.

За Молдавия все още има шанс. Това е присъединяването ѝ към Евразийския Съюз. Но тя не поставя такъв въпрос в дневния си ред. На власт в Кишинев са фашизоидни либерали. Те забраняват Георгиевската лентичка, заглушават руските телевизионни канали, лъжат за агресивни планове на Русия, целящи поглъщането на Молдавия, лъжат за благородните планове на Румънците, които щели да ощастливят молдавския народ и т. н. т.

Те бързат да скрият кожите си под румънския военен чадър и затова бързат да създадат съвместна румъно-молдавска военна единица, като пореден етап на сближаването между Румъния и Молдавия, след който Кишинев не само ще падне в обятията на Букурещ, но няма да може да се измъкне.

Геополитическата катастрофа на страната си молдавските управници обвързват със собственото си благополучие. Затова водят републиката към скъпоструващия национализъм и русофобията. Само при такива условия те могат да разчитат на финансова помощ от запада.

Павел Чирков

От редакцията на сайта наwww.segodnia.ru: трудещите се от Молдавия трябва да направят избора си не за империалистическите блокове, а в полза на пролетарската революция и изграждането на социализма. Само този избор може да се нарече „шанс” за републиката.

Превод Милчо Александров

Tags: ,